• FS Lifebook E8110 - Bios widzi dysk, instalator win 7 i Ubuntu LIVE nie widzi

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 FS Lifebook E8110 - Bios widzi dysk, instalator win 7 i Ubuntu LIVE nie widzi

przez sebastiank 21 października 2011, 19:09
Witam,
Szukałem, ale nie znalazłem analogicznego problemu.
Mam następujący problem z FS E8110.
Bios widzi dysk, natomiast instalator win 7, win xp, win Vista oraz Ubuntu Live nie widzi dysku.
CD rom i porty USB działają poprawnie - można z nich botować.
Próbowałem już chyba wszystkich kombinacji ustawień SATA w biosie.

Sprawdzałem na 2 dyskach 160GB i 320GB oba SATA produkcji WD (oba sprawnie działają po podłączeniu przez USB do innego laptopa).

Dysk się kręci (czuć wibracje i słychać jak staruje)

Procesor mocno się grzeje podczas uruchamiania (po około 1-2 min włącza się wentylator).
Ubuntu długo się uruchamia z podpiętym dyskiem (wyświetla długo ikonkę pracy dysku na wyświetlaczu), bez dysku uruchamia szybko. Podobnie ma się sprawa z instalatorem win7.

Po uruchomieniu Ubuntu Live nie widzi dysku.

Dodam, że niedawno stawiałem system na takim samym (tylko, że posiadał baterię) i wszystko poszło gładko.

Parametry laptopa:
Centrino duo - proc. Core 2 Duo 1,83 lub 1,66 (sprawdzałem na obu - te same objawy)
Ram - 2x512 MB (próbowałem też na 1 kości).
Dyski które testowałem - WD 1600BEVS-22RSTO i WD 3200BEVS-22ZCTO.
Niestety nie posiadam baterii do tego laptopa - wszystko sprawdzałem na zasilaczu.

Dysk i CDRom jest podpinany do płyty głównej przez "przejściówkę" - płytkę połączoną gniazdem z płytą główną - niestety nie posiadam takiej na podmiankę.

W tym modelu mostki są chłodzone radiatorem - płytą aluminiową na której leży klawiatura, więc nie powinny się przegrzewać jak w innych FS.

Proszę o pomoc w diagnostyce - co sprawdzić, gdzie szukać?

Re: FS Lifebook E8110 - Bios widzi dysk, instalator win 7 i Ubuntu LIVE nie widzi

przez Google Adsense [BOT] 21 października 2011, 19:09

#2 Re: FS Lifebook E8110 - Bios widzi dysk, instalator win 7 i Ubuntu LIVE nie widzi

przez lakier 21 października 2011, 19:53
Witam

Czy dysk w Biosie jest wykrywany poprawnie: model , pojemność?

Bios wgrany najnowszy?

#3 Re: FS Lifebook E8110 - Bios widzi dysk, instalator win 7 i Ubuntu LIVE nie widzi

przez sebastiank 21 października 2011, 20:07
Oba dyski które próbowałem - czyli 160 i 320 GB bios widzi poprawnie jeśli chodzi o rozmiar i model.
Nie wiem jak wygląda sprawa z innymi parametrami dysku.

Biosu nie wgrywałem nowego - nie udało mi się zbotować systemu z pendriva ("wypaliłem" na pendrivie obraz ściągnięty ze strony producenta przeznaczony na CD). Jeszcze będę z tym walczył, muszę tylko kupić płytę CD - lub proszę o instrukcję jak to wykonać z pendrive (wypalałem przez UltraIso tak jak obrazy botowalne płyt - Linux Ubuntu Live wypalony na pendrive w ten sposób działa poprawnie).

---------------------------------------
Bios uaktualniony, brak zmian.

#4 Re: FS Lifebook E8110 - Bios widzi dysk, instalator win 7 i Ubuntu LIVE nie widzi

przez Usunięty Użytkownik 402 22 października 2011, 01:03
Może instalator nie widzi dysku bo brak mu odpowiednich sterowników sata ? lub dysk w biosie jest ustawiony na AHCI?

#5 Re: FS Lifebook E8110 - Bios widzi dysk, instalator win 7 i Ubuntu LIVE nie widzi

przez Rufio 22 października 2011, 01:18
Wyłączyć opcję AHCI w biosie i wówczas ponownie spróbuj z instalacją.

#6 Re: FS Lifebook E8110 - Bios widzi dysk, instalator win 7 i Ubuntu LIVE nie widzi

przez opelr 22 października 2011, 01:31
W tym modelu jest w ogóle taka opcja jak wybór pomiędzy instalacją z sata lub bez niej?
Poza tym przynajmniej ten linux by sobie z tym poradził, nie wspomnę o win7.
Jeśli już to za duże dyski.

#7 Re: FS Lifebook E8110 - Bios widzi dysk, instalator win 7 i Ubuntu LIVE nie widzi

przez sebastiank 22 października 2011, 09:54
Opcje dysku w biosie przetestowane wszystkie - efekt taki sam.
Takiego samego laptopa ma siostra - tam nie było problemu z dyskiem 320 GB (ten sam model który ja podpinałem).
Instalator win 7 zatrzymuje się na "uruchamianie systemu" i świeci się cały czas ikonka dysku na wyświetlaczu (instalator botowany z CD i pendrive).
Przy próbie botowania z dysku bez systemu (pusta partycja) zamiast informacji o braku systemu miga cały czas kursor i wyświetla się ikona pracy dysku.

Procesor i mostki grzeją się ponadprzeciętnie (sprawdzone palcem ) - po około 1 - 2 minut włącza się wentylator.
Stąd podejrzenia, że jest to problem sprzętowy.

