• Acer Aspire 6920G - brak obrazu na matrycy i na zewnętrznym monitorze

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer Aspire 6920G - brak obrazu na matrycy i na zewnętrznym monitorze

przez edik 18 września 2011, 14:02
Trafił do mnie Acer 6920 z przejściami: kiedyś został lekko zalany gęstym sokiem, właściciel zaczął wyprzedawać podzespoły tj. grafikę i matrycę, jednak teraz postanowił podjąć próbę reanimacji laptopa. Płyta zasadniczo nie posiada wielu śladów zalania (ucierpiała głównie klawiatura) - kilka gęstych obecnie plam z soku zostało wymytych izopropylenem, brak śladów korozji. Płytę dokładnie obejrzałem pod lupą - nie powinno być już śladów zalania, nie było też sytuacji, że sok dostał się pod układy. Podstawiłem grafikę na MXMII i podłączyłem zasilanie. Laptop pozornie się załącza, zaświeca się niebieskie podświetlenie gniazda zasilania i białe podświetlenie panelu multimedialnego, mostek, procesor i GPU są lekko ciepłe (jednak zdecydowanie zbyt mało ciepłe jak na normalną pracę). Co ciekawe - nie startuje dysk twardy mimo napięcia 5V. Napięcia na Q507 i Q508 wydają się być poprawne, na cewce L524 jest 3V, a na cewce L525 5V. Niestety podstawionej karty graficznej nie jestem na 100% pewien. Po podłączeniu do zewnętrznego monitora brak sygnału, na podłączonej na próbę matrycy 15,4" również (nie działa również podświetlenie). Laptop nie wydaje żadnych dźwięków, po "włączeniu" utrzymuje się w tym stanie (nie wyłącza się). Wentylator pracuje na niskich obrotach. Bateria ładuje się, laptop na baterii zachowuje się tak samo. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu źródła problemu.

Re: Acer Aspire 6920G - brak obrazu na matrycy i na zewnętrznym monitorze

przez Google Adsense [BOT] 18 września 2011, 14:02

#3 Re: Acer 6920 - reanimacja 

przez katar83 18 września 2011, 14:59
Poza tym, standardowo pobór prądu i czy się zmienia z czasem. Będzie wiadomo mniej więcej czy startuje post.

#4 Re: Acer Aspire 6920G - brak obrazu na matrycy i na zewnętrznym monitorze

przez edik 18 września 2011, 20:02
Laptop po podłączeniu do zasilacza serwisowego pobiera w trybie STB ok. 5 mA, po włączeniu pobór prądu wynosi 0,82A, potem skacze do 1,18A i 1,5A - na tym poziomie pobór prądu utrzymuje się. Ostatnio pojawił się problem z włączaniem - po naciśnięciu przycisku Power niebieskie diody migają, jednak zasilanie nie załącza się. Po kilku próbach następuje załączenie zasilania. Problem z załączeniem nie występuję bez karty grafiki, możliwe więc, że to ona jest przyczyną. Reanimację przeprowadzam z użyciem karty GF9600 GT, co do której działania w Aspire 6920 z tego co znalazłem zdania są podzielone. Zastanawiają mnie jednak 2 rzeczy: dlaczego nie kręci się dysk twardy i nie działa podświetlenie matrycy.

Co do przeprogramowania biosu - jeśli już, zmuszony będę przelutować bios z zakupionej na części płyty Aspire 6920.

#5 Re: Acer Aspire 6920G - brak obrazu na matrycy i na zewnętrznym monitorze 

przez wab 18 września 2011, 20:43
POST rusza, według producenta montowana jest tam karta
VGA CARD nVidia NB8P-GS
DDRII 512MB 400MHz 32*16
MXM II W/ HDCP (IEC VBIOS)

ACER PART NO.
55.AKE0N.004
Obrazek

#6 Re: Acer Aspire 6920G - brak obrazu na matrycy i na zewnętrznym monitorze

przez edik 18 września 2011, 20:53
Znalazłem również informację, że w Aspire 6920G z powodzeniem można zastosować Radeona HD 3650 MXMII - będę chyba zmuszony poszukać takiej karty przed dalszą diagnostyką tego laptopa.

Re: Acer Aspire 6920G - brak obrazu na matrycy i na zewnętrznym monitorze

przez Google Adsense [BOT] 18 września 2011, 20:53