• Acer A315-56 LA-J801P brak reakcji na przycisk power.

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#1 Acer A315-56 LA-J801P brak reakcji na przycisk power.

Napisal/-a dir 21 September 2023, 18:16
Acer A315-56 LA-J801P brak reakcji na przycisk power. Na PU301 brak sygnału na n.12 3V_EN przez co brak +3VALWP (na PU501 +5VALWP jest). Czy jeśli KBC go nie wystawia na n.107 a zasilanie +3VLP_EC jest, to znaczy że jest uszkodzony (zaznaczam, że próbowałem go zaprogramować, ale nic to nie dało).

Re: Acer A315-56 LA-J801P brak reakcji na przycisk power.

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 21 September 2023, 18:16

#2 Re: Acer A315-56 LA-J801P brak reakcji na przycisk power.

Napisal/-a Vogelek23 21 September 2023, 19:24
dir napisal/-a:Na PU301 brak sygnału na n.12 3V_EN przez co brak +3VALWP
I prawidłowo - to napięcie pojawia się po włączeniu płyty.

dir napisal/-a:próbowałem go zaprogramować, ale nic to nie dało
To znaczy konkretnie co - zaprogramowałeś pomyślnie, ale nic to nie zmieniło, czy próbowałeś zaprogramować, ale się nie dało?

dir napisal/-a:Czy jeśli KBC go nie wystawia na n.107
KBC powinien wystawić ten sygnał dopiero po spełnieniu kilku warunków:
- obecne zasilanie 19V na cewce PLB1,
- obecne zasilanie +3VLP na n. 17 układu PU301,
- obecny sygnał EC_ON na n. 112 kontrolera KBC,
- obecne napięcie +5VALWP na cewce PL502,
- stan niski sygnału ON/OFFBTN# na n. 114 kontrolera KBC, gdy włącznik jest wciśnięty.

Sygnał 3V_EN na n. 107 KBC jest wyzwalany zboczem opadającym sygnału ON/OFFBTN# - zatem powinien pojawić się z chwilą wciśnięcia, a nie puszczenia włącznika.

#3 Re: Acer A315-56 LA-J801P brak reakcji na przycisk power.

Napisal/-a dir 22 September 2023, 12:06
Vogelek23 napisal/-a:To znaczy konkretnie co - zaprogramowałeś pomyślnie, ale nic to nie zmieniło, czy próbowałeś zaprogramować, ale się nie dało?

Pierwsza opcja - zaprogramowałem pomyślnie, ale nic to nie zmieniło.

Vogelek23 napisal/-a:KBC powinien wystawić ten sygnał dopiero po spełnieniu kilku warunków:
- obecne zasilanie 19V na cewce PLB1,
- obecne zasilanie +3VLP na n. 17 układu PU301,
- obecny sygnał EC_ON na n. 112 kontrolera KBC,
- obecne napięcie +5VALWP na cewce PL502,
- stan niski sygnału ON/OFFBTN# na n. 114 kontrolera KBC, gdy włącznik jest wciśnięty.
Sygnał 3V_EN na n. 107 KBC jest wyzwalany zboczem opadającym sygnału ON/OFFBTN# - zatem powinien pojawić się z chwilą wciśnięcia, a nie puszczenia włącznika

Jest obecne zasilanie 19V na cewce PLB1, jest obecne zasilanie +3VLP na n. 17 układu PU301, obecny sygnał EC_ON na n. 112 kontrolera KBC, obecne napięcie +5VALWP na cewce PL502, ale sygnał na n.114 KBC mam cały czas wysoki bez wciśnięcia włącznika.

#5 Re: Acer A315-56 LA-J801P brak reakcji na przycisk power.

Napisal/-a Vogelek23 22 September 2023, 15:24
dir napisal/-a:ale sygnał na n.107 KBC mam cały czas wysoki bez wciśnięcia włacznika
To akurat jest prawidłowe - bardziej interesuje mnie, czy na tym pinie masz stan niski, gdy wciśniesz i trzymasz wciśnięty włącznik.

