#1 FS Lifebook E8110 - Bios widzi dysk, instalator win 7 i Ubuntu LIVE nie widzi
przez sebastiank • 21 października 2011, 19:09
Witam,
Szukałem, ale nie znalazłem analogicznego problemu.
Mam następujący problem z FS E8110.
Bios widzi dysk, natomiast instalator win 7, win xp, win Vista oraz Ubuntu Live nie widzi dysku.
CD rom i porty USB działają poprawnie - można z nich botować.
Próbowałem już chyba wszystkich kombinacji ustawień SATA w biosie.
Sprawdzałem na 2 dyskach 160GB i 320GB oba SATA produkcji WD (oba sprawnie działają po podłączeniu przez USB do innego laptopa).
Dysk się kręci (czuć wibracje i słychać jak staruje)
Procesor mocno się grzeje podczas uruchamiania (po około 1-2 min włącza się wentylator).
Ubuntu długo się uruchamia z podpiętym dyskiem (wyświetla długo ikonkę pracy dysku na wyświetlaczu), bez dysku uruchamia szybko. Podobnie ma się sprawa z instalatorem win7.
Po uruchomieniu Ubuntu Live nie widzi dysku.
Dodam, że niedawno stawiałem system na takim samym (tylko, że posiadał baterię) i wszystko poszło gładko.
Parametry laptopa:
Centrino duo - proc. Core 2 Duo 1,83 lub 1,66 (sprawdzałem na obu - te same objawy)
Ram - 2x512 MB (próbowałem też na 1 kości).
Dyski które testowałem - WD 1600BEVS-22RSTO i WD 3200BEVS-22ZCTO.
Niestety nie posiadam baterii do tego laptopa - wszystko sprawdzałem na zasilaczu.
Dysk i CDRom jest podpinany do płyty głównej przez "przejściówkę" - płytkę połączoną gniazdem z płytą główną - niestety nie posiadam takiej na podmiankę.
W tym modelu mostki są chłodzone radiatorem - płytą aluminiową na której leży klawiatura, więc nie powinny się przegrzewać jak w innych FS.
Proszę o pomoc w diagnostyce - co sprawdzić, gdzie szukać?
Szukałem, ale nie znalazłem analogicznego problemu.
Mam następujący problem z FS E8110.
Bios widzi dysk, natomiast instalator win 7, win xp, win Vista oraz Ubuntu Live nie widzi dysku.
CD rom i porty USB działają poprawnie - można z nich botować.
Próbowałem już chyba wszystkich kombinacji ustawień SATA w biosie.
Sprawdzałem na 2 dyskach 160GB i 320GB oba SATA produkcji WD (oba sprawnie działają po podłączeniu przez USB do innego laptopa).
Dysk się kręci (czuć wibracje i słychać jak staruje)
Procesor mocno się grzeje podczas uruchamiania (po około 1-2 min włącza się wentylator).
Ubuntu długo się uruchamia z podpiętym dyskiem (wyświetla długo ikonkę pracy dysku na wyświetlaczu), bez dysku uruchamia szybko. Podobnie ma się sprawa z instalatorem win7.
Po uruchomieniu Ubuntu Live nie widzi dysku.
Dodam, że niedawno stawiałem system na takim samym (tylko, że posiadał baterię) i wszystko poszło gładko.
Parametry laptopa:
Centrino duo - proc. Core 2 Duo 1,83 lub 1,66 (sprawdzałem na obu - te same objawy)
Ram - 2x512 MB (próbowałem też na 1 kości).
Dyski które testowałem - WD 1600BEVS-22RSTO i WD 3200BEVS-22ZCTO.
Niestety nie posiadam baterii do tego laptopa - wszystko sprawdzałem na zasilaczu.
Dysk i CDRom jest podpinany do płyty głównej przez "przejściówkę" - płytkę połączoną gniazdem z płytą główną - niestety nie posiadam takiej na podmiankę.
W tym modelu mostki są chłodzone radiatorem - płytą aluminiową na której leży klawiatura, więc nie powinny się przegrzewać jak w innych FS.
Proszę o pomoc w diagnostyce - co sprawdzić, gdzie szukać?