Pamięci także podmieniane.

Na zdjęciu poniżej jak bios widzi dysk - model i rozmiar zgodny z tym co napisane na dysku.
Obrazek

#8 Re: FS Lifebook E8110 - Bios widzi dysk, instalator win 7 i Ubuntu LIVE nie widzi

przez willyvmm 22 października 2011, 10:22
A czy pod linuxem da się uruchomić (i działa prawidłowo) kartę wifi ?
Podejrzewam problem z komunikacją sb<->nb

#9 Re: FS Lifebook E8110 - Bios widzi dysk, instalator win 7 i Ubuntu LIVE nie widzi

przez sebastiank 22 października 2011, 11:10
WiFi na Ubuntu działa - łączy się, strony się wczytują.
Karta WiFi jest na złączu w płycie.
Dysk i CD jest połączone z płytą główną przez dodatkową płytkę. Może ta płytka padła.

#10 Re: FS Lifebook E8110 - Bios widzi dysk, instalator win 7 i Ubuntu LIVE nie widzi

przez wab 23 października 2011, 09:29
Witam. Proszę napisać dlaczego dysk jest wymieniany i jaki był wcześniej.
Producent montował w nim dyski do 120GB. Spis poprawek biosu nie zawiera wzmianki o problemie większych dysków, co nie znaczy, że nie było tam poprawek. Proszę porównać wersję biosu w obu laptopach, najnowsza to 1,28.
Profilaktycznie proszę umyć wszystkie złącza płytki i dysku izopropanolem.
Jeśli wersje biosu okażą się identyczne i czyszczenie nie pomoże to problem może leżeć w przejściówce, mostku południowym lub jego połączeniem z płytą.

#11 Re: FS Lifebook E8110 - Bios widzi dysk, instalator win 7 i Ubuntu LIVE nie widzi

przez Usunięty Użytkownik 402 23 października 2011, 09:36
Tu problem polega na tym że bios poprawnie wykrywa dysk ,ale żaden instalator czy live cd już nie.
Co też pomyślałem nad sterownikiem sata. Można pokombinować tak że zapuścić instalkę na tym dysku na innym komputerze i przełożyć dysk do tego laptopa.

#12 Re: FS Lifebook E8110 - Bios widzi dysk, instalator win 7 i Ubuntu LIVE nie widzi

przez sebastiank 23 października 2011, 10:11
Laptop został zakupiony jako niekompletny do uzupełnienia (to ulubiony model w mojej rodzinie :) ), przypuszczalnie laptop poleasingowy, dysk wyjęty ze względu na ochronę danych. Nie znam historii tego laptopa. Być może dysk został wyjęty bez należytej delikatności, nie wiadomo jak był transportowany, itp.

Najnowsza wersja biosu na stronie producenta to 1.26 i taka została wgrana - nie znalazłem wersji 1.28.

W środę będę miał ten sam model prawie sprawny (do wymiany gniazdo zasilacza) i pracujący bez problemowo z dyskiem 320 GB (ten sam model dysku). Niestety trafi do mnie bez dysku i baterii.

Pozwoli mi to przełożyć płytkę łączącą dysk z płytą lub zainstalować system na moim dysku (na tym sprawnym laptopie).

#13 Re: FS Lifebook E8110 - Bios widzi dysk, instalator win 7 i Ubuntu LIVE nie widzi

przez sebastiank 27 października 2011, 13:09
Witam po przerwie...
niestety okazało się, że problem leży w płycie głównej - przełożona płyta do sprawnego laptopa i ten sam problem.

Mam do dyspozycji tylko hotair - płyta i tak spisana na straty, więc mogę podjąć próbę naprawy.

Co można jeszcze sprawdzić?
Co można wygrzać hotem i z jaką temperaturą?

Mam jeszcze jedno pytanie - mogę tanio kupić płytę sprawną z hasłem na biosie - legalną - mogę dostać FV - żeby była jasność - nie pytam o zdjęcie hasła, bo wiem, że regulamin zabrania.
Czy jeśli przełożę bios to hasło zniknie, czy jest niezależne od biosu i umieszczone na płycie?

#14 Re: FS Lifebook E8110 - Bios widzi dysk, instalator win 7 i Ubuntu LIVE nie widzi

przez willyvmm 27 października 2011, 15:39
95% zniknie.

#15 Re: FS Lifebook E8110 - Bios widzi dysk, instalator win 7 i Ubuntu LIVE nie widzi

przez sebastiank 30 października 2011, 14:41
Witam,
płyta główna przełożona/wymieniona, laptop działa.

Wszystkim dziękuję za zaangażowanie i pomoc.

Pozostaje jednak pytanie - co jest nie tak z płytą - tak z czystej ciekawości/dociekliwości - jeśli to BGA to naprawa nieopłacalna - znalazłem nawet na allegro nową za 120 zł.

#16 Re: FS Lifebook E8110 - Bios widzi dysk, instalator win 7 i Ubuntu LIVE nie widzi

przez Vogelek23 24 listopada 2011, 11:11
sebastiank napisał(a):Czy jeśli przełożę bios to hasło zniknie, czy jest niezależne od biosu i umieszczone na płycie?

Lektura obowiązuje wszystkich, bez wyjątku: viewtopic.php?f=105&t=9890
Konsekwencje także.

Re: FS Lifebook E8110 - Bios widzi dysk, instalator win 7 i Ubuntu LIVE nie widzi

przez Google Adsense [BOT] 24 listopada 2011, 11:11