• Toshiba 470 CDT martwa płyta głowna, lokalizacja układu BIOS

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Toshiba 470 CDT martwa płyta głowna, lokalizacja układu BIOS

от Trante011 15 Март 2022, 02:45
Laptop uruchamiał się i był sprawny. Po kilku latach leżenia w szafie po włączeniu świecą się dwie diody od lewej czyli zasilanie i "power on" (po wciśnięciu przycisku), na panelu nad klawiatura nie świeci się żadna dioda. Wentylator stoi w miejscu, brak jakiegokolwiek obrazu na matrycy, nie widać żeby się polaryzowała, na zewnętrznym monitorze ciemność. Na gołej płycie z RAM'em i bez - ten sam efekt. Sprawdziłem jakim napięciem są zasilane baterie RTC, główna - 5V, zapasowa 12V i takimi próbowałem je podładować. Główna po kilku godzinach ładuje się jedynie do 0.9V, więc wlutowałem na jej miejsce CR2032 3V bez efektu. Z wyjętymi bateriami RTC również. W okolicy którą zaznaczyłem czerwonym okręgiem (drugie od góry zdjęcie) zauważyłem lekkie zaciemnienie. Widać było minimalne ślady korozji, więc odczyściłem, poprawiłem luty. W tym miejscu spoczywała główna bateria RTC, być może lekko wylała, choć po samej baterii tego nie widać. Sprawdziłem w tej okolicy elementy na zwarcie, jest ok. Myślę nad ich wymianą, ale gdy któryś z pomiarów po wylutowaniu będzie zafałszowany to brak schematu. Dokładnie po drugiej jej stronie znajduje się układ Toshiba TC203G70TB. Po złożeniu obu części płyty dostęp do niego jest mocno utrudniony. Z trudem jest go czymkolwiek docisnąć ale może coś wymyślę.

Na włączniku jest 5V i spada do zera po wciśnięciu. Sam włącznik jest w porządku.
Wyłączona płyta bez baterii i wyjętymi RTC pobiera 18mA, włączona 0.5A, ale zdarzyło jej się przeskoczyć na ~1,6A, z tym że napięcie nie skakało na początku więc procedury POST prawdopodobnie nie było. Próbowałem wyczuć czy któryś z układów w tym momencie mocniej się grzeje (palcem). Na płytce z zasilaczem większość była letnia, napięcia na niej jakieś są obecne 15V, 16V (główne zasilanie 15V). Sprawdziłem wyrywkowo największy układ na płytce zasilającej NEC UPD78P018, LM611 obok cewek na zwarcie pomiędzy zasilaniem a masą. Na płycie głównej z kolei większość układów jest całkowicie zimnych. Sama szyna połączeniowa wygląda w porządku.

Zanim jednak zacznę dalszą zabawę chciałbym dostać się do kości BIOS, ale takowej nie namierzyłem i o to bym Was poprosił.

Schematu nie znalazłem, z wsadem też widzę że nie będzie łatwo. Chyba że najpierw wykonać próbę zwarciową ?

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Re: Toshiba 470 CDT martwa płyta głowna, lokalizacja układu BIOS

от Google Adsense [BOT] 15 Март 2022, 02:45

#2 Re: Toshiba 470 CDT martwa płyta głowna, lokalizacja układu BIOS

от marcinmarcin 15 Март 2022, 09:10
To jest bios
Изображение

#3 Re: Toshiba 470 CDT martwa płyta głowna, lokalizacja układu BIOS

от Trante011 16 Март 2022, 01:14
W takim razie muszę zamówić przejściówkę do programatora. Do tego czasu temat zawieszam.

#4 Re: Toshiba 470 CDT martwa płyta głowna, lokalizacja układu BIOS

от Trante011 5 Апрель 2022, 22:15
Dotarła przejściówka, mam jednak problem z zaprogramowaniem tego układu AM29F200AT. Długie godziny spędziłem na prostowaniu nóżek, ich czyszczeniu, dociskaniu, pozycjonowaniu układu w sockecie pod lupą by było jak najmniej czerwonych w oprogramowaniu programatora. Czyściłem też kontakty w samej przejściówce. Wniosek który wyciągnąłem jest taki, że dotarłem do pewnej ściany nie mogąc pozbyć się już więcej błędnych pinów. Zauważyłem też że zazwyczaj są to te same piny po prawej stronie. Na koniec sprawdziłem więc czy maja one fizyczny kontakt układ<->socket miernikiem i okazało się że owszem.