#6 Re: Acer A315-56 LA-J801P brak reakcji na przycisk power.

Napisal/-a dir 22 September 2023, 17:04
dir napisał(a):
ale sygnał na n.107 KBC mam cały czas wysoki bez wciśnięcia włącznika

To akurat jest prawidłowe - bardziej interesuje mnie, czy na tym pinie masz stan niski, gdy wciśniesz i trzymasz wciśnięty włącznik.

Tu mi się wtargnęła mała pomyłka na n.114 KBC mam cały czas stan wysoki bez wciśnięcia włącznika, na n.107 KBC nie mam nic.
Ale przy okazji sprawdziłem klawiaturę, na której nie działa przycisk power, czyli na tej płycie sytuacja wygląda to w ten sposób, że po wciśnięciu power na nodze 107 KBC powstaje stan wysoki 3V_EN , który załącza na n.12 sterownika PU301 linię +3VALWP??

#7 Re: Acer A315-56 LA-J801P brak reakcji na przycisk power.

Napisal/-a Vogelek23 22 September 2023, 18:03
dir napisal/-a:na n.114 KBC mam cały czas stan wysoki bez wciśnięcia włącznika
Vogelek23 napisal/-a:To akurat jest prawidłowe - bardziej interesuje mnie, czy na tym pinie masz stan niski, gdy wciśniesz i trzymasz wciśnięty włącznik.

dir napisal/-a:czyli na tej płycie sytuacja wygląda to w ten sposób, że po wciśnięciu power na nodze 107 KBC powstaje stan wysoki 3V_EN , który załącza na n.12 sterownika PU301 linię +3VALWP??
Konkretnie to wystawienie sygnału 3V_EN jest wyzwalane przejściem sygnału ON/OFFBTN# na n. 114 KBC ze stanu wysokiego (3V) do niskiego (0V). Brak zbocza opadającego sygnału na n. 114 = brak sygnału 3V_EN na n. 107.

#9 Re: Acer A315-56 LA-J801P brak reakcji na przycisk power.

Napisal/-a Vogelek23 23 September 2023, 10:53
Machine napisal/-a:also MAINPWON, pin 104 of the KBC, must be at 3V
Are you 100% sure? There is no condition like that in the Power Sequence. Please explain further.

#10 Re: Acer A315-56 LA-J801P brak reakcji na przycisk power.

Napisal/-a dir 23 September 2023, 11:35
Nie wiem co doprowadziło do takiej sytuacji, ale teraz mam wszystkie sygnały w stanie wysokim, n.104, 107, 112 i 114 KBC, oczywiście działa +3VALWP.
Pobór prądu w 0,06A, grzeje się mostek w procesorze i UL2. Próba ponownego zapisu softu na KBC kończy się błędem weryfikacji.

#11 Re: Acer A315-56 LA-J801P brak reakcji na przycisk power.

Napisal/-a Vogelek23 23 September 2023, 12:25
dir napisal/-a:Pobór prądu w 0,06A, grzeje się mostek w procesorze i UL2
Niestety, procesor jest więc uszkodzony i wymaga wymiany.

#13 Re: Acer A315-56 LA-J801P brak reakcji na przycisk power.  [REŠENO]

Napisal/-a Vogelek23 23 September 2023, 21:16
Machine napisal/-a:if MAINPWON is 0V...
Yes you are correct! I did not spot that.

#14 Re: Acer A315-56 LA-J801P brak reakcji na przycisk power.

Napisal/-a dir 25 September 2023, 09:16
Vogelek23 napisal/-a:Niestety, procesor jest więc uszkodzony i wymaga wymiany.

A już miałem taki ładny pobór, i prąd pływał od 0,9A do 1,5A tylko brak obrazu na ekranie :x .
Myślałem że coś nie tak z tym programowaniem KBC jest, a tu mostek :shock:

Re: Acer A315-56 LA-J801P brak reakcji na przycisk power.

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 25 September 2023, 09:16

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov