• Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez lomcio 24 listopada 2023, 19:59
Hej, mam uszkodzonego della latitude 5540 z płytą LA-A101P, objawy: po podłączeniu ładowarki bez baterii świeci dioda od ładowania,po naciśnięciu laptop rusza, wentylator zaczyna się kręcić i laptop się wyłącza po 2-3 sekundach, nie wyświetlając tym samym niczego na matrycy. Po pierwszych oględzinach płyty zauważyłem uszkodzony PL200, który właśnie wymieniłem na nowy, objawy takie same, nic nie jest lepiej.

Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez Google Adsense [BOT] 24 listopada 2023, 19:59

#2 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez Vogelek23 24 listopada 2023, 23:58
Uszkodzenie cewki przetwornicy to poważna sprawa - najprawdopodobniej doszło do rozległego zwarcia na linii +1.5V_RUNP. Zmierz rezystancję do masy na tej cewce.

#3 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez lomcio 25 listopada 2023, 18:55
Po jednej stronie 21 kom po drugiej 25 kom

EDIT
Wykonałem pomiary PU200, wszystko działa jak należy, gdzie w takim wypadku należy dalej szukać przyczyny wyłączania laptopa?

#4 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez lomcio 29 listopada 2023, 20:14
Wracam z aktualizacją, pomierzyłem cewki które są na płycie i żadna nie ma zwarcia do masy, najniższa rezystancja to okolo 800omow, na cewkach napięcie podczas załączania laptopa się pojawia jak i przez cewke wychodzi. Co mogę dalej zrobić? Gdzie szukać?

#5 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez muchamm 30 listopada 2023, 08:35
Cześć.
Po wlutowaniu nowej cewki PL200 Masz rezystancję do masy "Po jednej stronie 21 kom po drugiej 25 kom" - albo cewka jest niewłaściwa, albo źle wlutowana.
Pozdrawiam.

#7 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez lomcio 30 listopada 2023, 13:55
muchamm napisał(a):Cześć.
Po wlutowaniu nowej cewki PL200 Masz rezystancję do masy "Po jednej stronie 21 kom po drugiej 25 kom" - albo cewka jest niewłaściwa, albo źle wlutowana.
Pozdrawiam.

Cewka jest dobra, stworzyłem temat tutaj na forum gdzie podesłałem ten model by potwierdzić że będzie pasować.
W takim razie jaka ta rezystancja powinna być?
EDIT:
Cewka przelutowana ponownie i te same wyniki.

Zmierzyłem też wszystkie cewki które znajdują się na płycie i oto wyniki:
PL140 13.5v
PL51 13.5v
PL52 3.33v
PL53 5.1v
PL300 1,71v
PL150 1.05v
PL100 1.35v
PL200 1.5v
PL400 19v

#8 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez lomcio 6 grudnia 2023, 21:35
Wylutowalem cewki I pomierzyłem rezystancję z pinów
pl200 pin1(1.4Mom) pin2(26.3Kom)
pl100 pin1(0.6Kom) pin2(1.6Mom)
pl150 pin1(0.6Kom) pin2(1.Mom)
pl300 pin1(7.3Kom) pin2(61om)
pl53 pin1(14.9Kom) pin2(0.6Kom)
pl52 pin1(2.5Kom) pin2(3.6Kom)
Co dalej mogę zrobić? Byłby ktoś w stanie pomóc rozwiązać problem?

#9 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez ctro 6 grudnia 2023, 23:50
Napięcia masz prawidłowe. Niepotrzebnie ściągałeś cewki.
Pomiar napięcia masz OK, ale obwód pomiaru rezystsncji to raczej masz uszkodzony (odnoszę się do pomiarów, jak jeszcze miałeś cewki).. przy takich napięciach na PL150, PL300 powinieneś mieć po kilkanaście ohm. Pomyślałbym nad nowym/lepszym miernikiem.

Na tym etapie zabezpieczyłbym bios i wgrał inny sprawdzony z forum.

#10 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez lomcio 6 grudnia 2023, 23:55
Czyli wlutowac cewki, I wgrać nowy bios, nigdy tego nie robiłem, co będę potrzebował, oraz jeśli mogę zapytać jaki miernik kupić, takie minimum?

#11 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez ctro 7 grudnia 2023, 08:31
Tak. Wlutuj. Najtańszy jest CH431a + klips i program neoprogrammer. Do takiego dziadka się nada. Ew nieco lepszy EZP2019+.
Ja zaczynałem od Aneng M118A, na peperze były wrzucane promki za 20-30zł z chin, a naprawdę daje radę. Tylko trzeba kupić osobno kable z cienkimi, ostrymi końcówkami, bo tym, co fabrycznie dają, to co najwyżej cewki idzie pomierzyć i duże rezystory.

No chyba, że masz większy budżet na start.

#12 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez lomcio 7 grudnia 2023, 08:44
Myślę że się zaopatrzę w ten CH431a, od czegoś trzeba zacząć naukę, miałbyś może jakiś poradnik jak wgrać taki bios? Jak podłączyć itd?