Nie wiem co o tym myśleć, czy może być to kwestia uszkodzenia układu ? Gdy zamontuję go obróconego o 180 stopni nadal więcej pinów jest bez styku po prawej stronie co sugerowałoby problem z samym socketem w adapterze. Gdy obrócę całość w ZIF'ie błędy przenoszą się na lewą stronę. Być może ktoś bardziej doświadczony jeszcze mi coś podpowie. Zastanawiam się czy nie lepiej będzie pozbyć się w jakiś sposób socketu, na przykład stopić go gorącym powietrzem, odlutować i układy wlutowywać bezpośrednio na płytkę.

Programator to XGecu TL866II Plus z niedawno aktualizowanym oprogramowaniem wewnętrznym i zewnętrznym.

Изображение
Изображение

#5 Re: Toshiba 470 CDT martwa płyta głowna, lokalizacja układu BIOS

от matic 5 Апрель 2022, 22:55
Apply some flux to the pins of the chip and use a soldering iron to drag a leaded solder all over the pins. Make sure there are no solder bridges between the pins. Clean the chip with IPA and a brush and dry the chip with a paper towel.
Check, if the programmer still detects a bad connections on the same pins.

#6 Re: Toshiba 470 CDT martwa płyta głowna, lokalizacja układu BIOS

от Vogelek23 6 Апрель 2022, 01:37
Z moich doświadczeń z różnorakimi podstawkami ZIF wiem, że niekoniecznie nadają się one do programowania układów z wylutu, przy czym im więcej pinów ma układ, tym bardziej bezużyteczna jest taka podstawka. Sprawdzają się one tylko w fabrykach, gdzie programuje się duże ilości fabrycznie nowych układów. Do pamięci z wylutu polecam podstawki lutowane, np. takie, jak ta na zdjęciu poniżej. Poza tym Twoja podstawka ZIF jest typu THT (piny przechodzące przez płytkę), więc nie będziesz miał stosownych padów do przylutowania układu po jej demontażu.
Изображение

#7 Re: Toshiba 470 CDT martwa płyta głowna, lokalizacja układu BIOS

от Trante011 6 Апрель 2022, 22:04
matic писал(а):Apply some flux to the pins of the chip and use a soldering iron to drag a leaded solder all over the pins. Make sure there are no solder bridges between the pins. Clean the chip with IPA and a brush and dry the chip with a paper towel.
Check, if the programmer still detects a bad connections on the same pins.

Po wykonaniu:

Изображение

Vogelek23 dziękuję za cenne informacje. Zamówię adapter który poleciłeś.

#8 Re: Toshiba 470 CDT martwa płyta głowna, lokalizacja układu BIOS

от matic 6 Апрель 2022, 22:35
Trante011 писал(а):Zamówię adapter który poleciłeś.
The soldering version of this adapter intended for your programmer is SN001-5.
It is available on Allegro (allegro.pl). Allegro item number: 12012063556

Изображение

#9 Re: Toshiba 470 CDT martwa płyta głowna, lokalizacja układu BIOS

от Trante011 22 Апрель 2022, 02:50
matic писал(а):The soldering version of this adapter intended for your programmer is SN001-5.
It is available on Allegro (allegro.pl). Allegro item number: 12012063556

Zamówiłem adapter z podanego numeru aukcji. Efekt po wlutowaniu układu:

Изображение

Pomyślałem że być może układ jest uszkodzony więc zamówiłem nowy. Najpierw założyłem do podstawki ze slotem. Efekt:

Изображение

i po wlutowaniu:

Изображение

Nie mam pomysłów. Możliwe że programator się w jakiś sposób uszkodził ? Odczytałem nim inny układ SST 29EE010 - bez problemów. "Auto-Test Systemu" przechodzi poprawnie.

#10 Re: Toshiba 470 CDT martwa płyta głowna, lokalizacja układu BIOS

от matic 22 Апрель 2022, 08:00
The BIOS chip is damaged almost for sure.

Try to heat up the chip with a hot air to about 60°C and try to read the hot chip. If you still get the "Pin detect error", it is impossible to read this chip.
In every case the BIOS chip needs to be replaced.

#11 Re: Toshiba 470 CDT martwa płyta głowna, lokalizacja układu BIOS

от Trante011 26 Апрель 2022, 01:51
matic писал(а):Try to heat up the chip with a hot air to about 60°C and try to read the hot chip

Podgrzałem zarówno nowy jak i stary układ - bez żadnego efektu.

matic писал(а):The BIOS chip is damaged almost for sure.

