• Prośba o pomoc w podłączeniu LVDS - Jetway NLBT 1900 i G121SN01 V4

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#1 Prośba o pomoc w podłączeniu LVDS - Jetway NLBT 1900 i G121SN01 V4

Napisal/-a tekort 4 Junij 2025, 13:37
Witam,

Próbuje uruchomić ekran G121SN01 V4 po LVDS z użyciem płyty Jetway NLBT-L1900. Spiąłem to tak jak pokazuje pinout matrycy LVDS i pinout płyty NLBT (tzn.: LVDS_VCC > VDD; RIN0- > LVDSA_DATAN0; RIN0+ > LVDSA_DATAP0 itd.)

Najpierw pokazywał się tylko biały ekran z podświetleniem. Odnalazłem uszkodzony bezpiecznik F1 (ok.3-4Ω) na płytce G121SN01 V4, po wymianie tego bezpoecznika pokazuje się czarny ekran bez treści. Nawet po wyborze Primary Display jako LVDS i wymuszeniu rozdzielczości 800 x 600 w BIOSie nie mam obrazu. Po D-SUB płyta daje obraz prawidłowo.

Zastanawiam się tylko czy powinienem wykorzystywać pin nr. 4 SEL68 - na obu płytach był i jest podłączony do GND, czyli jeśli miał stan wysoki to wybierał 8 bit - dobrze to rozumiem?

Wrzucam datasheet ekranu - pinout na stronie 15 i 19
I manual płyty NLBT - pinout LVDS na stronie 32
Manual starej płyty NF9C - do połączenia wykorzystany był LVDS1, INVERTER1 oraz kanał LVDSA

Prośba o pomoc, bo nie wiem w czym może leżeć problem. Wcześniej ekran działał na płycie Jetway NF9C jeśli to istotne - datasheet również w załączniku.

Za ogled datotek, priloženih tej objavi, morate biti prijavljeni.

Re: Prośba o pomoc w podłączeniu LVDS - Jetway NLBT 1900 i G121SN01 V4

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 4 Junij 2025, 13:37

#2 Re: Prośba o pomoc w podłączeniu LVDS - Jetway NLBT 1900 i G121SN01 V4

Napisal/-a tekort 17 Junij 2025, 09:31
Nikt nie ma pomysłu co mogę zrobić, by uruchomić ten ekran na tej płycie? Będę wdzięczny za pomoc, bo wyczerpały mi się już pomysły jak do tego podejść...

#3 Re: Prośba o pomoc w podłączeniu LVDS - Jetway NLBT 1900 i G121SN01 V4

Napisal/-a ado 17 Junij 2025, 12:19
tekort napisal/-a:Prośba o pomoc, bo nie wiem w czym może leżeć problem.

Próbujesz użyć monitora starszej generacji, który nie jest kompatybilny z sygnałem wychodzącym z płyty głównej.
Edit: Jednak producent przewidział wsparcie dla starszych wersji, więc przy odpowiednich ustawieniach i niskiej rozdzielczości powinno dać się go uruchomić.
Twój panel AUO G121SN01 V4 to:
12.1 cala,Rozdzielczość: 800x600 (SVGA)
LVDS 6-bit na kanał RGB (czyli 262 tysiące kolorów, a nie 16.7 miliona)
Zasilanie: 3.3 V
Single Channel LVDS, czyli dane lecą tylko jednym kanałem.

Tymczasem płyta najprawdopodobniej generuje Dual :
1. LVDS 24-bit Single Channel

8 bitów na kanał RGB (pełna paleta barw – 16.7M kolorów).

Teoretycznie możliwe do przesłania jednym kanałem, ale na granicy przepustowości.

2. LVDS 24-bit Dual Channel

Sygnał dzielony na dwa kanały (Channel A + B), po 3 pary danych + zegar.

Wymagany przy wyższych rozdzielczościach i odświeżaniu.

Twój panel tego nie rozpozna – nie tylko przez inną ilość bitów, ale też fizyczny brak drugiego kanału.

