Witam, od jakiegoś czasu laptop nie ładuje mi baterii... chodzi tylko na zasilaczu, w opcjach zasilania jest status "Pozostało: 0%(podłączony, nie ładuje)", zauważyłem to po przeinstalowaniu windowsa 7, ale nie wiem czy stało się to przed czy po instalacji, wgrałem te same sterowniki, które były zainstalowane poprzednio i dalej laptop nie laduje baterii... widziałem podobny problem na forum, ale przeczytanie go mi nie pomogło;/ Z góry dziękuję za pomoc...
Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: HP Pavilion dv6000 - nie ładuje baterii
przez Google Adsense [BOT] • 30 września 2011, 10:44
starą masz tą baterię może po prostu się zużyła...
najlepiej jak byś miał taką baterię i podmienił czy po prostu jest to wina baterii czy płyty głównej laptopa
możesz jeszcze poszukać schematu do płyty głównej i sprawdzić który układ jest odpowiedzialny za ładowanie baterii i sprawdzić napięcia
najlepiej do serwisu dać niech się bawią

najlepiej jak byś miał taką baterię i podmienił czy po prostu jest to wina baterii czy płyty głównej laptopa
możesz jeszcze poszukać schematu do płyty głównej i sprawdzić który układ jest odpowiedzialny za ładowanie baterii i sprawdzić napięcia
najlepiej do serwisu dać niech się bawią

Witam, dokładnie jest to model dv6244eu, modelu płyty nie znam ale mam zintegrowaną kartę graficzną NVIDIA GeForce Go6150, i procesor AMD Turion(tm) 64 X2 Mobile Technology TL-60, przestało mi również działać złącze S-Video do Tv;/ spróbuje jeszcze zaktualizować bios-a, i dam znać, a może to być związane z przeinstalowaniem windowsa?
Oznaczenie płyty widnieje na naklejce znajdującej się na gnieździe pamięci RAM, wydrukowane jest ono również na płycie głównej. Widzę, że kolega nawet nie rozkręcił laptopa i już szuka pomocy?
Proszę uzupełnić informację o model platformy i podstawowe pomiary, w przeciwnym wypadku wątek poleci do kosza.
Radzę również zapoznać się z tym tematem https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=2&t=557
Proszę uzupełnić informację o model platformy i podstawowe pomiary, w przeciwnym wypadku wątek poleci do kosza.
Radzę również zapoznać się z tym tematem https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=2&t=557
Witam, ostatnio nie miałem jak napisać, ponieważ nie miałem dostępu do internetu...
Laptopa rozbierałem jakieś 4 mies temu, wymieniłem procesor, pastę termoprzewodzącą,termopad, i dołożyłem ram.... ale wtedy jeszcze nie miałem problemu z baterią... i przed ponownym rozkręceniem chciałem dowiedzieć się na co mam zwrócić uwagę, i gdzie zmierzyć napięcie... Niżej zamieszczam zdjęcie płyty głównej pod kościami ram-u

Pozdrawiam.
Laptopa rozbierałem jakieś 4 mies temu, wymieniłem procesor, pastę termoprzewodzącą,termopad, i dołożyłem ram.... ale wtedy jeszcze nie miałem problemu z baterią... i przed ponownym rozkręceniem chciałem dowiedzieć się na co mam zwrócić uwagę, i gdzie zmierzyć napięcie... Niżej zamieszczam zdjęcie płyty głównej pod kościami ram-u

Pozdrawiam.
Ja pomogę https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=138&t=986. Na początek ten artykuł, a później będziemy myśleć dalej.
Nie będę gorszy -za free kawałek schematu ofiaruję .
Dostępny tu -> https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?p=38913#p38913
Pomogłem
Dostępny tu -> https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?p=38913#p38913
Pomogłem

Na razie Dzięki Forumowicze, programik mam już zainstalowany, jednak nie mam baterii przy sobie więc nie podrzucę screenów a za schematy dziękuje, przejrzę i ewentualnie dopytam co gdzie mam zmierzyć... a jeśli mogło by to mieć związek z przeinstalowaniem Windowsa 7? Ktoś wyżej napisał że mogla uszkodzić się bateria... może przed rozebraniem podejdę do serwisu i poproszę o podłączenie drugiej baterii... Pozdrawiam!
Re: HP Pavilion dv6000 - nie ładuje baterii
przez Google Adsense [BOT] • 15 października 2011, 15:34