• Asus B1502, pg B1402CBA, problem z zaprogramowaniem KBC IT5571VG

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Asus B1502, pg B1402CBA, problem z zaprogramowaniem KBC IT5571VG

przez kolikolikoli 12 września 2025, 14:09
Dzień dobry,
Otrzymałem do naprawy laptopa Asus B1502 po zalaniu i wcześniejszej próbie naprawy. Próba raczej amatorska, raczej skończyła się tylko na czyszczeniu płyty.

Był uszkodzony charger - wymieniłem.

Było też zwarcie na KBC IT5571VG. Został wymieniony.

Niestety mam problem z jego zaprogramowaniem SVODEM 4. Pinout do kbc zrobiłem sam na podstawie boardview do innej pg z tym kbc. Check pins wychodzi ok, natomiast po podłączeniu pg do zasilania, płyta sama startuje pobierając około 0,8A. SVOD w takim stanie potrafi sczytać ID, ale nie mogę już ani odczytać, ani wgrać wsadu.

check pins ok
selected motherboard B1402CBA IT5571vg-128
CHECK GND
Now plug power to the motherboard
Device ID: FEFE
Device Revision: FE
ITE series detected
Flash ID: 0FEFE
Start reading: 12.09.2025 14:03:20
IoTimedOut
Read false

Zakładam, że płyta musi być wyłączona, ale zasilana. Po zwarciu odpowiednich pinow i wyłączeniu płyty efekt jest taki:
ITE series not detected
ITE not ready, try again

Re: Asus B1502, pg B1402CBA, problem z zaprogramowaniem KBC IT5571VG

przez Google Adsense [BOT] 12 września 2025, 14:09

#2 Re: Asus B1502, pg B1402CBA, problem z zaprogramowaniem KBC IT5571VG

przez Vogelek23 12 września 2025, 19:53
kolikolikoli napisał(a):na podstawie boardview do innej pg z tym kbc
Jakiej konkretnie? Nie pozwól nam zgadywać albo wróżyć z fusów. Zamieść także zrzut ekranu z aplikacji SVOD, pokazujący utworzony pinout, oraz zaznacz na zdjęciu, od której strony liczysz pin 1 złącza klawiatury.

kolikolikoli napisał(a):Device ID: FEFE
Obawiam się, że to nie jest poprawne ID układu. Istnieją dwie znane mi przyczyny takiego odczytu ID: albo PCH jest uszkodzony, albo EC zablokowany. Jeśli jest to ten drugi przypadek, to timeout dla EC wynosi ok. 60-90 sekund, więc zdarza się, że EC można odczytać dopiero po upływie tego czasu. Jeśli to pierwszy przypadek, to nie pozostaje Ci nic innego, jak próba zaprogramowania EC przez magistralę I2C (SMBus) lub zewnętrznie, po wylutowaniu układu.

#3 Re: Asus B1502, pg B1402CBA, problem z zaprogramowaniem KBC IT5571VG

przez kolikolikoli 15 września 2025, 11:05
OK, szczerze mówiąc nie słyszałem wcześniej o programowaniu kbc przez smbus, ale poczytałem i udało mi się zaprogramować układ przez złącze baterii. Nawiasem mówiąc zastanawiam się po co ja się wcześniej męczyłem z szukaniem pinoutu do złącza klawiatury, skoro tu wystarczy podpiąć 3 kabelki - zresztą już sobie zrobiłem odpowiedni kabelek do asusa z wtyczką od uszkodzonej baterii. Są jakieś wady programowania przez smbus?

Niestety efektu nie ma, płyta zachowuje się tak samo, próbowałem z trzema wsadami do kbc, zrobiłem też naprawę bios programem ubt. Prąd życiowo faluje w okolicach 0,6-0,9 ampera i zatrzymuje się na około 0,8. Brak obrazu na matrycy.

Nie mam schematu niestety do tej płyty i nie mam już pomysłów.

#4 Re: Asus B1502, pg B1402CBA, problem z zaprogramowaniem KBC IT5571VG

przez Vogelek23 15 września 2025, 13:06
Vogelek23 napisał(a):Jeśli to pierwszy przypadek, to nie pozostaje Ci nic innego, jak próba zaprogramowania EC przez magistralę I2C (SMBus) lub zewnętrznie, po wylutowaniu układu.
Pisałem o uszkodzeniu PCH w takim przypadku. Myślę, że na 90% to jest właśnie przyczyną niesprawności płyty (KBC programuje się po SMBus, jednocześnie jest niepoprawnie wykrywane ID przez SVOD). 100% pewności będziesz miał oczywiście po wymianie procesora, bo uszkodzenia PCH nie można nijak potwierdzić diagnostyką, za wyjątkiem ewidentnych przypadków (zwarcie linii zasilania czy linii sygnałowych USB do masy).

Chociaż w sumie... to mógłbyś się pokusić o pomiary rezystancji i spadków napięć (zakres diody) na liniach sygnałowych USB - jeśli wyjdą jakieś znaczące nierówności, to można powiedzieć, że diagnoza uszkodzenia PCH jest 100-procentowa.

Re: Asus B1502, pg B1402CBA, problem z zaprogramowaniem KBC IT5571VG

przez Google Adsense [BOT] 15 września 2025, 13:06