#4 Re: Prośba o pomoc w podłączeniu LVDS - Jetway NLBT 1900 i G121SN01 V4

Napisal/-a tekort 17 Junij 2025, 15:17
Dzięki za odzew, ale poprzednia płyta z którą ten ekran pracował posiada wyjście LVDS z dwoma kanałami i użyty był tylko jeden do połączenia tego ekranu, dokładnie kanał A, też z użyciem LVDS 24 bit. Chciałem odtworzyć takie samo połączenie z użyciem innej płyty i nie jestem w stanie uzyskać obrazu. Pokombinuje jeszcze z przewodem SEL68, może uda mi się uzyskać obraz.

#5 Re: Prośba o pomoc w podłączeniu LVDS - Jetway NLBT 1900 i G121SN01 V4  [REŠENO]

Napisal/-a ado 17 Junij 2025, 16:54
Sprawdź ustawienia BIOS-u – wiele płyt embedded/ITX (w tym z serii Bay Trail czy Braswell) pozwala wybrać, jaki typ sygnału LVDS ma być generowany.
Ta nowa płyta jest już na DDR3L, a to oznaczało szereg zmian w całej architekturze zasilania i sygnałów IO.
Wraz z obniżeniem napięć zasilania (np. do 1.35 V dla pamięci) zmieniły się także napięcia sygnałowe w całej platformie, w tym LVDS, USB, GPIO – często wymuszając użycie nowszych standardów transmisji i innej logiki sterującej.
Edot;
Zanim wejdziesz do BIOS-u, sprawdź najpierw zworki – konkretnie JP9 (8-pin): LVDS1 Panel Resolution Select.
To może być kluczowe, bo ustawienia tej zworki fizycznie decydują, jaki sygnał LVDS wychodzi z płyty – jeśli masz tam domyślnie 24-bit dual channel, Twój panel go nie obsłuży.
Są też inne zworki, które muszą być ustawione odpowiednio pod ten panel – np. dotyczące napięcia zasilania.

#6 Re: Prośba o pomoc w podłączeniu LVDS - Jetway NLBT 1900 i G121SN01 V4

Napisal/-a tekort 17 Junij 2025, 19:23
BIOS sprawdzony wzdłuż i wszerz - mam opcję LVDS Support w North Bridge, daje Enabled ale dalej obrazu brak. Pomimo wyboru "LVDS Panel Type: 800x600 18 bit" ekran tylko się polaryzuje i mam obraz po D-SUB. Jak wybiorę LVDS w BIOS jako Primary Display Device to ekran się polaryzuje dalej bez obrazu i tym samym wyłącza się D-SUB. Próbowałem nawet wymusić rozdzielczość 800x600 już w systemie, niestety dalej brak obrazu.

W poprzedniej płycie NF9C rozdzielczość wybierało się zworkami, tutaj ich nie ma i wyboru rozdzielczości podłączonego panelu dokonuje się tylko w BIOS. Oczywiście zworka na zasilanie Invertera jest ustawiona by generować 12V, a na VCC LVDS jest ustawiona na 3,3V i te napięcia są generowane jednak dalej brak obrazu.

Założenie było takie, że poprzednia płyta NF9C została bardzo mocno zalana i jest nie do uratowania. Nie udało mi się znaleźć takiego MB sprawnego, więc pomyślałem żeby ją podmienić i uruchomić to na innej płycie od Jetway z najbardziej zbliżoną konstrukcją oraz portem LVDS. Niestety, chyba mi się to nie uda...

EDIT
Haha! Ogłaszam sukces! Udało się to uruchomić, zweryfikowałem podłączenie i jednak kompletnie inaczej powinienem podłączyć sam Inverter, po poprawie połączenia wg. datasheetu płyty i ekranu sprzęt dał obraz po LVDS i śmiga aż miło! Dziękuje za zainteresowanie tematem ado i do Ciebie leci Pomógł! :)

Re: Prośba o pomoc w podłączeniu LVDS - Jetway NLBT 1900 i G121SN01 V4

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 17 Junij 2025, 19:23

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov