• Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#21 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

przez Pit08 16 lutego 2011, 00:06
Posprawdzaj dokladnie oba zasilacze, tzn. podaj jakie są na nich napięcia bez i z obciążeniem.Na 80%.Zmierz też baterię. To jest wina zasilacza.Podaj modele tych zasilaczy i ich moc.Wypnij płytę z obudowy, połóż ją na stole.Wyjmij z płyty wszystko, łącznie z prockiem i baterią BIOS zostaw sam wiatraczek i spróbuj włączyć i daj znać jaka jest reakcja.

Re: Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

przez Google Adsense [BOT] 16 lutego 2011, 00:06

#22 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

przez majkelLODZ 16 lutego 2011, 09:22
bez baterii, bez obudowy i procesora, czyli sama płyta, zasilacz + wiatrak - chodzi i nie wyłącza się, ale jak tylko wrzuce procesor kilka sekund i koniec,
procesor wrzucałem do innego komputera i włączył się, w prawdzie zainstalowana Vista uruchamiała się długo, ale komputer z tym procesorem był wykryty i na pewno nie było samoczynnego wyłączenia. Zasilacz to MODECOM MC 530W CARBON

-- środa, 16 lut 2011, 08:28 --

Zasilacz działa na 2 innych komputerach z tym, że procesorami Intel a nie AMD - dobra - coś ze slotem CPU myśle, no bo co innego - nie bawie się i kupuje nową płytę na allegro, najwyżej mam 10 dni na zwrot bez podawania przyczyn - nic innego nie zostaje!

#23 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

przez opelr 17 lutego 2011, 20:54
Nie warto sobie psuć renomy na allegro dla pare złociszy zysku, ja myślę, że masz którys z mosfet zasilania procesora uszkodzony, wymień je.

#24 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

przez grisza69 17 lutego 2011, 21:57
opelr napisał(a):Nie warto sobie psuć renomy na allegro dla pare złociszy zysku, ja myślę, że masz którys z mosfet zasilania procesora uszkodzony, wymień je.

Ale che kupić płyte a nie sprzedać ;)

majkelLODZ napisał(a):......................................- nic innego nie zostaje!

Zawsze możesz jeszcze w dziale "Dam Prace" zlecić naprawę ....a nuż będzie to opcja korzystna.

#25 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

przez bendeho 18 lutego 2011, 00:01
Czy sama płyta bez CPU i ram też gaśnie po chwili? Czy wpinałeś inny zasilacz?

#26 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

przez mikesh 18 lutego 2011, 00:17
bendeho napisał(a):Czy sama płyta bez CPU i ram też gaśnie po chwili? Czy wpinałeś inny zasilacz?

Kilka postów wyżej autor odpowiedział już na te pytania.
Moim zdaniem jest to problem z zasilaniem CPU. Nie widać przebarwień po drugiej stronie płyty w miejscach mosfet'ów?

#27 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

przez Pit08 22 lutego 2011, 16:07
Dokładnie odkurzyć gniazdo CPU i posprawdzaj.Ja miałem kiedyś podobny przypadek to okazało się,że w gnieździe CPU w jednym z otworów znajdował się malutki metalowy przedmiot, po usunięciu płyta wstała.Może to nie realne co pisze ale tak było.Sprawdź jeszcze tranzystory przy procku względem masy.

#28 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

przez kamil1986 17 listopada 2011, 23:20
Może to mało prawdopodobne ale sprawdź czy radiator dobrze dolega do procesora miałem kiedyś taki przypadek że się radiator odszedł od procesora, proc momentalnie się grzał i komp po kilku sekundach pracy wyłączał się.