• Złącze ładowania baterii w laptopie HP ProBook x360 11 G3 EE piny zasilające baterie

#1 Złącze ładowania baterii w laptopie HP ProBook x360 11 G3 EE piny zasilające baterie

da Bane24 12 gennaio 2026, 13:54
Witam !!!

Na pniach które zaznaczyłem na tym zdjęciu występuję napięcie 12 V bez podłączonej baterii. Zastanawiam się z kąt bierze się te napięcie czy jest one podawane z układu ładowania BQ24780S (jeśli tak to z którego piniu) czy jest one tworzone po przez dzielnik napicie z głównej linii zasilania 19V.

Wykonałem pomiary napięć na BQ24780S na pinie n.27 PHASE jest napięcie 12 volt oraz na pinie n.25 BTST jest 16.4 volt

Oto zdjęcie:

Immagine

Czy mógłbmi ktoś to dokłanie wyjaśnić z kąt bierze się napiecie 12 volt na pinach które zaznaczyłem na zdjęciu ???

Pozdrawiam Piotr Ko

Re: Złącze ładowania baterii w laptopie HP ProBook x360 11 G3 EE piny zasilające baterie

da Google Adsense [BOT] 12 gennaio 2026, 13:54

#2 Re: Złącze ładowania baterii w laptopie HP ProBook x360 11 G3 EE piny zasilające baterie

da matic 12 gennaio 2026, 17:51
Hello!

The charger chip BQ24780S works as Step-Down (Buck) DC/DC converter:
Immagine

#3 Re: Złącze ładowania baterii w laptopie HP ProBook x360 11 G3 EE piny zasilające baterie

da Bane24 12 gennaio 2026, 17:56
Witam !!!

Prosiłbym o dokładniejsze wyjaśnienie skąd bierze się napiecie 12 volt na pinach które zaznaczyłem na zdjęciu ???

Pozdrawiam Piotr Ko

#4 Re: Złącze ładowania baterii w laptopie HP ProBook x360 11 G3 EE piny zasilające baterie

da matic 12 gennaio 2026, 22:41
This voltage is generated by the DC/DC converter controlled by the charger chip.

A= Charger chip
B= High-side MOSFET
C= Low-side MOSFET
D= Output coil
E= Current sensing resistor

The yellow lines represent the major connections (copper traces) on the board.
The Drain pin of the "High-side MOSFET" is connected to the main 19V power rail, while the Source pin of the "Low-side MOSFET" is connected to the ground.
Immagine

#5 Re: Złącze ładowania baterii w laptopie HP ProBook x360 11 G3 EE piny zasilające baterie

da Bane24 12 gennaio 2026, 23:09
Witam !!!

Bardzo dziękuję za pomoc.

Mam pytanie zaznaczony przeze mnie X1 odnosi się do pinu HDRIV a X2 do pinu LODRV tak ???

Oto zdjęcie :
Immagine

Pozdrwiam Piotr Ko

#6 Re: Złącze ładowania baterii w laptopie HP ProBook x360 11 G3 EE piny zasilające baterie

da Vogelek23 12 gennaio 2026, 23:25
Tak. Tranzystor B to "górny" klucz, a tranzystor C to "dolny" klucz, zatem tranzystorem B steruje sygnał HIDRV, a tranzystorem C sygnał LODRV.

Re: Złącze ładowania baterii w laptopie HP ProBook x360 11 G3 EE piny zasilające baterie

da Google Adsense [BOT] 12 gennaio 2026, 23:25