English Polski Русский Slovenščina Deutsch (Du) Italiano Українська
  • Amplituner Yamaha RX-V379 - Brak zasilania

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

  1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe płyty głównej (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego płyty, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie możesz znaleźć oznaczenia, powinieneś zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także wsadów BIOS (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Amplituner Yamaha RX-V379 - Brak zasilania


przez bar007 27 listopada 2023, 15:59
Amplituner przez jakiś czas wyłączał się, ale wystarczyło odłączyć zasilanie, podłączyć je ponownie i amplituner znowu działał. Aż do dnia kiedy zgasł i już się nie uruchomił.

AC_IN wchodzi na transformator T1501. Transformator załącza się i na złączu CB151 mamy napięcia S9 i ACDET.
Obrazek
Następnie na złączu CB131 mamy napięcie ACPWR_PDET 3,29V oraz 3,3V (Linia 3,3M)
Obrazek
Zasilania wchodzą na mikroprocesor IC221 (Toshiba TMPM362F10FG). 3,3V obecne na pinach: 4,47,89,114,117, 121,123(ACPWR_DET),125,130.
Obrazek

Jak dobrze czytam schemat to IC221 na 49 pinie powinno wystawić 3V PWR_RY, którego nie ma. A to ten sygnał załącza RY151 i transformator Main Power Supply. Sugeruje mi to uszkodzony IC221.
Jak podaje "ręcznie" napięcie 3V na linie PWR_RY transformator Main Power Supply załącza się i mam napięcia na złączu CB135.

Czy powinienem wymienić IC221 (Toshiba TMPM362F10FG)? Czy ten układ jest zaprogramowany i może program się wysypał? Jeżeli jest zaprogramowany czy jestem wstanie zaprogramować go jeszcze raz? Ewentualnie przenieść WSAD na nowy układ?

W załączniku schemat.

Re: Amplituner Yamaha RX-V379 - Brak zasilania


przez Google Adsense [BOT] 27 listopada 2023, 15:59
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

_______________________________
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zabrania się kopiowania jakichkolwiek treści i elementów witryny bez zezwolenia.
Wszelkie opublikowane na tej stronie znaki handlowe, nazwy marek, produktów czy usług należą do ich prawnych właścicieli i zostały użyte wyłącznie w celach informacyjnych.