• Płyta MS-6702 K8T Neo, restarty przy uruchomieniu Windows XP

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Płyta MS-6702 K8T Neo, restarty przy uruchomieniu Windows XP

от hanomag 2 Июль 2011, 16:48
Mam problem z płytą MS-6702. Windows XP ładuje się i w momencie gdy ma pojawić się ekran powitalny, komputer restartuje się.

Obsada płyty:
NB - K8T800
SB - VT8237

Próbowałem robić delikatny reflow obu układów, lecz bez efektu. Komputer należy do moich teściów, dlatego zgodziłem się że to naprawię za free, dla klienta naprawa byłaby nieopłacalna. Osobiście stawiam na BGA, lecz są to trudne układy do zdjęcia, więc nim się za nie zabiorę, proszę Kolegów o pomoc poprzez sugestie.

Re: Płyta MS-6702 K8T Neo, restarty przy uruchomieniu Windows XP

от Google Adsense [BOT] 2 Июль 2011, 16:48

#2 Re: Płyta MS-6702, restarty przy uruchomieniu Windows XP

от pijan4 2 Июль 2011, 16:50
Witam

A sprawdził wpierw kolega podstawowe podzespoły?. Usterka usterce nie równa.

#3 Re: Płyta MS-6702, restarty przy uruchomieniu Windows XP

от hanomag 2 Июль 2011, 16:53
RAM, HDD, bateria 3V, Zasilacz, grafika - sprawdzone.

#4 Re: Płyta MS-6702 K8T Neo, restarty przy uruchomieniu Window

от kmkm2 2 Июль 2011, 16:56
A jaki jest kod błędu(wyłącz po nowowne uruchamianie po błędzie )?

#5 Re: Płyta MS-6702, restarty przy uruchomieniu Windows XP

от wab 2 Июль 2011, 16:57
Jak jest ustawiona obsługa dysku w biosie? IDE czy AHCI
Może w tym jest problem, ustaw IDE lub Compatible.

#6 Re: Płyta MS-6702 K8T Neo, restarty przy uruchomieniu Window

от adamex 2 Июль 2011, 17:17
Czy laptop załaduje windowsa w trybie awaryjnym ?

#7 Re: Płyta MS-6702 K8T Neo, restarty przy uruchomieniu Window

от opelr 2 Июль 2011, 17:20
adamex писал(а):Czy laptop załaduje windowsa w trybie awaryjnym ?

To jest stacjonarka.

Musisz odczytać plik minidump, jest szansa, że będzie info co jest przyczyną.

#8 Re: Płyta MS-6702 K8T Neo, restarty przy uruchomieniu Window

от mikesh 2 Июль 2011, 17:22
Sprawdź w biosie tak jak pisze kolega wab, jednak wydaje mi się, że tam jest jakiś stary bios AMI i nie ma czegoś takiego jak AHCI. Zrób reset CMOS. Sprawdź ustawienia w menu "On-chip IDE configuration".
Odpalałeś jakiś Live CD?

#9 Re: Płyta MS-6702 K8T Neo, restarty przy uruchomieniu Window

от willyvmm 2 Июль 2011, 17:46
Przyjrzyj się dokładnie kondensatorom elektrolitycznym na płycie (i w zasilaczu. Ewentualnie) podstaw inny zasilacz dla testu.

#10 Re: Płyta MS-6702 K8T Neo, restarty przy uruchomieniu Window

от hanomag 2 Июль 2011, 18:58
Tam jest stary BIOS AMI, nie ma ustawień AHCI, jest tylko kontroler IDE (ustawiony na Enabled) i kontroler SATA (z włączonym i wyłączonym jest ten sam efekt). Z tego co pamiętam, to przy AHCI reset następuje wcześniej niż u mnie i jest poprzedzony chwilowym BSoD.

Awaryjny też nie odpala, za to Ubuntu 9.04 z LiveCD startuje.

Kondensatory na płycie wyglądają jak nówki, w zasilaczu jest jeden spuchnięty, ale zasilacz podmieniałem już i bez efektu.

Nie bardzo wiem jak poradzić sobie z odczytem minidump - z tego co wiem to trzeba najpierw go skonfigurować w Windowsie, a ten system nie odpala.

