• Dell 5770 CAL53 LA-F611P brak reakcji na zasilaczu, brak ładowania baterii

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.

#61 Re: Dell 5770 CAL53 LA-F611P brak reakcji na zasilaczu, brak ładowania baterii

clops35 27 Липня 2023, 09:30
Ta rezystancja 390 Ohm to wysoko czy nisko dla układów UZ9 oraz UZ15?
To są linie PCH więc mogą być poprawne, martwi mnie te 8 om na PLH01.

Re: Re: Dell 5770 CAL53 LA-F611P brak reakcji na zasilaczu, brak ładowania baterii

Google Adsense [BOT] 27 Липня 2023, 09:30

#62 Re: Dell 5770 CAL53 LA-F611P brak reakcji na zasilaczu, brak ładowania baterii

LukaszBsKrakow 27 Липня 2023, 10:35
Zwarcie występuje od strony mostu niestety...od strony cewki jest w kOhm

Grzeje się most w prawym górnym rogu, 35stopni pobór 0,4A

Czyli co GAME OVER?

Co mogło uszkodzić MOST? :frustry:

Edit; Nie wiem czy to coś zmienia, ale most na początku się nie grzeje pobór ok 0.1A po chwili nagrzewa się agresywnie do 35stopni i wyłącza się. Proces trwa w koło.

EDIT2: Obejrzałem okolice mostu, zrobiłem jeszcze raz próbę zwarciową i pobór mam 0,14A i nic się nie nagrzewa od kilku minut, na termowizji mam tylko zaznaczone miejsce YH2 (35stopni)

#63 Re: Dell 5770 CAL53 LA-F611P brak reakcji na zasilaczu, brak ładowania baterii

clops35 27 Липня 2023, 15:15
LukaszBsKrakow написав:Co mogło uszkodzić MOST?
Nie wiem, płyta od początku zachowywała się dziwnie, dlatego tak trudna była jej diagnoza, być może od początku był uszkodzony PCH i dlatego nie działał na zasilaczu i uszkadzały się klucze, być może miał na to wpływ wlutowany 95522, niedolutowana przelotka, lub coś zupełnie innego, to tylko domysły tak w 100% nikt Ci nie da na to pytanie odpowiedzi.
LukaszBsKrakow написав:termowizji mam tylko zaznaczone miejsce YH2 (35stopni)
Zdejmij ten kwarc i ponownie zmierz rezystancję do masy na rozlutowanej zworce.

#64 Re: Dell 5770 CAL53 LA-F611P brak reakcji na zasilaczu, brak ładowania baterii

LukaszBsKrakow 27 Липня 2023, 16:48
Tylko dziwne jest to, że w pewnym momencie płyta miała wszystkie napięcia poprawne oprócz grzejącego się PQB07.

Masz rację, ona była taka dziwna. Pomiary co nóż to inne plus jej zachowanie trudne do określenia. Nowy most koszt 300zl plus wymiana. Choć niewiadomo czy na nim się skończy.

#65 Re: Dell 5770 CAL53 LA-F611P brak reakcji na zasilaczu, brak ładowania baterii

LukaszBsKrakow 29 Серпня 2023, 20:29
Cześć, laptop po wymianie mostu I usunięciu kulki cyny która przypadkiem kapnęła mi w okolicach chargera wstaje i uruchamia się oraz ładuje baterie.

Problem polega na tym teraz że wyskakuje komunikat jak na zdjęciu.
Зображення

BIOS aktualizowany, sterowniki, system lecz TPM nie jest wykrywany ani w Biosie ani e systemie.

Jak mogę zweryfikować TPM? Czy jest na płycie i działa poprawnie?

Windows 10.

#66 Re: Dell 5770 CAL53 LA-F611P brak reakcji na zasilaczu, brak ładowania baterii  [РІШЕНО]

clops35 29 Серпня 2023, 22:50
Czy to był nowy most?
Czy po wymianie mostu czyściłeś MERegion?
Czy na płycie jest obsadzony układ UTPM1, jeśli tak to jakie ma oznaczenie?

#67 Re: Dell 5770 CAL53 LA-F611P brak reakcji na zasilaczu, brak ładowania baterii

LukaszBsKrakow 4 Вересня 2023, 22:54
Most z płyty dawcy.
Po wymianie Biosu próbowałem ruszyć na tym wsadzie co było oryginalnie, jednak błąd występował od razu.

W logach BIOS błąd z TPM występował już od marca b.r. więc uznałem że zrobię downgrade BIOS i wyczyszczę ME Region tak jak podpowiedziałeś.
Po tym zabiegu laptop ruszył już bez błędów i działa prawidłowo.

Dzięki kolego Clops35 za cierpliwość i pomoc w namierzeniu winowajcy awarii!

Re: Dell 5770 CAL53 LA-F611P brak reakcji na zasilaczu, brak ładowania baterii

Google Adsense [BOT] 4 Вересня 2023, 22:54

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей