Dzięki za wątek z lekcjami - bardzo ciekawy i fachowy . Chciałbym tylko nadmienić , że w serwisie Mediona dowiedziałem się , że wypalanie się gniazda zasilania jest typowym uszkodzeniem tej płyty . Wcześniej płyta startowała z baterii ale za poradą szukałem miejsca przegrzewania się płyty nie wierząc , że zwarcie dotyczy tylko warstw plusa zasilania DC-jack . W trakcie kiedy dioda sygnalizacyjna zasilacza cyklicznie przygasała wentylator procesora próbował startować w takt przygasań diody . Sprawdzałem płytę dotykając rękami gdzie jest cieplejsza ( szukałem ew. zwarcia) i chyba za długo szukałem bo coś się jeszcze musiało uszkodzić w trakcie tych poszukiwań , bo potem już laptop nie wystartował . Kiedy usunąłem zwarcie gniazda ( ominąłem to miejsce) diody zasilania i ładowania baterii świeciły - bateria się naładowała . Nie ma napięć na cewkach przetwornicy głównej .
Opowiadam ten wątek ponieważ może ktoś wie co w powyższym przypadku się uszkadza ?
Jeżeli jednak jest wiele możliwości uszkodzenia to proszę o poradę w tym konkretnym przykładzie jako kolejną lekcję praktycznej naprawy krok po kroku - obiecuję teoretyczne przygotowanie z powyższych lekcji .
-- czwartek, 31 mar 2011, 19:25 --
Doczytałem , że przetwornica Max8734A daje przy pomocy zew.kluczy i cewek napięcia 3.3V i 5V - których nie mam ale co uruchamia tą przetwornicę ?