#11 Re: Płyta MS-6702 K8T Neo, restarty przy uruchomieniu Window

от mikesh 2 Июль 2011, 19:10
Pliki minidump masz w Windows\Minidump. Odczytaj sobie je w Debugging Tools for Windows na przykład. Może jest jakiś błąd odczytu na dysku. Spróbowałbym chkdsk/r lub opcji naprawy systemu z płyty Windows jeśli nie odczytasz zrzutów pamięci minidump.

#12 Re: Płyta MS-6702 K8T Neo, restarty przy uruchomieniu Window

от pocinas 2 Июль 2011, 21:39
U mnie Podstawowa diagnoza wygląda tak:

po 1 sprawdzenie każdego elementu pod kontem jego powiedzmy zgrubnej sprawności, a nie zaraz REFLOW/REBALLING

Czyli:
- Kurz, syf w kompie, Czy są kondensatory wybrzuszone
- Test Pamięci RAM np MEMTESTEM najlepiej bootowalnym CD Aktualnie wersja 3.5 a nawet i może 4.2 w kompilacji HIRENS BOOT CD 13.2 (zresztą znajdziesz w necie jest też wersja pod Windowsa Memtesta ale nie polecam)
- Test HDD na obecność bad sektorów jak i przejrzenie historii awarii zarejestrowanych przez S.M.A.R.T np programem VICTORIA, HDD TUNE, lub programem producenta ale on raczej nie pokaże historii z SMARTa
- Skanowanie HDD pod kątem Wirusów najlepiej np fajną bootowalną płytką KASPERSKY RESCUE, (Program na zasadzie LIVE CD)

Co do resetu przed ekranem powitalnym ja bym stawiał na nieco uwalony system, bądź pokrzyżowane pliki/wpisy a czasem to wina nawet sterowników VGA/Audio/HDD

- Można też skopiować/ odczytać MINIDUMPy (log o zrzutach ekranów/błędach) jak to pisał kolega "opelr" znajduje się ten katalog w C:\Windows\MINIDUMP i odczytać te pliki programem Debugging Tools for Windows.. w ogle o ile takowe logi Windows Zarejestrował (Bo można wyłączyć takie rejestrowanie) a gdyby sie okazało że jednak są LOGI MINIDUMPA to dokładnie odpalasz program "WinDbg" (Debugging Tools for Windows) potem FILE--> OPEN CRASH DUMP--> i ładujesz jakiś plik z katalogu MINIDUMP (najlepiej ten z ostatniej najświeższej daty) ---> Pyta się jakiś komunikat i robisz NO--- no i potem mała zagadka bo jest trochę opisów .. ale szukaj opisu obok/poniżej pogrubionego napisu -ANALIZE, i całkiem na samym dole...

Dla przykładu miałem kiedyś takie coś że jak ty.. winą się okazały nagle wysypane sterowniki do Grafiki NVIDIA i błąd opisany był jako NVIDIA.SYS (Czy jakoś tak-- ale napewno ndiviaxxxxx.sys) można się domyślić że winowajcą był owy plik który odpowiada za Kartę graficzną). Uruchomiłem Windowsa w trybie awaryjnym, odinstalowałem VGA-- Reset PC zrobiłem. WŁALA KOMPA WSTAŁ.. potem małe czyszczenie systemowe CCLEANEREM i ponowna instalacja GRAFIKi.

Co można spróbować wpierw i wykonać to taki myk jak

Włożenie płyty instalacyjnej XP (koniecznie PROFFESIONAL) i jej zbootowanie, potem w penwym momencie (wyświetli się) nacisnąć klawisz R-Naprawa (Działa to tylko w przypadku WIN XP PROFESSIONAL, na HOME PREMIUM nie ma NAPRAWY) ... w linii komendy wpisać CHKDSK /p

poczekac chwilke aż skończy naprawiać wpisy.

Reset kompa i zobaczyć co będzie. Jeśli nadal się resetował będzie, moją propozycją jest wykonanie przede wszystkim tych testów podstawowych co pisałem na początku, potem Zachowanie ważnych danycn na innym dysku/lub innej partycji tego samego dysku i zainstalowanie nowego systemu XP, jeśli to nie pomoże wniosek będzie już raczej po stronie Hardware

#13 Re: Płyta MS-6702 K8T Neo, restarty przy uruchomieniu Window

от kjedrocha 2 Июль 2011, 22:16
Popieram Kolegów pocinas i mikesh Najpierw należy wyeliminować usterkę samego windowsa i sprawdzić podzespoły (RAM, procesor, HDD, grafikę) a dopiero później brać się za
Diagnozę płyty głównej.

