• Nie chce się uruchomić - medion MIM2210

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Nie chce się uruchomić - medion MIM2210

przez Laptok 29 marca 2011, 15:26
Najpierw było zwarcie płyty w gnieździe zasilania - naprawione . Ładuje baterię nie startuje z zasilacza i baterii .
Brak napięć na cewkach przetwornicy 5V i 3.3 V sterowane Max 7834A ( chyba) .Opory cewek względem masy : 7 ohm i 200 ohm . Napięcie zasilania na Mosfetach w pobliżu cewek jest 18.5V . Procesor CoreDuo 1.66 . Prosiłbym o jakieś porady - może schemat .

Re: Nie chce się uruchomić - medion MIM2210

przez Google Adsense [BOT] 29 marca 2011, 15:26

#3 Re: Nie chce się uruchomić - medion MIM2210

przez Laptok 31 marca 2011, 12:42
Dzięki za wątek z lekcjami - bardzo ciekawy i fachowy . Chciałbym tylko nadmienić , że w serwisie Mediona dowiedziałem się , że wypalanie się gniazda zasilania jest typowym uszkodzeniem tej płyty . Wcześniej płyta startowała z baterii ale za poradą szukałem miejsca przegrzewania się płyty nie wierząc , że zwarcie dotyczy tylko warstw plusa zasilania DC-jack . W trakcie kiedy dioda sygnalizacyjna zasilacza cyklicznie przygasała wentylator procesora próbował startować w takt przygasań diody . Sprawdzałem płytę dotykając rękami gdzie jest cieplejsza ( szukałem ew. zwarcia) i chyba za długo szukałem bo coś się jeszcze musiało uszkodzić w trakcie tych poszukiwań , bo potem już laptop nie wystartował . Kiedy usunąłem zwarcie gniazda ( ominąłem to miejsce) diody zasilania i ładowania baterii świeciły - bateria się naładowała . Nie ma napięć na cewkach przetwornicy głównej .
Opowiadam ten wątek ponieważ może ktoś wie co w powyższym przypadku się uszkadza ?
Jeżeli jednak jest wiele możliwości uszkodzenia to proszę o poradę w tym konkretnym przykładzie jako kolejną lekcję praktycznej naprawy krok po kroku - obiecuję teoretyczne przygotowanie z powyższych lekcji .

-- czwartek, 31 mar 2011, 19:25 --

Doczytałem , że przetwornica Max8734A daje przy pomocy zew.kluczy i cewek napięcia 3.3V i 5V - których nie mam ale co uruchamia tą przetwornicę ?

#5 Re: Nie chce się uruchomić - medion MIM2210

przez Laptok 2 kwietnia 2011, 17:52
PWA-8615P/M BD
Doczytałem , że to sama płyta jest w Aristo smart 350V . Na KBC Winbonda jest nalepka 8615P medion .
Przeczytałem wszystkie dostępne posty na Elektrodzie i Elvikom'ie na temat tej płyty i uszkodzeń oraz porady .
Wiem ,że uszkodziłem ją sam , bo po stwierdzeniu wypalenia gniazda zasilającego kiedy przywierało zwarcie w laminacie szukałem na podłączonym zasilaczu miejsca grzejących się układów i chyba za długo to robiłem , bo potem komputer już nie startował z baterii - wcześniej startował . Rezystor zasilający 20 pin Max8734A - 4.6 Ohm
Układ 19/3.3V się grzeje ale chyba tak ma być inny napięć nie ma . Świeci na baterii i zasilaczu dioda power i ładowania baterii ale po odłączeniu zasilacza nie gaśnie dioda ładowania baterii . Nie pracuje przetwornica 3.3 /5V .

#6 Re: Nie chce się uruchomić - medion MIM2210

przez surow 2 kwietnia 2011, 23:54
Przyczyn takiego stanu może być wiele, Sprawdź cewkę przywarta na 7 ohm.
Tranzystory czy nie pozwierane, kondziory i po kolei elementy.

#7 Re: Nie chce się uruchomić - medion MIM2210

przez Laptok 5 kwietnia 2011, 19:18
Grzeje się układ Max 8734A .
Sterowane przez niego Mosfety to AO4406 i AO4702 . Wylutowałem podejrzany AO4702 , bo miał przejście w obie strony DS ale osobno jest ok .

#8 Re: Nie chce się uruchomić - medion MIM2210

przez Laptok 12 kwietnia 2011, 16:46
Wracam do naprawy .
Mam max8734a z innej płyty ale odkryłem pewien fakt .
Ten max się grzeje mocno tylko kilka sekund i potem się ochładza.
Na pinach : n3 (ON3) - 3V
n4 (On5) - 3V
n6 SHDN - 3V
n8 (REF) - 0.001V
n17(VCC)- 0.001V
n20 (v+) - 19V
Wygląda na to ,że układ żyje tylko coś go mocno obciążą lub zwiera ale co teraz w innych kompach są takie pady do rozlutowania i odcięcia zasilania 3/5V tu nie umię tego znaleźć .

