• Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

by adamex 9 October 2011, 20:01
Proszę o opinię który zasilacz jest lepszy do odczytów prądu na płytach głównych. Jak do tej pory używałam analogowego zasilacza ale mam zamiar kupić nowy o większym zakresie prądowym. Teraz pytanie czy pozostać przy analogowym czy wybrać cyfrowy ?

Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

by Google Adsense [BOT] 9 October 2011, 20:01

#2 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

by Usunięty Użytkownik 402 9 October 2011, 21:04
Jak byś kupował cyfrowy zasilacz- znaczy z wyświetlaczem to zwróć uwagę by pokazywał mA na wyświetlaczu tzn czy jest w stanie wyświetlić wartość np.40mA czyli 0,040mA zamiast 0,04A Jest to jak dla mnie istotne.

#3 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

by marioj77 9 October 2011, 21:22
LAZY wrote: czy jest w stanie wyświetlić wartość np.40mA czyli 0,40mA zamiast 0,04A Jest to jak dla mnie istotne.

Próbuję zrozumieć co kolega napisał ale nie mogę, 40mA = 0,40mA ?

#4 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

by pietrekzad 9 October 2011, 21:30
Kolega dobrze napisał. 40mA = 0,04A.

#5 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

by marioj77 9 October 2011, 21:35
Zakładam, że tak myślał, napisał jednak "np.40mA czyli 0,40mA" - zakładam, że to wynik zmęczenia późną porą lub przepracowaniem :)

#6 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

by Usunięty Użytkownik 402 9 October 2011, 22:12
Coś namotałem tam z przecinkiem Chodziło mi o to że mocniejsze zasilacze są w stanie wyświetlić prąd np 1,75A nie mogą wyświetlić małego prądu bo wygląda to tak : 0,04A, Lepiej wyglądało by tak 0,040A czyli 40mA. Teraz nic nie zamotałem
Przy awariach zasilania owa różnica ma jak dla mnie ogromne znaczenie, ponieważ jeżeli po naciśnięciu włącznika prąd skoczy o 9mA to nie zobaczę tego na wyświetlaczu. Zasilacz nie tylko pomocny jest przy laptopach i o tym trzeba pomyśleć przed zakupem.

#7 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

by pocinas 9 October 2011, 23:57
LAZY wrote:Coś namotałem tam z przecinkiem Chodziło mi o to że mocniejsze zasilacze są w stanie wyświetlić prąd np 1,75A nie mogą wyświetlić małego prądu bo wygląda to tak : 0,04A, Lepiej wyglądało by tak 0,040A czyli 40mA. Teraz nic nie zamotałem
Przy awariach zasilania owa różnica ma jak dla mnie ogromne znaczenie, ponieważ jeżeli po naciśnięciu włącznika prąd skoczy o 9mA to nie zobaczę tego na wyświetlaczu. Zasilacz nie tylko pomocny jest przy laptopach i o tym trzeba pomyśleć przed zakupem.

Czyli krótko mówiąc, aby zasilacz miał dokładność do 1 setnej (0,xx), a nie 1nej dziesiątej

#8 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

by Usunięty Użytkownik 402 10 October 2011, 00:00
Ja bym powiedział że do jednej tysięcznej. ;)

#9 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

by pocinas 10 October 2011, 00:03
LAZY wrote:Ja bym powiedział że do jednej tysięcznej.

hehe a no tak Tysięcznej ;-p. Mnie też się trafiło zmęczenie i przejęzyczenie :-D

#10 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

by willyvmm 10 October 2011, 14:43
Taka dokładność to już conajmniej k(l)asa wyżej. Dokładność rzędu 0,02% to już nie jest sprzęt z niższej półki. (5A x 0,02% -> 1mA)

#11 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

by wab 10 October 2011, 15:27
Taki sprzęt jest drogi, od czasu do czasu można się wpiąć miernikiem i dokładnie sprawdzić μA ;)

#12 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

by Usunięty Użytkownik 402 10 October 2011, 16:11
Znowu namieszałem, więc postanowiłem sprawdzić te wskazania i zasilacze do 5A wskazują tak 0,00A, zasilacze 10 Amperowe wskazują tak 00,0A i o tą różnicę mi chodziło. Wada taka występuje w tanich zasilaczach jakie można zakupić na aukcjach internetowych. Nie mają jej zasilacze do 5A i zasilacze dwu kanałowe np 2x3A, 2x5A. Chodzi o to że nie można na nich odczytać prądu spoczynkowego płyty. Wskazania są widoczne powyżej 100mA.
Przy budowie różnych rzeczy potrzebuję mierzyć małe prądy 10-50mA, jak dla mnie to taki zasilacz jest potrzebny.

#13 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

by adamex 10 October 2011, 17:10
Dziękuję za odpowiedzi. Właśnie zakupiłem zasilacz cyfrowy 32V 10A i ma on dokładność 00.00A. Czyli podsumowując sprzęt który pokazuje w tysięcznych 0.000A jest raczej nie osiągalny ?

#14 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

by wab 10 October 2011, 17:47
Proszę model podać.

#15 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

by h3nry 10 October 2011, 17:52
adamex wrote:Czyli podsumowując sprzęt który pokazuje w tysięcznych 0.000A jest raczej nie osiągalny ?

Jak najbardziej osiągalny :

DPD-3030 ,DPS-4005PFC,EX354RT i wiele innych