• [T&T] Lutowanie układów VIA/SIS i podobnych z metalowym wierzchem za pomocą IR.

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 [T&T] Lutowanie układów VIA/SIS i podobnych z metalowym wierzchem za pomocą IR.

by willyvmm 17 August 2011, 16:29
Otóż wczoraj wieczorem zainspirowany programem "Jak to jest zrobione" na Discowery o brzytwach, oraz instrukcją obsługi TANIEGO pirometru - wpadłem na pomysł jak bezproblemowo lutować układy z "metalową wkładką".

Wystarczy DOKŁADNIE zamalować metalową powierzchnię czarnym markerem. Wbrew pozorom operacja ta nie jest banalna :twisted:

Własnie sprawdziłem ten sposób i zadziałał świetnie. Stacja Quick I760B (odczyt temp. wbudowanym pirometrem).
Wylut układu VIA który był na ołowiu przebiegł bezboleśnie, układ zszedł w przewidywalnym momencie, jakieś 3-5 sekund po osiągnięciu zadanej temperatury 200°C.

Proszę kolegów przy okazji o sprawdzenie i potwierdzenie działania tej metody, lub tez jej obalenie. Ja niestety nie mam więcej na czym testować ;)

Pozdrawiam.

Re: [T&T] Lutowanie układów VIA/SIS i podobnych z metalowym wierzchem za pomocą IR.

by Google Adsense [BOT] 17 August 2011, 16:29

#2 Re: [T&T] Lutowanie układów VIA/SIS i podobnych z metalowym wierzchem za pomocą IR.

by arvika 17 August 2011, 16:33
Heh, widzę że też wpadłeś na ten pomysł. Też lutowałem te układy w ten sposób. Do tej pory sprawdziłem to na 2 sztukach i działało.

#3 Re: [T&T] Lutowanie układów VIA/SIS i podobnych z metalowym wierzchem za pomocą IR.

by h3nry 17 August 2011, 19:20
Potwierdzam, działa też malowanie sprayem czarny mat.

#4 Re: [T&T] Lutowanie układów VIA/SIS i podobnych z metalowym wierzchem za pomocą IR.

by slawnet 17 August 2011, 20:14
Zastanawiam się, czy pomalowanie czarnym markerem sita do bezpośredniego grzania, pozwoliłoby na właściwe wtopienie kul w układ maszyną Quick I760B ( niebawem sprawdzę, moja I760B jest już na cle ).

Re: [T&T] Lutowanie układów VIA/SIS i podobnych z metalowym wierzchem za pomocą IR.

by Google Adsense [BOT] 17 August 2011, 20:14