• Lenovo Legion 5 15ITH6H płyta NM-D711 - brak obrazu

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
  2. Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
  3. Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
  4. Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  5. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
  6. Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.

#1 Lenovo Legion 5 15ITH6H płyta NM-D711 - brak obrazu

von tekort 17 Juli 2025, 17:03
Hej,
Mam na stole wariata Lenovo, który nie daje obrazu.

Obsada:
CPU: SRKT3 - i7-11700H
GPU: GN20-E3-A1 (RTX3060)

Sprzęt reaguje na włącznik, zapala się klawiatura po czym laptop się wyłącza. Mogę go włączyć ponownie, ale całość trwa 2-3 sekundy i znowu wyłączenie. Rzekomo sprzęt wyłączył się podczas aktualizacji BIOS, układ chłodzenia w słabym stanie, widać też niewielkie przebarwienia na płycie w okolicy GPU. Zaprogramowałem oba układy UB2 i UB3 działającymi wsadami, jednak nie daje to efektu, sprzęt zachowuje się tak samo. Mam wszystkie napięcia 3V, 5V, 0,75V, 1,8V itd.

Martwi mnie natomiast dosyć niska rezystancja na cewkach GPU:
PL2001 - PL2005 - 0,18Ω
Na termowizji podczas startu widać że wstaje CPU, PCH i GPU niestety też dosyć szybko się zaświeca - widać że układ się nagrzewa po czym sprzęt się wyłącza. Mogę go włączyć ponownie i zachowa się tak samo.

Czy to by oznaczało śmierć RTX3060?

Re: Lenovo Legion 5 15ITH6H płyta NM-D711 - brak obrazu

von Google Adsense [BOT] 17 Juli 2025, 17:03

#2 Re: Lenovo Legion 5 15ITH6H płyta NM-D711 - brak obrazu

von adamos 17 Juli 2025, 21:12
A próbowałeś odpiąć taśmę matrycy i uruchomić go na zewnętrznym monitorze? Czasami tasiemka lub matryca robią problem.

#3 Re: Lenovo Legion 5 15ITH6H płyta NM-D711 - brak obrazu

von tekort 22 Juli 2025, 12:45
Płyta na czysto, bez żadnych elementów zachowuje się tak samo.

Podaje rezystancje na cewkach i napięcia gdy sprzęt próbuje się włączyć, może ktoś ma jakiś pomysł:
PL6202 - 1,3kOhm / 5,08v
PL6201 - 3,5kOhm / 3,32v
PL3001 - 50 ohm RAM \ 260 ohm pusty / 1,2v
PL5401 - 1,8 Mohm / 17,64v
PL1001-1004 - 10,7 Ohm / 1,8v
PL6601 - 0,6 kohm / 1,8V
PL6801 - 8,7 Ohm / 0,96V
PL2001-2005 - 0,18 Ohm / 0,75v
PL4005 - 78 ohm / 1,27v
PL4006 - 78 ohm / 1,27v
PL5201 - 1,87 kOhm / 1,78V

#5 Re: Lenovo Legion 5 15ITH6H płyta NM-D711 - brak obrazu

von tekort 23 Juli 2025, 09:53
PL5100 - 1,78V
PL4001 - nie występuje
pin 2 PU3003 - 2,51v

Dorzucam film z termowizji podczas próby włączenia - płyta sama się wyłącza

Dodatkowo po jakichś 10 minutach pod zasilaniem jest ok 30C na PCH i 30C na układzie LAN

Pobór podczas wlączania dobija do 3,05A, potem stoi na 0,047-0,045A

Sie müssen angemeldet sein, um die an diesen Beitrag angehängten Dateien anzeigen zu können.

#6 Re: Lenovo Legion 5 15ITH6H płyta NM-D711 - brak obrazu

von tekort 24 Juli 2025, 13:21
Machine any other ideas?

#8 Re: Lenovo Legion 5 15ITH6H płyta NM-D711 - brak obrazu

von tekort 24 Juli 2025, 16:27
No to u mnie sprawa wygląda trochę inaczej, bo uruchomiłem ten sprzęt finalnie.

Klient (młodzian) nie do końca mówił prawdę, dopiero po dłuższej rozmowie, okazało się że chciał to rozkręcić i zrobić sam "SPA", ale niestety nie umiał sobie poradzić z demontażem układu chłodzenia. Oddał do kolegi, który "więcej" potrafi. Kolega zrobił pasty, ale nie rozkręcił układu chłodzenia więc wewnątrz dalej była masa kurzu i sprzęt się przegrzewał. Postanowili zrobić update BIOSu podczas którego zasilacz został odłączony od płyty poprzez wyłączenie listwy stopą. Kolega posiadał jakiś tam programatorem i klips, więc zaczęli kombinować, ale w tym modelu są dwie kostki, jedna 8MB druga 16MB, w której są dane DMI. Rzekomo zgrywali tylko z jednej kostki - której, nie do końca wiadomo. Te działania nic nie zmieniły, więc sprzęt trafił do mnie.

Teraz gdy chciałem przywrócić oryginalne wsady i złożyć sprzęt do zwrotu, to przy kostce UB3 zauważyłem naderwaną ścieżkę dla pinu 5, która się pokazała po oczyszczeniu cyny z pada. Ten pin jest bardzo krótki i od razu wchodzi w przelotkę w płytę. Głupio że nie zauważyłem tego wcześniej.

Naprawiłem to połączenie i sprzęt dał obraz, działa prawidłowo. Dziękuje za pomoc!