• HP dv7-3015ew wyłącza się po minucie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP dv7-3015ew wyłącza się po minucie

przez quatro30 27 czerwca 2011, 23:42
Witam,

Może macie pomysł co jeszcze można zrobić z HP dv7-3015ew procesor Turion II M500 2,2GHz, grafika ATI Mobility Radeon HD 4650, notebook się nie włączał tylko migał diodami, zrobiłem więc reballing północnego, notebook wstał ale po około 15 min chodzenia znowu się wyłączył, i znowu tylko migały diody (notebook się nie włączał), dociskałem z wyczuciem gniazdo procesora, grafike, północny brak reakcji, po wciśnięciu power migają diody i to wszystko.. Pomyślałem iż północny słabo wgrzałem w płyte, więc na podgrzewacz oblałem do okoła Wartonem i go dogrzałem.. Notebook zaczął się włączać, za każdym razem, puściłem nawet flash do najnowszej wersji BIOSa, złożyłem notebooka i odpaliłem aktualizacje windowsa po około 40min sam wyłączył się notebook, i teraz po wciśnięciu power odpala się na 10-15 sekund ładuje system i się wyłącza. Z tego co sprawdzałem w everest procek nagrzewał się od 45 do 75 stopni w stresie..

Grafika i południowy nie był naprawiany, czy jest taka możliwość żeby grafika powodowała nagłe wyłączenie się notebooka i te miganie ???

Re: HP dv7-3015ew wyłącza się po minucie

przez Google Adsense [BOT] 27 czerwca 2011, 23:42

#2 Re: HP dv7-3015ew wyłącza się po minucie

przez Usunięty Użytkownik 402 27 czerwca 2011, 23:57
Jeżeli dwa razy objawiła się usterka w tym samym miejscu to czas ten układ wymienić na nowy. Dodatkowo wymień termo pady- koniecznie na nowe.

#3 Re: HP dv7-3015ew wyłącza się po minucie

przez demeo 28 czerwca 2011, 01:17
Tak wogóle to Ty zrobiłeś reballing czy reflow tego mostka, bo jakoś się zgubiłem?

A kolega LAZY dobrze prawi.

--
pozdrawiam,
demeo

#4 Re: HP dv7-3015ew wyłącza się po minucie

przez Pawelbul 28 czerwca 2011, 08:23
Jak robiłeś północ podgrzewała się też grafika, jak chcesz sprawdzić czy to ona jest odpowiedzialna za takie zachowanie płyty to podgrzej samą grafikę i sprawdz co się będzie działo.

#5 Re: HP dv7-3015ew wyłącza się po minucie

przez quatro30 28 czerwca 2011, 10:32
Zrobiłem reballing, pomogło na 10 minut, a potem zrobiłem tylko reflow i pomogło na dłużej... grafike podgrzewałem nic się nie zmieniało..

#6 Re: HP dv7-3015ew wyłącza się po minucie

przez Pawelbul 28 czerwca 2011, 10:56
Czyli odpoweiedz masz w drugim poście kolegi LAZY.

#7 Re: HP dv7-3015ew wyłącza się po minucie

przez surow 21 września 2011, 18:01
Miałem kilka takich najpierw rebalowaliśmy, ale wracały jak bumerangi po tygodniu więc teraz tylko zakładamy nowe i jest ok.

Re: HP dv7-3015ew wyłącza się po minucie

przez Google Adsense [BOT] 21 września 2011, 18:01