• Lenovo 3 15ADA05 nm-c821 rev. 1.0 Problem z Wifi

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 Lenovo 3 15ADA05 nm-c821 rev. 1.0 Problem z Wifi

da narras97 19 dicembre 2025, 22:29
Posiadam laptopa Lenovo Ideapad 3 15ada05 z płytą główną nm-c821 rev. 1.0 trafił mi się martwy, naprawiłem go lecz jest problem z wifi, najczęściej jest tak, że karta wifi jest niewidoczna, dopiero gdy włączę ukryte sprzęty to pokazuje tam kartę sieciową, po usunięciu i odświeżeniu menadżera urządzeń wskakuje karta wifi już w pełni widoczna, są wykrywane sieci wifi lecz przy próbie połączenia raz połączy się z siecią a raz nie i pokazuje komunikat że nie mógł połączyć się z tą siecią. Wyłączam wifi i włączam wtedy pokazuje Wifi2,.tak jakby od nowa zasilił kartę wifi. Wykonywałem próby na 3 różnych kartach wifi, w każdych jest ta sama sytuacja. Czasem była sytuacja że normalnie się połączył nawet z 15 minut wifi chodziło lecz po tym czasie odcięcie wifi. Sterowniki wymieniałem już wiele razy, wszystkie youtubowe filmiki przejrzane, napięcie zasilania 3,3v jest. Instalowałem win 10 i win 11, ta sama sytuacja, zrobiłem aktualizacje biosu również nic nie dało. Nie mam pojęcia co może być nie tak, miał ktoś podobną sytuację?

Re: Lenovo 3 15ADA05 nm-c821 rev. 1.0 Problem z Wifi

da Google Adsense [BOT] 19 dicembre 2025, 22:29

#2 Re: Lenovo 3 15ADA05 nm-c821 rev. 1.0 Problem z Wifi

da tekort 22 dicembre 2025, 10:18
Prawdopodobnie korzystasz z karty sieciowej, która nie jest sygnowana marką Lenovo lub modelu karty, który nie znajduje się na tzw. Whitelist wewnątrz BIOS. Lenovo wpisuje do BIOS tylko te karty, które sami zatwierdzą. Inne karty pokażą się jako "Inne urządzenia" a ich działanie będzie dosyć wybiórcze. W tym modelu mogłeś mieć kartę Intel, Realtek albo Qualcomm. Przykład karty z Lenovo (źródło: allegro.pl):
Immagine

Karty od Lenovo posiadają też odpowiednie numery "serwisowe", w tym przypadku ze zdjęcia jest to numer: 8SSW10A

Karty od Realtek i Qualcomm potrafią być awaryjne - najlepiej działają te od Intel. Ściagnij paczkę sterowników ze strony tego modelu Lenovo, wypakuj je i zobacz do jakiego modelu kart instalowane są sterowniki Intel. Wtedy zakup taką kartę z numerem serwisowym Lenovo i powinno być OK :)

#3 Re: Lenovo 3 15ADA05 nm-c821 rev. 1.0 Problem z Wifi

da poster 23 dicembre 2025, 00:46
Wielokrotnie podpinałem różne karty wifi do tego modelu i nigdy nie spotkałem problemu z whitelistą. W tym modelu chyba jej nie ma - a przecież w innych laptopach, których była kończyło się to komunikatem o błędzie po wykonaniu procedury post i brakiem możliwości uruchomienia systemu operacyjnego.

Za to spotkałem się z identyczną usterką co autor tematu- zamiast standardowych artefaktów - znikało wifi, znikała karta lub przestawała pracować podczas połączenia. Przyczyną była typowa wada tych konstrukcji - czyli spoiwo LTS, cudowny klej, cienki laminat i miękka obudowa. Wystarczyło wykonać reballing APU, może tu mamy ten sam przypadek?

Re: Lenovo 3 15ADA05 nm-c821 rev. 1.0 Problem z Wifi

da Google Adsense [BOT] 23 dicembre 2025, 00:46