#1 Acer Aspire 6920G - brak obrazu na matrycy i na zewnętrznym monitorze
przez edik • 18 września 2011, 14:02
Trafił do mnie Acer 6920 z przejściami: kiedyś został lekko zalany gęstym sokiem, właściciel zaczął wyprzedawać podzespoły tj. grafikę i matrycę, jednak teraz postanowił podjąć próbę reanimacji laptopa. Płyta zasadniczo nie posiada wielu śladów zalania (ucierpiała głównie klawiatura) - kilka gęstych obecnie plam z soku zostało wymytych izopropylenem, brak śladów korozji. Płytę dokładnie obejrzałem pod lupą - nie powinno być już śladów zalania, nie było też sytuacji, że sok dostał się pod układy. Podstawiłem grafikę na MXMII i podłączyłem zasilanie. Laptop pozornie się załącza, zaświeca się niebieskie podświetlenie gniazda zasilania i białe podświetlenie panelu multimedialnego, mostek, procesor i GPU są lekko ciepłe (jednak zdecydowanie zbyt mało ciepłe jak na normalną pracę). Co ciekawe - nie startuje dysk twardy mimo napięcia 5V. Napięcia na Q507 i Q508 wydają się być poprawne, na cewce L524 jest 3V, a na cewce L525 5V. Niestety podstawionej karty graficznej nie jestem na 100% pewien. Po podłączeniu do zewnętrznego monitora brak sygnału, na podłączonej na próbę matrycy 15,4" również (nie działa również podświetlenie). Laptop nie wydaje żadnych dźwięków, po "włączeniu" utrzymuje się w tym stanie (nie wyłącza się). Wentylator pracuje na niskich obrotach. Bateria ładuje się, laptop na baterii zachowuje się tak samo. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu źródła problemu.