• HP Pavilion dv6000 - nie ładuje baterii

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP Pavilion dv6000 - nie ładuje baterii

przez qba 30 września 2011, 10:44
Witam, od jakiegoś czasu laptop nie ładuje mi baterii... chodzi tylko na zasilaczu, w opcjach zasilania jest status "Pozostało: 0%(podłączony, nie ładuje)", zauważyłem to po przeinstalowaniu windowsa 7, ale nie wiem czy stało się to przed czy po instalacji, wgrałem te same sterowniki, które były zainstalowane poprzednio i dalej laptop nie laduje baterii... widziałem podobny problem na forum, ale przeczytanie go mi nie pomogło;/ Z góry dziękuję za pomoc...

Re: HP Pavilion dv6000 - nie ładuje baterii

przez Google Adsense [BOT] 30 września 2011, 10:44

#2 Re: HP Pavilion dv6000 - nie ładuje baterii

przez PureEvil 30 września 2011, 13:06
starą masz tą baterię może po prostu się zużyła...
najlepiej jak byś miał taką baterię i podmienił czy po prostu jest to wina baterii czy płyty głównej laptopa

możesz jeszcze poszukać schematu do płyty głównej i sprawdzić który układ jest odpowiedzialny za ładowanie baterii i sprawdzić napięcia

najlepiej do serwisu dać niech się bawią :) ;)

#3 Re: HP Pavilion dv6000 - nie ładuje baterii

przez figofag 30 września 2011, 13:40
Jaka tam jest płyta?

#4 Re: HP Pavilion dv6000 - nie ładuje baterii

przez pijan4 30 września 2011, 13:46
Witam

Proponuje zacząć od upgradu biosu prosto ze strony producenta.

#5 Re: HP Pavilion dv6000 - nie ładuje baterii

przez qba 30 września 2011, 14:08
Witam, dokładnie jest to model dv6244eu, modelu płyty nie znam ale mam zintegrowaną kartę graficzną NVIDIA GeForce Go6150, i procesor AMD Turion(tm) 64 X2 Mobile Technology TL-60, przestało mi również działać złącze S-Video do Tv;/ spróbuje jeszcze zaktualizować bios-a, i dam znać, a może to być związane z przeinstalowaniem windowsa?

#6 Re: HP Pavilion dv6000 - nie ładuje baterii

przez opelr 30 września 2011, 14:12
Kolega jest chyba indywidualnym użytkownikiem, ogólnie najlepiej zbadać tą sprawę na np. Ubuntu Live, bateryjka mogła się uszkodzić, już spotkałem kilka przypadków utraty pojemności baterii zaraz po instalacji Windows 7.

#7 Re: HP Pavilion dv6000 - nie ładuje baterii

przez gathor 30 września 2011, 17:29
Oznaczenie płyty widnieje na naklejce znajdującej się na gnieździe pamięci RAM, wydrukowane jest ono również na płycie głównej. Widzę, że kolega nawet nie rozkręcił laptopa i już szuka pomocy?
Proszę uzupełnić informację o model platformy i podstawowe pomiary, w przeciwnym wypadku wątek poleci do kosza.
Radzę również zapoznać się z tym tematem https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=2&t=557

#8 Re: HP Pavilion dv6000 - nie ładuje baterii

przez qba 6 października 2011, 20:45
Witam, ostatnio nie miałem jak napisać, ponieważ nie miałem dostępu do internetu...
Laptopa rozbierałem jakieś 4 mies temu, wymieniłem procesor, pastę termoprzewodzącą,termopad, i dołożyłem ram.... ale wtedy jeszcze nie miałem problemu z baterią... i przed ponownym rozkręceniem chciałem dowiedzieć się na co mam zwrócić uwagę, i gdzie zmierzyć napięcie... Niżej zamieszczam zdjęcie płyty głównej pod kościami ram-u
Obrazek
Pozdrawiam.

#9 Re: HP Pavilion dv6000 - nie ładuje baterii

przez qba 13 października 2011, 13:23
Pomoże ktoś?

#11 Re: HP Pavilion dv6000 - nie ładuje baterii

przez katar83 13 października 2011, 20:32
Ja też pomogę. Jakikolwiek temat z bateriami powinien zaczynać się od wklejenia screenów z programu BatteryMon, włącznie z zakładką Battery Information.

#13 Re: HP Pavilion dv6000 - nie ładuje baterii

przez qba 13 października 2011, 22:09
Na razie Dzięki Forumowicze, programik mam już zainstalowany, jednak nie mam baterii przy sobie więc nie podrzucę screenów a za schematy dziękuje, przejrzę i ewentualnie dopytam co gdzie mam zmierzyć... a jeśli mogło by to mieć związek z przeinstalowaniem Windowsa 7? Ktoś wyżej napisał że mogla uszkodzić się bateria... może przed rozebraniem podejdę do serwisu i poproszę o podłączenie drugiej baterii... Pozdrawiam!

#14 Re: HP Pavilion dv6000 - nie ładuje baterii

przez qba 15 października 2011, 12:11
Witam, znalazłem starą baterię włożyłem do laptopa, i po uruchomieniu programu pojawiły mi się niżej zamieszczone wykresy:
Pierwsze uruchomienie programu:
Obrazek
Drugie uruchomienie programu:
Obrazek
Informacje o baterii:
Obrazek

#15 Re: HP Pavilion dv6000 - nie ładuje baterii

przez bobert 15 października 2011, 12:32
Bateria ma bardzo niskie napięcie 8,2V. Ile ogniw ma bateria ? może jakiś symbol baterii coś by wyjaśnił. Wygląda jak by nie była ładowana.

#16 Re: HP Pavilion dv6000 - nie ładuje baterii

przez qba 15 października 2011, 15:07
wiem, że laptop nie ładuje, tylko nie wiem, czy to jest wina hardware komputera, baterii, czy oprogramowania (przeinstalowanego Windowsa 7)?

#17 Re: HP Pavilion dv6000 - nie ładuje baterii

przez bobert 15 października 2011, 15:34
Te laptopy raczej nie mają problemu z układem ładowania baterii, natomiast bateria ma już kilka lat i według mnie jej napięcie jest za niskie. System operacyjny nie powinien mieć pływu na ładowanie baterii.Możesz wykluczyć kwestię systemu uruchamiając laptopa z jakiejś botowalnej płyty.

Re: HP Pavilion dv6000 - nie ładuje baterii

przez Google Adsense [BOT] 15 października 2011, 15:34