#9 Re: Nie chce się uruchomić - medion MIM2210

przez Vogelek23 12 kwietnia 2011, 17:04
Do sprawdzenia rezystor PR532 (49,9Ω) oraz napięcia i rezystancje na n. 18 i 25 układu MAX8734.

#10 Re: Nie chce się uruchomić - medion MIM2210

przez Laptok 14 kwietnia 2011, 16:32
Rezystor PR532 ma tyle - 49.9 Ohm . Ten rezystor jest między VCC i Sterowaniem kluczy 5V - skąd ma być to napięcie 5V , powstaje w maxie czy pochodzi z zewnątrz ?
n. 18 - 0.2V , rezystancja 13.7 Ohma
n.25 - 0.6 V rez . 0.7 MOhma .
Jest na tym forum schemat tej płyty lub fragment wokół przetwornicy ?
Mam odlutować cewki by sprawdzić rezystancję za cewkami
Opory cewek 3V3 ( PL501) - 340 Ohm , PL502 -5V 6 Ohm .
Dzięki za zainteresowanie i pomoc !

#11 Re: Nie chce się uruchomić - medion MIM2210 

przez Vogelek23 14 kwietnia 2011, 16:45
Laptok napisał(a):n. 18 - 0.2V , rezystancja 13.7 Ohma

Tu jest źle - powinno być 5V.
Wymień kondensator PC522 (4,7µF/10V) i sprawdź, czy dioda PD504 nie ma przypadkiem zwarcia któregoś ze złącz.
Jeśli dioda ma zwarte którekolwiek złącze, do sprawdzenia (pod kątem zwarcia) PC525 i PC526.
Podaj również rezystancję na cewkach PL501 i PL502.

#12 Re: Nie chce się uruchomić - medion MIM2210

przez Laptok 15 kwietnia 2011, 16:05
Kondensator PC522 wylutowany , zmierzony ma 4.7 uF . Diody PD504 sprawne .Rezystancja na cewkach 0 Ohm - nie mam miliomomierza , względem masy 6Ohm i 340 Ohm

#13 Re: Nie chce się uruchomić - medion MIM2210

przez Laptok 19 kwietnia 2011, 19:43
Odlutowałem cewkę PL502 i w miejscu odlutowania względem masy mam 6.8 Ohm układ U501 o oznaczeniach 4788 - nie wiem co to jest .Opór pomiędzy kluczami PQ503 ,505 względem masy rośnie do 20 KOhm ? Czy ten opór za cewką nie jest za mały ?

-- środa, 20 kwi 2011, 13:50 --

Ile punktów potrzebuję na schemat do naprawianego laptopa ?
Jest tu taki Aristo 350 na płycie PWA-8615P .
Bez schematu nie poradzę sobie - przeczytałem już wszystkie posty i nic .

#14 Re: Nie chce się uruchomić - medion MIM2210

przez Laptok 8 maja 2011, 16:36
Witam forumowiczów !
Czy może mi ktoś posłać przynajmniej fragment schematu płyty 8615P z Max8734A oraz co zasila 5V i 3.3V wychodzące z tej przetwornicy ?
Gdzieś tam wyczytałem , że przy tego typu uszkodzeniach uszkodzeniu ulega układ wzmacniacza audio .
Kiedy próbowałem znaleźć miejsce grzania się płyty przypominam sobie , że zasilacz próbkował , a najbardziej grzała się na płycie okolica w pobliżu wyjścia słuchawkowego .
Może to jest jakiś nowy trop w naprawie mojego laptopa ?
ps. Nie naprawiam zarobkowo . Jestem nauczycielem - próbuję naprawiać wszystko co się w domu zepsuje .

#15 Re: Nie chce się uruchomić - medion MIM2210 

przez delp 8 maja 2011, 17:07
Prosze fragment MAX.
Obrazek

#16 Re: Nie chce się uruchomić - medion MIM2210

przez Laptok 9 maja 2011, 15:26
Dzięki za fragment . Ten fragment mam posprawdzany . Potrzebuje jeszcze obszar zasilania dla 5 V , bo wg mnie coś obciążą w tej gałęzi zasilania - chyba ,że 7 Ohm oporu w tej gałęzi to normalne ?
Przetnę scieżkę zaraz za 4788 - tylko nie wiem czy nic się nie stanie jeżeli 5V nie będzie miało obciążenia ?

#17 Re: Nie chce się uruchomić - medion MIM2210

przez delp 11 maja 2011, 23:30
Obrazek
7 Ohm w tej gałęzi to może oznaczać chyba tylko zwarcie.
Skoro ściągnąłeś PL502, to możesz rozlutować zworę PJL505 i zobaczyć czy zwarcie ustąpiło.
Czy sprawdzałeś PQ505, PC503, PC501, PD502 ?
Czy ściągałeś MAX, może on jest uszkodzony.

#18 Re: Nie chce się uruchomić - medion MIM2210

przez Laptok 12 lipca 2011, 14:14
Uszkodzone Pq 505 , i Max
Dzięki wszystkim za pomoc , długo to trwało ale działa .

Re: Nie chce się uruchomić - medion MIM2210

przez Google Adsense [BOT] 12 lipca 2011, 14:14