• Układy VIA typu VN800 - zimne luty czy coś innego ?

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Układy VIA typu VN800 - zimne luty czy coś innego ?

by opelr 16 April 2011, 22:52
Witam, stare graty wiadomo, ale ostatnio dostaję białej gorączki z tym, mam kilka płyt z tymi typami i jest problem, mianowicie:

1.Objaw, nie ma obrazu, karta post reaguje, dociskam układ pojawia się obraz

próba naprawy - reflow, wynik - płyta martwa

2.Objaw, jest obraz lecz wyraźnie przerywa po poruszaniu laptopem, płyta reaguje zmianami obrazu na kolorowo, paski i inne tego typu rzeczy

próba naprawy - reflow, tu akurat obraz pojawił się ok, lecz w celach testu naprężam płytę i wtedy sieje artefaktami, zostawiam ją w spokoju jest OK, boję się ten układ dalej ruszać.

3. Objaw, płyta martwa, diagnoza - do wymiany VN800

naprawa, wymiana układu, laptop ok, poskładany, testy wszelakie i OK, po kilku dniach zaczyna się zawieszać, rozbieram ok, sprawdzam izolacje, składam i znów ma jazdy, rozbieram i płyta na stole zaczyna przerywać, no to myślę, bezołowiowe i niedobrze siadło, reflow i na stole płyta ok, składam ciemność, znów rozbieram i działa, no to robie raball i... płyta nie rusza.

Oczywiście większość napraw jest ok jakie dotychczas zrobiłem, ale te trzy przypadki tak mnie zmęczyły, że nie wiem o co chodzi, zaczynam się bać tych układów i napis VIA zaczyna mnie straszyć :shock: , co jest nie tak z tym, co robię źle, że płyta przerywa, robie reflow lub reball i układ/płyta umiera.

Żeby było wesoło, lecz nie dla mnie :wtf: , dwa z tych przypadków to laptop córki a drugi mojego przyjaciela, mogę zamówić układy ale koszty zaczynają być nieprzyjemne oraz wynik naprawy pod wielkim znakiem zapytania :cry: .

Re: Układy VIA typu VN800 - zimne luty czy coś innego ?

by Google Adsense [BOT] 16 April 2011, 22:52

#2 Re: Układy VIA typu VN800 - zimne luty czy coś innego ?

by grisza69 16 April 2011, 23:11
Układy ciężkie, reballing prawie że nie możliwy, zauważ że zazwyczaj dociśnięcie rogu powoduje chwilowe działanie, jak weźmiesz układ pod mikroskop ( czasami nawet nie trzeba) pojawia się wyraźna szczelina , według mnie układ gotuje i rozsadza rdzeń od laminatu - kulkowanie sprawę jeszcze bardziej pogarsza.

Jeżeli już wymieniam - wydłużam profil do prawie 10-12 minut , przyrost termperatury 0,5°/sek, 80 procent robię dołem - górę dokładam w ostatniej fazie i staram się to robić jak najszybciej. Pomimo takich zabaw i tak statystycznie 70% skuteczności.
Też nie lubię VIA i pochodnych .

#3 Re: Układy VIA typu VN800 - zimne luty czy coś innego ?

by opelr 16 April 2011, 23:30
No to mnie pocieszyłeś, nie powiem, fakt, że laminat układu jest cieniutki i zawsze mi się wydaje, że rogi układu jakby są po łuku, przeważnie zwalam to na zmęczenie i błąd wizualny oraz już nie najlepszy wzrok.
Co do profili, bardzo dbam o to od mojego pierwszego grzania ( przeszkolił mnie kolega z pracy) ogólnie profil z reguły ma u mnie od startu górnej grzałki ( od ok 160-180 stopni, różnie z różnych powodów) średnio ok 0,4 stopnia na sekundę, piec też długo zagrzewa czy to z achi, czy kwarcowy, więc tam szoku płyta też nie dostaje.

Widocznie wcześniejsze naprawy były wynikiem szczęścia, a teraz zaczyna los odbierać co jego , a może znajdzie się jakiś pomysł co z tym zrobić, może zapłacić gdzieś za układ nieco więcej i układ będzie działał? Jeden zamówiłem już nie pamiętam gdzie, ale z reguły zamawiam u pcenter, basi i nie miałem problemów, może jest inne źródło na te układy? Ehh szkoda tych kompów.

