• Achi IR PRO SC2 - parę pytań

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Achi IR PRO SC2 - parę pytań

by marioj77 1 November 2011, 11:38
Od paru dni próbuję się dogadać z powyższą maszyną, na razie jednak mało skutecznie. Jeśli ktoś jej używa i może mi doradzić, będę wdzięczny.
Pierwsza sprawa - maszyna wykonuje profile wg temperatury SV czyli zadanej a nie MV czyli podawanej przez termoparę. Tak więc zdarza się, że temperatura MV jest wyższa o 10° niż ta z termopary. Ponadto kiedy w profilu wykonuje się etap podtrzymywania temperatury, na płycie temperatura rośnie i w pewnym momencie przekracza o 15° temperaturę zadaną. Czy tak powinno być?

Druga sprawa: program do obsługi: oryginalny do maszyny nie rysuje wykresu za to pobiera i wysyła profile do maszyny, program firmowany przez easybga.com rysuje wykres, pobiera profile ale z wysyłaniem już jest ciekawiej, stacja przyjmuje wszystkie parametry oprócz parametru R. Czy ktoś ma program, który byłby w 100% funkcjonalny czyli rysuje wykres i prawidłowo działa wysyłanie/odbieranie profili?

Czy ktoś z Was używa górnego promiennika do nagrzewania układu z kulkami po reballingu? Jeśli tak to na jakich parametrach, żeby nie spalić układu. Nagrzewanie z małej odległości może spowodować spalenie, nagrzewanie z większej wysokości powoduje, że zgodnie z pierwszym problemem, profil wykonuje się na podstawie SV i kończy się w momencie kiedy przy układzie jest nie więcej niż 100°.

Kolejne pytanie: czy ktoś wie jak skonfigurować alarmy, żeby np. pierwszy włączał się np przy 185°, drugi przy 225° a ostatni przy zakończeniu profilu? Ustawiłem alarm AL1 na 185° z ustawieniem H AL, stacja zaczęła pikać przy 185° i tak hałasowała dopóki temperatura nie spadła poniżej 185°, nie do końca o to mi chodziło, raczej o parę sekund alarmu.

Re: Achi IR PRO SC2 - parę pytań

by Google Adsense [BOT] 1 November 2011, 11:38

#2 Re: Achi IR PRO SC2 - parę pytań

by bobert 1 November 2011, 13:51
mam Achi IR PRO SC a więc moje spostrzeżenia mogą się trochę różnić.
1. nie mogłem dojść do ładu z temperaturami dopóki nie zmieniłem fabrycznej termopary na omegę. Różnice pomiędzy odczytem z termopary a temperaturą rzeczywistą sięgały 24 stopni.
2.
marioj77 wrote:Ponadto kiedy w profilu wykonuje się etap podtrzymywania temperatury, na płycie temperatura rośnie i w pewnym momencie przekracza o 15° temperaturę zadaną. Czy tak powinno być?

Promienniki posiadają bezwładność cieplną i wydaje mi się ,że jest to zjawisko normalne.
3.
marioj77 wrote:Czy ktoś z Was używa górnego promiennika do nagrzewania układu z kulkami po reballingu?

Tak, z powodzeniem można używać maszyny do reballingu. Układam układ na małej płytce ,termoparę przykładam do brzegu układu i stosuję skrócony profil kończący się na 205 stopnich, używając normalnie dolnego podgrzewacza.

#3 Re: Achi IR PRO SC2 - parę pytań

by marioj77 1 November 2011, 14:13
Termoparę mam omega, to co mnie najbardziej martwi (może sam to gdzieś przestawiłem w sterowniku) to fakt, że profil przebiega wg temperatury zadanej a nie rzeczywistej.
A jak z programem - używa kolega jakiegoś, który działa prawidłowo?

#4 Re: Achi IR PRO SC2 - parę pytań

by bobert 1 November 2011, 14:41
Nie używam programu .Głównie posługuje się lekko zmodyfikowanym profilem kolegi smoovb opisanym na forum. Do dopracowania profilu mam zewnętrzny miernik temperatury z dołączonym do niego oprogramowaniem (AZ8852).
marioj77 wrote:profil przebiega wg temperatury zadanej a nie rzeczywistej
- profil właśnie tak ma przebiegać, niezależnie od temperatury otoczenia sterownik stara się utrzymać temperaturę dla danego punktu w profilu. Jeżeli masz inne temperatury (zaniżone ?) zainteresuj się jaka jest temperatura na górnej stronie płyty, w odległości przynajmniej 10 cm od grzanego układu. Powinieneś tam mieć przynajmniej 160 stopni dla PBfree.

#5 Re: Achi IR PRO SC2 - parę pytań

by marioj77 1 November 2011, 15:16
Termopara przy samym układzie więc wydawało mi się, że profil powinien utrzymywać temperaturę dla danego punktu w profilu na podstawie odczytu z tej termopary. Zamiast tego wartość SV rośnie zupełnie nieproporcjonalnie do faktycznego przyrostu temperatury na płycie (w pierwszym kroku SV osiąga 85stopni a przy układzie jest zaledwie 50stopni, po odczekaniu czasu d1 idzie już następny krok), w dalszych krokach się to w pewnym stopniu wyrównuje, trzeba by to chyba wyregulować czasami d2,d3,d4.

#6 Re: Achi IR PRO SC2 - parę pytań

by bobert 1 November 2011, 17:45
Wydłuż czas d1 do powiedzmy 100s i sprawdź po jakim czasie stabilizuje się temperatura PV=SV. Potem ustaw ten czas jako długość pierwszego kroku d1. Jeżeli przyrost następuje za wolno zmień parametr r1=1. Jaką masz wysokość grzałki nad układem ?

#7 Re: Achi IR PRO SC2 - parę pytań

by marioj77 1 November 2011, 18:12
Grzałka na wysokości 2.5cm .

#8 Re: Achi IR PRO SC2 - parę pytań

by pawel80 1 November 2011, 18:59
Zerknij sobie na ten temat.
viewtopic.php?f=0&t=5755&p=21868&hilit=dv9000#p21868

Moim zdaniem kolega "grisza69" bardzo dobrze opisał jak tworzyć profile pod swoją maszynę.
Od kiedy zastosowałem się do jego zaleceń to ściąganie układów przebiega bezproblemowo.
A o urywanych padach i wyginaniu się płyty nie ma mowy.

#9 Re: Achi IR PRO SC2 - parę pytań

by marioj77 1 November 2011, 19:14
Do tej pory wydawało mi się, że profile się "dopasowują" się do warunków, teraz zmieniam punkt widzenia i robię własny profil pod własne warunki, żeby pomiędzy krokami nie było niepotrzebnych odstępów i różnic temperatury wynikających z bezwładności cieplnej górnej grzałki. Dobrze manipulując czasami D dla każdego kroku, stworzę taki profil, na którym nie będzie dużych rozbieżności pomiędzy temperaturą SV i MV. Dzięki za porady, temat ustawiania profilu w zasadzie wyczerpany.
Tematu nie zamykam bo czekam jeszcze na jakąś poradę odnośnie ustawiania 8 sekundowego alarmu po zakończeniu profilu, ustawiłem AL1 jako p.end i po zakończeniu profilu mam ciągłe pikanie do momentu naciśnięcia przycisku SET. Czy jest inna opcja? Może ten sterownik nie ma alarmu 8 sekund. Próbowałem jeszcze manipulować ustawieniam AL2 ale wygląda na to, że to jest bezpośrednie połączenie ze sterownikiem dolnego podgrzewacza i ustawienie pozycji OFF powoduje całkowite wyłączenie dołu.

#10 Re: Achi IR PRO SC2 - parę pytań

by pawel80 1 November 2011, 19:49
Szczerze to ja też próbowałem wyregulować dolny podgrzewacz i ustawić na nim PID ale nie bardzo mi to wychodziło. Tak samo z ustawieniami alarmów. Dałem sobie z tym spokój. Mój sterownik dołu to REX-C10 i na necie szukałem do niego jakiegoś manuala lecz nie udało mi się, znalazłem do REX-C100/C400/C700/C900 w załączniku może ci się przyda.

Dodam jeszcze że jak poprzestawiałem za wiele funkcji w tym sterowniku to miałem bardzo dziwne zachowania podgrzewacza. Jedna z grzałek grzała mocniej inna słabiej.
Wróciłem do ustawień automatycznego restu, czyli w moim przypadku:
Ar ustawiłem na 001.
Wartość podgrzewacza na 225 stopni (tym się nie sugeruj to jest temperatura podgrzewacza dzięki, której u mmie płyta nagrzewa się do 130 nie szybciej niż w 300s według. zaleceń podanych w linki wyżej).
Przy takich ustawieniach u mnie płyta nagrzewa się równomiernie i temperatura płyty jest utrzymywana na poziomie który sobie wyznaczę.
Może ci to też trochę pomoże w ustawieniu swojej maszyny.

-- wtorek, 1 lis 2011, 20:28 --

A może któryś z bardziej doświadczonych kolegów podpowie jak ustawić sterownik REC-C10 i pokrewne żeby jeszcze dokładniej narastała temperatura.

You have to be logged in to view the files attached to this post.

Re: Achi IR PRO SC2 - parę pytań

by Google Adsense [BOT] 1 November 2011, 19:49
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).