• MackBook PRO A1398 MagSafe uszkodzony (przegrzany)

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 MackBook PRO A1398 MagSafe uszkodzony (przegrzany)

kamil1986 22 Червня 2023, 16:40
Witam Laptop jak w temacie MackBook PRO A1398 płyta 820-00138-A.

Z opisu właściciela laptopa: laptop był całkowicie martwy, zero reakcji na włącznik. Po wstępnych oględzinach zauważyłem odbarwienie na złączu Mag Safe w laptopie. Odbarwienie widoczne na zdjęciu poniżej. Wymontowałem złącze z laptopa w celu oględzin, złącze wyglądało normalnie oprócz dwóch odbarwionych od temperatury pinów. Złącze pomierzyłem w celu sprawdzenie czy nie występują jakieś niskie rezystancje. Wszystko wydawało się ok. Postanowiłem podłączyć samo złącze do zasilacza serwisowego z użyciem kabla Mag safe, złącze oczywiście odpięte od płyty głównej. Wszystko było w porządku, zasilacz pokazywał pobór prądu na poziomie kilku mA. Postanowiłem podłączyć złącze do płyty głównej i ponownie uruchomić zasilacz serwisowy, wcześniej upewniając się, że nie występują żadne niskie rezystancje na złączu od strony płyty. No niestety po włączeniu zasilacza serwisowego spaliła sie dioda zabezpieczająca ESD w złączu MagSafe, niestety trzymałem złącze w palcach co skutkowało wypaleniem dziury w palcu poprzez palącą się diodę :cry:. Po usunięciu spalonej diody laptop się uruchamia, wyświetla obraz na matrycy tylko ikonę rozładowanej baterii przez kilka sekund i się wyłącza, reaguje na włącznik, można go z powrotem włączyć ale po kilku sekundach sie wyłącza. Laptop nie ładuje baterii, po podłączeniu kabla MagSafe nie zaświeca się na nim dioda. Pomierzyłem złącze i okazuje się brak przejścia pomiędzy pinem 3 a złączem elastycznym z przewodami. Przejście jest do rezystora zaznaczonego na zdjęciu, za rezystorem niestety nic. Ile powinna wynosić wartość tego rezystora? Podejrzewam że jest to rezystor 0Ω.
Зображення
Зображення

Re: MackBook PRO A1398 MagSafe uszkodzony (przegrzany)

Google Adsense [BOT] 22 Червня 2023, 16:40

#2 Re: MackBook PRO A1398 MagSafe uszkodzony (przegrzany)

Vogelek23 22 Червня 2023, 18:33
kamil1986 написав:postanowiłem podłączyć samo złącze do zasilacza serwisowego z użyciem kabla Mag safe, złącze oczywiście odpięte od płyty głównej. Wszystko było w pożądku zasilacz pokazywał bobór prądu na kpsiomie kilku mA
Coooo? :wtf: Samo złącze nie powinno pobierać żadnego (ŻADNEGO) prądu. Pobór prądu spowodowany był uszkodzoną diodą ESD.

kamil1986 написав:Ile Powinna wynosić wartość tego rezystora? Podejżewam że jest to rezystor 0Ω
Nie - to jest rezystor 22Ω. Natomiast złącze MagSafe jest ewidentnie do wymiany - te wypalenia powodują zwiększoną rezystancję połączeń POGO między zasilaczem a płytką DC-IN (przypominam, że zasilacz do tego modelu ma 85W), a co za tym idzie dalszy wzrost temperatury, co finalnie doprowadzi do spalenia zasilacza i uszkodzenia płyty głównej. To tak, jakbyś przykręcił koło w samochodzie na 1 śrubę zamiast 5, żeby zaoszczędzić ~80zł na 4 śrubach - koło z pewnością się urwie przy mocniejszym hamowaniu czy głębszym dołku i doprowadzi do uszkodzeń, liczonych w tysiącach złotych. Oszczędność jest tutaj bardzo pozorna, dlatego wymień złącze na nowe, gdy już potwierdzisz, że sama płyta działa, wykrywa podłączony zasilacz i ładuje baterię (poprzez wymianę spalonego rezystora).