Jednak przy tej obsadzie, to zastanawiam się, czy nie lepszym rozwiązaniem będzie w tym czasie naprawić laptopa dla klienta, a zarobione pieniądze przeznaczyć na zakup płyty na innych niż via mostach??? To może kosztować mniej czasu i nerwów ;) (ale to tylko moja luźna sugestia).

#14 Re: Płyta MS-6702 K8T Neo, restarty przy uruchomieniu Window

от hanomag 2 Июль 2011, 22:21
Kolego, ja zacząłem od odwirusowania, potem memtest, test na bad sectory, smart, czyszczenie z kurzów, sprawdzanie kondensatorów, podmiana zasilacza, grafiki oraz ram, naprawa systemu, reset bios'u - o większości tych rzeczy już napisałem. Dopiero potem reflow, wcześniej jeszcze lekkie wyginanie płyty i docisk BGA. Nie zaczynam od BGA jeśli nie wyeliminuję innych usterek. ;)

O jednej dziwnej rzeczy nie napisałem - bios zmieniał kolorystkę, co wejście miał tło w innym kolorze, po resecie biosu wróciło do normy - tło niebieskie i białe literki, nie zmienia się.

#15 Re: Płyta MS-6702 K8T Neo, restarty przy uruchomieniu Window

от kjedrocha 2 Июль 2011, 22:37
hanomag писал(а):Kolego, ja zacząłem od odwirusowania, potem memtest, test na bad sectory, smart, czyszczenie z kurzów, sprawdzanie kondensatorów, podmiana zasilacza, grafiki oraz ram, naprawa systemu, reset bios'u - o większości tych rzeczy już napisałem.

A czy oprócz naprawy systemu stawiał Kolega system od nowa, na czystej partycji? Naprawa nie zawsze jest możliwa.

hanomag писал(а):O jednej dziwnej rzeczy nie napisałem - bios zmieniał kolorystkę, co wejście miał tło w innym kolorze, po resecie biosu wróciło do normy - tło niebieskie i białe literki, nie zmienia się.

To może być faktycznie coś dziwnego.
Ale często kolor w biosie zmienia się którymś klawiszem funkcyjnym - może więc klawiatura, ewentualnie KBC ma coś z tym wspólnego?
Jednak jeśli po resecie wróciło do normy, to może błędy w samym biosie?
A czy oprócz resetu biosu robił Kolega jego update?

#16 Re: Płyta MS-6702 K8T Neo, restarty przy uruchomieniu Window

от hanomag 2 Июль 2011, 22:45
Na chwilę obecną zdobyłem wsad, flash biosu musi już poczekać na jutro. Potem instalacja na czystej partycji i jak to nie pomoże to przejdę do reball'u. Normalnie to nie naprawiam takich przypadków, tylko wymieniam płyty w PC, wyjątek robię dla rodziny. Ten kolor w biosie mnie zastanawia, nie znalazłem funkcji zmiany koloru, wiem że w innych biosach jest taki bajer.

#17 Re: Płyta MS-6702 K8T Neo, restarty przy uruchomieniu Window

от willyvmm 2 Июль 2011, 22:59
Ta naprawa w tym momencie to chyba już tylko dla sportu jest :)

#18 Re: Płyta MS-6702 K8T Neo, restarty przy uruchomieniu Window

от pocinas 2 Июль 2011, 23:48
Dokładnie

#19 Re: Płyta MS-6702 K8T Neo, restarty przy uruchomieniu Window

от mikesh 2 Июль 2011, 23:53
To w tym momencie zainstaluj system na innym hdd lub chociaż załóż od nowa partycje na starym dysku. Daję 99%, że będzie wszystko ok po takiej operacji.

Re: Płyta MS-6702 K8T Neo, restarty przy uruchomieniu Window

от Google Adsense [BOT] 2 Июль 2011, 23:53