Zastanawiające jest to, że zarówno na nowo zakupionym układzie jak i starym oryginalnym podobne piny podświetlają się na czerwono. Niezależnie też od rodzaju przejściówki.

Nowy układ podgrzany:

Изображение

Stary układ podgrzany:

Изображение

Możliwe jest bym kupił nowy układ identycznie uszkodzony ? Warto inwestować w kolejny ?

#12 Re: Toshiba 470 CDT martwa płyta głowna, lokalizacja układu BIOS

от matic 26 Апрель 2022, 08:24
Set your multimeter to the diode test mode and measure the voltage drops on pins 1-7 in reference to the "Ref" pin. The adapter board should be disconnected from the programmer during the measurements.
Изображение

#13 Re: Toshiba 470 CDT martwa płyta głowna, lokalizacja układu BIOS

от Trante011 26 Апрель 2022, 16:29
1 - 759
2 - 742
3 - 750
4 - 750
5 - 749
6 - 748
7 - 748

#14 Re: Toshiba 470 CDT martwa płyta głowna, lokalizacja układu BIOS

от matic 26 Апрель 2022, 21:58
Connections are okay, but I just noticed you are using the wrong bottom part of the adapter :oops:

Use the adapter SN001-1 and everything should be fine:
Изображение

It is available on Allegro (allegro.pl). Allegro item number: 12055263119

#15 Re: Toshiba 470 CDT martwa płyta głowna, lokalizacja układu BIOS

от Trante011 3 Май 2022, 01:47
Dosyć drogi adapter. Jest coś co mógłbym sprawdzić zanim ją kupię ?

#16 Re: Toshiba 470 CDT martwa płyta głowna, lokalizacja układu BIOS

от matic 3 Май 2022, 08:20
Trante011 писал(а):Jest coś co mógłbym sprawdzić zanim ją kupię ?
If you want to program this BIOS chip with this programmer, you need this adapter. There is no other option.

#17 Re: Toshiba 470 CDT martwa płyta głowna, lokalizacja układu BIOS

от Trante011 3 Май 2022, 14:36
Miałem na myśli inne komponenty na płycie głównej które mogą być przyczyną usterki.

#18 Re: Toshiba 470 CDT martwa płyta głowna, lokalizacja układu BIOS

от matic 3 Май 2022, 15:56
Solder the BIOS chip back to the board and connect the laboratory power supply instead of both batteries (RTC and Backup). Limit the current to 0,1A. You need a dual-channel power supply or two power supplies.
Check, if anything changes.

#19 Re: Toshiba 470 CDT martwa płyta głowna, lokalizacja układu BIOS

от Trante011 13 Май 2022, 02:36
Wlutowałem kość BIOS. Nie posiadam dwóch zasilaczy laboratoryjnych więc baterię podstawową zastąpiłem fabrycznie nową (taką jaką stosowało się w płytach głównych 286/386/486) o napięciu 3,6V (sprawdziłem czy jest naładowana). Baterię zapasową zasiliłem napięciem 7,2V z zasilacza laboratoryjnego ustawiając ograniczenie prądowe do 0.1A, a laptop oryginalnym zasilaczem. Bez zmian. Nadal świecą się jedynie diody i całkowity brak reakcji na włacznik. Napięcie na włączniku 5V jest obecne przy odłączonej wtyczce zasilania głównego, znika po odłączeniu napięcia zasilania baterii zapasowej.

#20 Re: Toshiba 470 CDT martwa płyta głowna, lokalizacja układu BIOS

от Trante011 1 Июнь 2022, 02:49
Zamówiłem właściwą przejściówkę. Oryginalny układ z laptopa miał problemy z rozpoznaniem ID, wyłączyłem więc opcję "chceck ID" i wtedy jego zawartość została odczytana. Zapisałem więc wsad, jednak przy próbie zaprogramowania nowym wsadem (ściągniętym ze strony) wpadł w pętlę "kasowania". Z nowym układem nie było problemu, więc go zaprogramowałem i wlutowałem w płytę głowną, ale nic to nie zmieniło. Reaguje na włącznik, pobór 0.5A i nie widać by skakało. Czy w tak starych laptopach trzeba było w jakiś sposób przygotowywać BIOS przed wrzuceniem na układ ?

Re: Toshiba 470 CDT martwa płyta głowna, lokalizacja układu BIOS

от Google Adsense [BOT] 1 Июнь 2022, 02:49