Dodatkowo, sprawdź wtyk zasilacza i jeśli ma takie same wypalenia czy ślady przegrzania, wymień kabel na nowy. Te modele bardzo nie lubią takich wypaleń i przegrzanych pinów.

#3 Re: MackBook PRO A1398 MagSafe uszkodzony (przegrzany)

kamil1986 22 Червня 2023, 18:50
Wymieniłem rezystor płyta wstaje laptop się normalnie uruchamia. Nowe złącze zamówiłem od razu jak tlko zobaczyłem wypalenia. Ale dla pweności zanim nowe przyjdzie chciałem przywrócić stare do stanu pozwalającego zdiagnozować laptopa. Niestety bateria złom, wymaga wymiany na nową laptop nie ładuje jej w ogóle . Co do ładowarki to nie mam pojęcia w jakim stanie jest kabel ponieważ dostałem laptopa bez zasilacza. Ale raczej na pewno kabel będzie przegrzany.

#4 Re: MackBook PRO A1398 MagSafe uszkodzony (przegrzany)

Vogelek23 22 Червня 2023, 19:47
kamil1986 написав:Niestety bateria złom, wymaga wymiany na nową laptop nie ładuje jej w ogóle .
Dość często w tym modelu uszkadza się podwójna dioda ESD na liniach SMBus przy złączu baterii, co skutkuje błędami detekcji i w konsekwencji brakiem ładowania baterii. W tej płycie jest to D7050. Warto uruchomić aplikację Coconut Battery i sprawdzić, jak aplikacja "widzi" baterię. Zamieść zrzut ekranu z tej aplikacji.

kamil1986 написав:dostałem laptopa bez zasilacza
Bardzo ważne, żeby właściciel przyniósł zasilacz do inspekcji, jak będzie odbierał laptopa. Jeśli będą ślady przegrzania na kablu, to nawet niech nie podłącza tego zasilacza do komputera.

#5 Re: MackBook PRO A1398 MagSafe uszkodzony (przegrzany)

kamil1986 22 Червня 2023, 20:55
Aplikacja Coconut Battery nie widzi Baterii.

Dioda sprawdzona, wydaję się w porządku. Napięcie na diodzie na nodze 1 oraz na nodze 2 Wynosi 3,42V

Зображення

#6 Re: MackBook PRO A1398 MagSafe uszkodzony (przegrzany)

Vogelek23 22 Червня 2023, 22:27
Jeśli masz oscyloskop, zamieść oscylogramy (mierzone względem masy) na podanych nóżkach 1 i 2 diody D7050. Jeśli nie masz - pozostaje podmiana baterii.

#7 Re: MackBook PRO A1398 MagSafe uszkodzony (przegrzany)

kamil1986 22 Червня 2023, 23:19
Przebiegi pojawiają się na pinach 1 i 2 diody D7050. Poniżej oscylogramy, pomiary z wpiętą baterią.

SCL pin 2
Зображення

SDA pin 1
Зображення

#8 Re: MackBook PRO A1398 MagSafe uszkodzony (przegrzany)

Vogelek23 23 Червня 2023, 10:16
Ustaw kursor 1 na 0V, kursor 2 na 2V a amplitudę na 1V/działkę. Wykonaj dwie tury pomiarów: z podłączoną baterią i z odłączoną baterią.

#9 Re: MackBook PRO A1398 MagSafe uszkodzony (przegrzany)

kamil1986 23 Червня 2023, 16:44
Pomiary poniżej:

Z wpiętą baterią:
SCL
Зображення
SDA
Зображення

Bez baterii:
SCL
Зображення
SDA
Зображення

#10 Re: MackBook PRO A1398 MagSafe uszkodzony (przegrzany)

Vogelek23 24 Червня 2023, 10:10
Amplituda jest zdecydowanie poprawna, więc bateria jest do wymiany.

Re: MackBook PRO A1398 MagSafe uszkodzony (przegrzany)

Google Adsense [BOT] 24 Червня 2023, 10:10
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 12 гостей