• Toshiba A300 Zaczerwieniony obraz.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba A300 Zaczerwieniony obraz.

przez Stolkien 13 czerwca 2011, 18:58
Witam mam na blacie odziwo dwie sztuki z identycznym objawem.

Toshiba A300,
Po podmianie matrycy na jakąś 14" obraz wyświetla się poprawnie.
ale po wpięciu innych 15,4" obrazu brak lub jest zaczerwienony.
Nie mam oryginalnej takiej jak była fabrycznie na podmiankę.

Czy macie jakiś pomysł?

Re: Toshiba A300 Zaczerwieniony obraz.

przez Google Adsense [BOT] 13 czerwca 2011, 18:58

#2 Re: Toshiba A300 Zaczerwieniony obraz.

przez DjDave 13 czerwca 2011, 19:07
Do wymiany świetlówka lub cała matryca jak nie chcesz się bawić.
Swoją drogą nie wiem czemu akurat w tym modelu tak często padają świetlówki. Wymieniałem już je kilka razy i większość była właśnie w tej Toshibie.

#3 Re: Toshiba A300 Zaczerwieniony obraz.

przez Stolkien 13 czerwca 2011, 19:20
Ale w takim przypadku na innej matrycy było by ok. A jest identyczny objaw. Jutro rano zrobię zdjęcie.

#4 Re: Toshiba A300 Zaczerwieniony obraz.

przez DjDave 13 czerwca 2011, 19:47
Wyjmij świetlówkę i będziesz miał pewność.

#5 Re: Toshiba A300 Zaczerwieniony obraz.

przez gathor 13 czerwca 2011, 21:10
DjDave napisał(a):Wyjmij świetlówkę i będziesz miał pewność.

A po co sobie od razu utrudniać życie?
Podaj jaką matrycę wkładasz. Dla mnie wygląda to na problem z kompatybilnością. Świetlówka, albo da zbyt ciemny obraz, albo się nie włączy wcale, ale nigdy nie spotkałem się z zaczerwienionym obrazem z jej winy.

#6 Re: Toshiba A300 Zaczerwieniony obraz.

przez tom 13 czerwca 2011, 21:18
gathor napisał(a):
DjDave napisał(a):Wyjmij świetlówkę i będziesz miał pewność.

A po co sobie od razu utrudniać życie?
Podaj jaką matrycę wkładasz. Dla mnie wygląda to na problem z kompatybilnością. Świetlówka, albo da zbyt ciemny obraz, albo się nie włączy wcale, ale nigdy nie spotkałem się z zaczerwienionym obrazem z jej winy.

Jeżeli kończy się żywotność świetlówki to będzie efekt zaczerwienienia się obrazu.

#7 Re: Toshiba A300 Zaczerwieniony obraz.

przez leszczuk 13 czerwca 2011, 21:27
Świetlówka może świecić na czerwono jak jest na granicy przepalenia, ale w tym przypadku nie wchodzi to w grę.
Może rozwiązanie jest równie proste i uszkodzony jest kabel LCD. Mógł się przerwać, któryś z kabelków, z którego sygnału nie wykorzystuje matryca 14', a 15'4 tak.

#8 Re: Toshiba A300 Zaczerwieniony obraz.

przez Stolkien 13 czerwca 2011, 22:51
leszczuk napisał(a):Świetlówka może świecić na czerwono jak jest na granicy przepalenia, ale w tym przypadku nie wchodzi to w grę.
Może rozwiązanie jest równie proste i uszkodzony jest kabel LCD. Mógł się przerwać, któryś z kabelków, z którego sygnału nie wykorzystuje matryca 14', a 15'4 tak.

Brałem to pod uwagęna początku. przedzwoniłem całą taśmę i niestety nie tu problem. taśma sprawna.

#9 Re: Toshiba A300 Zaczerwieniony obraz.

przez arvika 13 czerwca 2011, 23:04
Czerwone podświetlenie zazwyczaj oznacza koniec żywota świetlówki.

#10 Re: Toshiba A300 Zaczerwieniony obraz.

przez gathor 13 czerwca 2011, 23:08
arvika napisał(a):Czerwone podświetlenie zazwyczaj oznacza koniec żywota świetlówki.

Tak... Ale kolega autor ma ten problem nie na jednej, a na wielu matrycach, więc w tym przypadku nie wchodzi to w grę.
Ewidentnie brakuje jednego sygnału.

#11 Re: Toshiba A300 Zaczerwieniony obraz.

przez DjDave 13 czerwca 2011, 23:16
Istnieje jeszcze możliwość że inwerter daje za niskie napięcie lub ma za małą wydajność prądową. Na świetlówce 14' daje radę a na większej już nie.

