• Toshiba A200-1HV płyta LA-3661P

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba A200-1HV płyta LA-3661P

przez pepeso 13 września 2011, 03:22
Witam,

Komputer otrzymaliśmy martwy po wymianie mosfetów zasilających CPU 4841N - ożył.
Mam zagłostkę z w/w płytą pokazuje ładowanie baterii, podłaczenie zasilacza lecz nie bootuje.
Raz na 10 włączeń nie wystartuje dodatkowo przetwornica CPU (ISL6262) lecz są wszystkie napięcia.
Standardowo po włączenieniu pobór prądu różnie 0,8 A, nagarzny do 1 A, działa sterowanie wentylatorem.
Wykonałem standardowe pomiary i testy elementów:
PL2 1 V
PL3 1,45 V
PL4 5,2 V
PL5 3,4 V
PL6 1,8 V (wcześniej 1,3)
PL7 1,5 V
PL8 1,05 V
PL11 , PL10 0,95 V

Max8734
n.22 3,4 V
n.21 5,2 V
n. 17 5,3 V
n. 18 5,3 V
n. 3,4 4,9 V

Na LM'ie (LM393), ISL'u wszystkie napięcia poprawne.

Mam niepokojące zwarcie na PQ29

W sytuacji gdy jest brak napięć na CPU pobór prądu spada do 0,3 A.

Proszę o naprowadzenie : czy przerzucić kwarce i flash biosa ?
Grzanie grafiki nie pomaga, wyginanie MB, mostków też.

Proszę kolegów o wskazówki.

Re: Toshiba A200-1HV płyta LA-3661P

przez Google Adsense [BOT] 13 września 2011, 03:22

#2 Re: Toshiba A200-1HV płyta LA-3661P

przez wab 13 września 2011, 08:41
Na początek proponuję podmienić procesor.
Jeśli na PL8 jest 1,05 V to PQ29 nie powinien być uszkodzony. Niska rezystancja (kilka Ω) może świadczyć o uszkodzeniu mostu północnego.
Proszę sprawdzić stabilność napięcia na +CPU_CORE. Następnie można podmienić kontroler ISL6262. Trzeba sprawdzić elementu połączone z uszkodzonymi mosfetami.
Kwarce można sprawdzić, biosu bym teraz nie ruszał.
Czy widać skoki poboru prądu po włączeniu płyty?

#3 Re: Toshiba A200-1HV płyta LA-3661P

przez pepeso 14 września 2011, 15:28
wab napisał(a):Na początek proponuję podmienić procesor.
Jeśli na PL8 jest 1,05 V to PQ29 nie powinien być uszkodzony. Niska rezystancja (kilka Ω) może świadczyć o uszkodzeniu mostu północnego.
Proszę sprawdzić stabilność napięcia na +CPU_CORE. Następnie można podmienić kontroler ISL6262. Trzeba sprawdzić elementu połączone z uszkodzonymi mosfetami.
Kwarce można sprawdzić, biosu bym teraz nie ruszał.
Czy widać skoki poboru prądu po włączeniu płyty?

Dzięki WAB prawie wszystko co napisałeś zostało zweryfikowane już wcześniej ;)
ISL'a zamówiłem bo mi się skończyły :D bez podmianki się nie obejdzie
Mosty grzeją lecz sprawdzę Ω północy na chipie.
Pobór prądu jest stały więc post nie nastepuje ?

Myślałem o poprawnym-dokładnym sprawdzeniu KBC ?

#4 Re: Toshiba A200-1HV płyta LA-3661P

przez pepeso 19 września 2011, 15:44
+CPU_CORE jest niestabilne po ponad minucie od włączenia, zachowuje się dwojako:
- po ok. 1:30 min symetrycznie opada do 0,15 V z 0,95 V
- po ok. 2 min spada obciążenie z 0,8~1A do 0,3A i natępuje zanik +CPU_CORE.

Po wymianie ISL6262 sytuacja się pogorszyła po włączeniu płyta nie włącza się. Potójna zmiana stary-nowy-stary nie przyniosła zmiany.

Przypadkiem podczas pierwszej wymiany poruszyłem kondensator i mam problem z jego poprawnym umiejscowieniem, pasuje jako : PC113 lub PC116 (2,2nF).
Sprawdzałem wszystkie możliwości płyta zachowuje się identycznie.

Czy brak tego elementu mógł coś uszkodzić ?

Proszę o pomoc.

#5 Re: Toshiba A200-1HV płyta LA-3661P

przez wab 19 września 2011, 18:08
Brak kondensatora nie powinien niczego uszkodzić ale czy nie spowodował on gdzieś zwarcia?
Jakie napięcia są na płycie? Czy KBC jest zasilany, jakie napięcie jest na włączniku?
Może podczas wymiany ISL'a coś z reszty drobnicy się poprzesuwało i blokuje pracę KBC

#6 Re: Toshiba A200-1HV płyta LA-3661P

przez PiTTer 22 września 2011, 11:11
Witam,
zdjęcie z okolic ISL6262:
Obrazek
Dla mnie bardziej prawdopodobne wydaje się, że wymieniając ISL-a przygrzał kolega zbyt mocno most północny który jest blisko.

#7 Re: Toshiba A200-1HV płyta LA-3661P  [ROZWIĄZANY]

przez pepeso 22 września 2011, 21:08
PiTTer napisał(a):Witam,
zdjęcie z okolic ISL6262:
Obrazek
Dla mnie bardziej prawdopodobne wydaje się, że wymieniając ISL-a przygrzał kolega zbyt mocno most północny który jest blisko.

ISL był OK - trzeba było porawić, most jest OK - płyta już działa
Miałem zwarcie na MB od kapniętej cyny
Kondziorek jednak okazał się równoległe do rezystora.

Podsumowując winne mosfety 7840 i ISL6262.

Zamykam.

Re: Toshiba A200-1HV płyta LA-3661P  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 22 września 2011, 21:08