#1 Asus B1502, pg B1402CBA, problem z zaprogramowaniem KBC IT5571VG
przez kolikolikoli • 12 września 2025, 14:09
Dzień dobry,
Otrzymałem do naprawy laptopa Asus B1502 po zalaniu i wcześniejszej próbie naprawy. Próba raczej amatorska, raczej skończyła się tylko na czyszczeniu płyty.
Był uszkodzony charger - wymieniłem.
Było też zwarcie na KBC IT5571VG. Został wymieniony.
Niestety mam problem z jego zaprogramowaniem SVODEM 4. Pinout do kbc zrobiłem sam na podstawie boardview do innej pg z tym kbc. Check pins wychodzi ok, natomiast po podłączeniu pg do zasilania, płyta sama startuje pobierając około 0,8A. SVOD w takim stanie potrafi sczytać ID, ale nie mogę już ani odczytać, ani wgrać wsadu.
check pins ok
selected motherboard B1402CBA IT5571vg-128
CHECK GND
Now plug power to the motherboard
Device ID: FEFE
Device Revision: FE
ITE series detected
Flash ID: 0FEFE
Start reading: 12.09.2025 14:03:20
IoTimedOut
Read false
Zakładam, że płyta musi być wyłączona, ale zasilana. Po zwarciu odpowiednich pinow i wyłączeniu płyty efekt jest taki:
ITE series not detected
ITE not ready, try again
Otrzymałem do naprawy laptopa Asus B1502 po zalaniu i wcześniejszej próbie naprawy. Próba raczej amatorska, raczej skończyła się tylko na czyszczeniu płyty.
Był uszkodzony charger - wymieniłem.
Było też zwarcie na KBC IT5571VG. Został wymieniony.
Niestety mam problem z jego zaprogramowaniem SVODEM 4. Pinout do kbc zrobiłem sam na podstawie boardview do innej pg z tym kbc. Check pins wychodzi ok, natomiast po podłączeniu pg do zasilania, płyta sama startuje pobierając około 0,8A. SVOD w takim stanie potrafi sczytać ID, ale nie mogę już ani odczytać, ani wgrać wsadu.
check pins ok
selected motherboard B1402CBA IT5571vg-128
CHECK GND
Now plug power to the motherboard
Device ID: FEFE
Device Revision: FE
ITE series detected
Flash ID: 0FEFE
Start reading: 12.09.2025 14:03:20
IoTimedOut
Read false
Zakładam, że płyta musi być wyłączona, ale zasilana. Po zwarciu odpowiednich pinow i wyłączeniu płyty efekt jest taki:
ITE series not detected
ITE not ready, try again