U mnie Podstawowa diagnoza wygląda tak:
po 1 sprawdzenie każdego elementu pod kontem jego powiedzmy zgrubnej sprawności, a nie zaraz REFLOW/REBALLING
Czyli:
- Kurz, syf w kompie, Czy są kondensatory wybrzuszone
- Test Pamięci RAM np MEMTESTEM najlepiej bootowalnym CD Aktualnie wersja 3.5 a nawet i może 4.2 w kompilacji HIRENS BOOT CD 13.2 (zresztą znajdziesz w necie jest też wersja pod Windowsa Memtesta ale nie polecam)
- Test HDD na obecność bad sektorów jak i przejrzenie historii awarii zarejestrowanych przez S.M.A.R.T np programem VICTORIA, HDD TUNE, lub programem producenta ale on raczej nie pokaże historii z SMARTa
- Skanowanie HDD pod kątem Wirusów najlepiej np fajną bootowalną płytką KASPERSKY RESCUE, (Program na zasadzie LIVE CD)
Co do resetu przed ekranem powitalnym ja bym stawiał na nieco uwalony system, bądź pokrzyżowane pliki/wpisy a czasem to wina nawet sterowników VGA/Audio/HDD
- Można też skopiować/ odczytać MINIDUMPy (log o zrzutach ekranów/błędach) jak to pisał kolega "opelr" znajduje się ten katalog w C:\Windows\MINIDUMP i odczytać te pliki programem Debugging Tools for Windows.. w ogle o ile takowe logi Windows Zarejestrował (Bo można wyłączyć takie rejestrowanie) a gdyby sie okazało że jednak są LOGI MINIDUMPA to dokładnie odpalasz program "WinDbg" (Debugging Tools for Windows) potem FILE--> OPEN CRASH DUMP--> i ładujesz jakiś plik z katalogu MINIDUMP (najlepiej ten z ostatniej najświeższej daty) ---> Pyta się jakiś komunikat i robisz NO--- no i potem mała zagadka bo jest trochę opisów .. ale szukaj opisu obok/poniżej pogrubionego napisu -ANALIZE, i całkiem na samym dole...
Dla przykładu miałem kiedyś takie coś że jak ty.. winą się okazały nagle wysypane sterowniki do Grafiki NVIDIA i błąd opisany był jako NVIDIA.SYS (Czy jakoś tak-- ale napewno ndiviaxxxxx.sys) można się domyślić że winowajcą był owy plik który odpowiada za Kartę graficzną). Uruchomiłem Windowsa w trybie awaryjnym, odinstalowałem VGA-- Reset PC zrobiłem. WŁALA KOMPA WSTAŁ.. potem małe czyszczenie systemowe CCLEANEREM i ponowna instalacja GRAFIKi.
Co można spróbować wpierw i wykonać to taki myk jak
Włożenie płyty instalacyjnej XP (koniecznie PROFFESIONAL) i jej zbootowanie, potem w penwym momencie (wyświetli się) nacisnąć klawisz R-Naprawa (Działa to tylko w przypadku WIN XP PROFESSIONAL, na HOME PREMIUM nie ma NAPRAWY) ... w linii komendy wpisać CHKDSK /p
poczekac chwilke aż skończy naprawiać wpisy.
Reset kompa i zobaczyć co będzie. Jeśli nadal się resetował będzie, moją propozycją jest wykonanie przede wszystkim tych testów podstawowych co pisałem na początku, potem Zachowanie ważnych danycn na innym dysku/lub innej partycji tego samego dysku i zainstalowanie nowego systemu XP, jeśli to nie pomoże wniosek będzie już raczej po stronie Hardware