#12 Re: Toshiba A300 Zaczerwieniony obraz.

przez gathor 13 czerwca 2011, 23:21
DjDave napisał(a):Istnieje jeszcze możliwość że inwerter daje za niskie napięcie lub ma za małą wydajność prądową. Na świetlówce 14' daje radę a na większej już nie.

Tu się zgodzę. Jeżeli kolega przedzwonił całą taśme (również sprawdzając czy nie ma zwarć) i wszystko wypadło ok. Kolejnym krokiem jest podmiana invertera.

#13 Re: Toshiba A300 Zaczerwieniony obraz.

przez Usunięty Użytkownik 402 14 czerwca 2011, 00:40
Wystarczy z potłuczonej matrycy wyrwać świetlówkę i podpiąć pod inwerter, możliwe że trafko inwertera kończy współpracę.
Warto sprawdzić każdą ewentualność, bo chyba kolega wszystkich matryc jakie podłączał nie ma w krytycznym stanie.

#14 Re: Toshiba A300 Zaczerwieniony obraz.

przez Stolkien 15 czerwca 2011, 14:45
Wklejam zdjęcia zaczerwienionego obrazu. Jeśli dysponuje ktoś częścią schematu z sygnałami do matrycy to byłbym wdzięczny.

Obrazek

#15 Re: Toshiba A300 Zaczerwieniony obraz.

przez wojtas 15 czerwca 2011, 14:57
Stolkien napisał(a):Wklejam zdjęcia zaczerwienionego obrazu. Jeśli dysponuje ktoś częścią schematu z sygnałami do matrycy to byłbym wdzięczny.

Jaka platforma?
Grafika zewnętrzna?

#16 Re: Toshiba A300 Zaczerwieniony obraz.

przez kjedrocha 15 czerwca 2011, 15:15
Jak dla mnie, to na załączonym zdjęciu problem jest z sygnałem LVDS - nigdy świetlówka, ani inwereter nie da takiego efektu (widoczne cienkie czerwonawe obrysy).
Stawiam na tasiemkę! pomimo tego, że była już przedzwaniana (pęknięcie w jednej z 4 par sygnałowych LVDS - przy jednokanałowej tasiemce - przy dwukanałowej par jest chyba 8), podczas pomiarów może się akurat tak układać, że udaje sprawną . Podstawienie nowej dałoby 100% pewności.
Oczywiście może być też gdzieś przerwa na płycie - ale w kilkudziesięciu takich przypadkach, które miałem w swoich rękach, tylko raz winne było gniazdo LVDS na płycie, poza tym zawsze tasiemka.

A teraz nasunęła mi się jeszcze jedna możliwość - może PIN w gnieździe skrzywiony?

#17 Re: Toshiba A300 Zaczerwieniony obraz.

przez pijan4 15 czerwca 2011, 15:32
Witam

Mam toshibe p200 na stole, problem mam taki sam, te same objawy. U mnie okazała sie uszkodzona taśma.

#18 Re: Toshiba A300 Zaczerwieniony obraz.

przez Stolkien 16 czerwca 2011, 10:16
POdmieniłem właśnie matrycę od takiej samej sprawnej toshiby. Niestety brak zmian. Obraz .

Piny w gdzieździe wszystkie.

dokladny symbol;
A300D-125
PSAK4E-00Y00NPL

AMD

Karta na slocie. wyczyszczony slot.

#19 Re: Toshiba A300 Zaczerwieniony obraz.

przez kjedrocha 17 czerwca 2011, 00:28
Stolkien napisał(a):POdmieniłem właśnie matrycę od takiej samej sprawnej toshiby. Niestety brak zmian. Obraz .

Piny w gdzieździe wszystkie.

dokladny symbol;
A300D-125
PSAK4E-00Y00NPL

AMD

Karta na slocie. wyczyszczony slot.

Rozumiem, że przekładana była nie sama matryca, tylko całe skrzydło matrycy wraz z tasiemką?
A czy samą kartę kolega podmieniał z tej sprawnej Toshiby?
Czy rozdzielczości podmienianych matryc są takie same, czy różne?

#20 Re: Toshiba A300 Zaczerwieniony obraz.

przez Stolkien 17 czerwca 2011, 11:15
Przekładana była i matryca sama i sama taśma i wszystko razem.

Obiawy za każdym razem identyczne. Ewidentnie to nie wina połączenia między płytą a matrycą.
Ta druga sztuka niestety nie ma katry na złączu.

obie matryce:
LTN154AT07

Re: Toshiba A300 Zaczerwieniony obraz.

przez Google Adsense [BOT] 17 czerwca 2011, 11:15