#13 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez Vogelek23 7 grudnia 2023, 11:59
lomcio napisał(a):jak wgrać taki bios?
Akurat w tym przypadku (platforma Intela) masz nieco więcej do "ogarnięcia", niż wgranie BIOSu. Trzeba najpierw przenieść ME Region z oryginalnego wsadu lub wyczyścić, a dopiero potem możesz wgrywać taki odpowiednio przygotowany wsad. Sugeruję utworzenie nowego wątku w dziale PIASKOWNICA pt. "Jak przygotowywać wsady BIOS dla platformy Intela".

#14 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez lomcio 21 grudnia 2023, 00:35
Mała aktualizacja, jako że nie lubię czekać i wolę działać postanowiłem wgrać znalezione w internecie wsady do U1 oraz U2, wgrałem program nie pokazał żadnych błędów. Wlutowałem obie kości, i się zdziwiłem bo po podpięciu zasilacza dioda mignęła na ułamek sekundy i zgasła i tak się dzieje przy każdej próbie załączenia laptopa, czy to może być wina źle wgranego biosu? I niestety ale też przy u1 ułamała mi się nożka, według schematu jest to W25Q32FVSSIQ_SO8, jedyne co znalazłem to to https://www.tme.eu/pl/details/s25fl032p ... n-cypress/ , na początek musiałbym zamówić kość bios, proszę powiedzcie mi czy to co wysłałem będzie pasować? I co mogę dalej poczynić w celu diagnostyki tego laptopa?

#15 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez ctro 21 grudnia 2023, 08:41
Jak będziesz na "wariata" działać, to jest większa szansa, że tą płytę całkowicie uszkodzisz, zamiast naprawić. Bez czyszczenia ME możesz zbrickować PCH i może być koniec zabawy.
Zrób kopię oryginalnych biosów do osobnego folderu. Na koniec 8mb pliku wgraj przez wklejenie w hex editor zawartość 4mb kości.
Zapisz 12mb plik i odpal go w UEFItool NE. w descriptor region będziesz miał VSCC table z listą aprobowanych kości BIOS - takiego rodzaju white listy, z którą płyta główna na pewno się dogada.
Najlepiej zrób to na swoim wsadzie BIOS.

Tu masz przykład z Dell E5250, ale u Ciebie może być inaczej.
Obrazek

Najlepiej, abyś wgrał swój stary wsad i jeszcze raz sprawdził napięcia, czy są takie same, jak z przed ściągania cewek. Będziesz wtedy pewny, czy masz ponownie wszystkie wymagane napięcia oraz czy zachowanie płyty jest takie samo, jak wcześniej, przed podmianą BIOS. Jest zawsze ryzyko, że przez przypadek coś zdjąłeś lub zduchnąłeś z płyty głównej.
Jeśli zachowanie będzie takie samo, to jest szansa, że obecnie wgrany, nowy BIOS nie jest po prostu kompatybilny. Czasami tak się dzieje, że niby mamy tą samą płytę kodową, podobną obsadę, a wsad nie podnosi płyty.

#16 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez lomcio 21 grudnia 2023, 09:15
Stary bios z u1 i u2 mam zgrany, jeśli chodzi o nowa kość bios, to mogę zamówić tą którą podałem? Będzie odpowiednia?

#17 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez ctro 21 grudnia 2023, 10:07
Napisałem u góry co zrobić, aby sprawdzić, czy jest odpowiednia.
Jak nie ma jej na VSCC, to moźe zadziałać, ale nie musi.

Za 11zl kupisz 10szt Winbind z aliexpress i naprawisz sobie w styczniu. Ja bym c.a. 40zł nie ryzykował, ale to Twoj wybór.

#18 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez lomcio 3 stycznia 2024, 19:36
Hej, wracam z aktualizacją, biosy przyszły z ali, wgrałem oryginalne wsady, wlutowałem i laptop zachowuję się jak przed kombinacjami z biosem, czyli tak jak w 1 poście tego tematu, sprawdziłem również napięcia na cewkach:
PL51 13.5v
PL52 3.33v
PL53 5.1v
PL300 1,71v
PL150 1.05v
PL100 1.35v
PL200 1.5v
PL400 19v

#19 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez ctro 3 stycznia 2024, 20:03
Ok, napiecia wyglądają prawidłowo. To teraz spróbuj wgrać sprawdzony działający BIOS, najlepiej z wyczyszczonym ME regionem. Być może już wcześniej była uszkodzona kość bios, że odpalał na ułamek sekundy lub niekompatybilny bios.

#20 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez lomcio 3 stycznia 2024, 20:10
Sprawdzony bios to rozumiem że ten oryginalny z płyty zgrany muszę wyczyścić z me regionu tak? Nie wiem jak to się robi dokładnie a poradnik na forum nie został jeszcze o te informacje uzupełniony

Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez Google Adsense [BOT] 3 stycznia 2024, 20:10