• Naprawa e-papierosa Volish view 2 - nie ładuje

#1 Naprawa e-papierosa Volish view 2 - nie ładuje

by Przemo1983rmi 7 October 2025, 18:15
Mam pytanie o e-papierosy Volish view 2.
Próbuje go zdiagnozować i naprawić. Nie palę , więc nie wiem jak to działa. W sensie pytanie o budowę, są dwie płytki jedna to pewnie BMS a druga z portem ładowania. Pytanie czy ta płytka z portem USB to tylko ładowanie czy pełni też inne funkcje, zastanawia mnie gdzie jest układ procesora na tej płytce z USB czy tej przy baterii.
Bateria jest naładowana na 3,7 V, przycisk nie reaguje nic się nie dzieje na wyprowadzeniach do grzałki brak sensownego napięcia chyba z 0,080V.
Nie wiem czy one z grzałką dopiero reagują czy na wyprowadzeniach powinien być prąd.
Sprawdziłem na baterii 3,7 V na wejściu na płytkę z USB też 3,7 V ale na wyprowadzeniach tak jak pisałem powyżej 80 mV .
Mam podejrzenie że płytka z portem USB nie działa. Ładowanie USB się nie odbywa, ale nie wiem czy przez to że jest na full naładowana .
Proszę o sugestie zanim będę dalej to rozbierał i mierzył poszczególne elementy po odlutowaniu kabelków.
Zamieszczam zdjęcia
Image

Re: Naprawa e-papierosa Volish view 2 - nie ładuje

by Google Adsense [BOT] 7 October 2025, 18:15

#2 Re: Naprawa e-papierosa Volish view 2 - nie ładuje

by tekort 8 October 2025, 09:53
Układ musi wykryć rezystancje grzałki by puścić prąd na pin + (środkowy). Inaczej powinieneś widzieć miganie przycisku np. 3 razy. Czy jeśli wciśniesz przycisk 5 razy, to widzisz w ogóle że sprzęt się włącza?

"Procesor" a raczej tranzystor podający moc i regulujący parametry "epalenia" widzisz na płytce gdzie podłącza się pin plusowy z baterii. Naprawianie tego to jednak spore ryzyko i trochę bezsens bo taka "bateria" kosztuje ~150 PLN a układy są "chińskie", raczej ciężko dostępne i brak do nich dokumentacji.

#3 Re: Naprawa e-papierosa Volish view 2 - nie ładuje

by Przemo1983rmi 8 October 2025, 11:22
Nie ma reakcji na przycisk, nic nie miga. Widziałem czasem jak wtyczkę podłączałem że dioda raz migneła ale to pewnie jakaś wartość skokowa napięcia. Dzięki za odpowiedź. Próbuje to naprawić jako pewnego rodzaju ciekawostka i nowe doświadczenie. Wiem że taka naprawa jest nie opłacalna, ale przynajmniej chciał bym dojść co było przyczyną.
Image

Re: Naprawa e-papierosa Volish view 2 - nie ładuje

by Google Adsense [BOT] 8 October 2025, 11:22