#4 Re: Układy VIA typu VN800 - zimne luty czy coś innego ?

by opelr 19 April 2011, 23:08
Różne są daty produkcji, czy znajdując w jakimś sklepie te "najmłodsze" będzie większa szansa na naprawę ?

Czy jeśli taki układ postanowię przylutować używając tylko pieca są większe szanse na naprawę ?

( rozebrałem takiego V-ena, i porażka, laminat jak papier odkleił się od rdzenia, masakra jakaś, podobnie z sis jest i to w nowych ASUS :( )

#5 Re: Układy VIA typu VN800 - zimne luty czy coś innego ? 

by grisza69 19 April 2011, 23:19
Myślę że trudno o "złoty środek" z moich obserwacji wyciągnąłem jeden wniosek - układów o różnej strukturze ( srebrno -czarne) nie lutuje podczerwienią tylko zawsze powietrzem, dodatkowo zawsze od dołu - ale i tak się czasami wykładam.

#6 Re: Układy VIA typu VN800 - zimne luty czy coś innego ? 

by oneeye 19 April 2011, 23:21
Moim zdaniem niepotrzebnie robisz Reflow. Te scalaki to nie nVidia, że możesz je grzać po 5 razy. Zdarzało mi się nowe pozbawiać kulek bezołowiowych, ale sporadycznie. W którejś z płyt FS'a LM7W czy też LM7R, nie pamiętam, jest taka uparta północ. Wielokrotnie ją wymieniałem, lub robiłem reball, skuteczność mam większą zdaje się, aczkolwiek pilnuję by grzanie z góry było jak najkrótsze i tylko w końcowej fazie. Pamiętaj też o tym, że przy grzaniu podczerwonym masz część scalaka czarną, pochłaniającą promienie i część srebrną odbijającą. Słyszałem już o sposobach przykrywania scalaka w celu rozprowadzenia ciepła.

#7 Re: Układy VIA typu VN800 - zimne luty czy coś innego ?

by opelr 19 April 2011, 23:33
Jeśli chodzi o to czym najczęściej działam na układy - jest to piec kwarcowy i grzałka HA z nozlem, aż nie możliwe, że uwaliłem nowy układ plus trzy układy stare robiąc zwykły reflow, może i nie potrzebnie robiłem reflow, ale póki nie rozebrałem tego układu to wydawało mi się, że jednak to tym razem kulki :)

#8 Re: Układy VIA typu VN800 - zimne luty czy coś innego ? 

by adam1114 24 April 2011, 23:44
Miałem identyczny przypadek z VN800, po dociśnięciu był obraz.
Postanowiłem włożyć nowy układ, i niestety płyta także martwa.

Aczkolwiek problem nie jest jakiś wyjątkowy, bo wtedy szukałem innej sprawnej płyty, i ani w Polsce ani na ebayu takowej nie było, jedynie uszkodzone.

#9 Re: Układy VIA typu VN800 - zimne luty czy coś innego ?

by opelr 27 April 2011, 21:22
Zamówiłem kolejny układ, kolejne próby i fiasko, straciłem masę czasu i pieniędzy a wyniki prawie zerowe.
Zrobiłem nawet tak, że kładłem układ tylko piecem, raz na kulach PB a raz na PBfree, i za każdym razem taki efekt, że płyta śmiga kilka godzin, wszelakie testy, lekkie dociskanie i wyginanie płyty, zawsze na początku jest ok, po kilku godzinach zaczynają się problemy.
Doszedłem do wniosku, że tego typu "nowe" układy są po prostu za stare na wymiany(mają jakieś 5lat), nie wiadomo jak składowane, co daje jedyny wniosek - to nie ma szans na poprawne uruchomienie laptopa:(

#10 Re: Układy VIA typu VN800 - zimne luty czy coś innego ?

by greg464 27 April 2011, 22:22
A może problem leży gdzie indziej?
Dla odprężenia można przelutować południe ;) albo co innego.
Bardzo prawdopodobne wydaje się być też uszkodzenie laminatu.

#11 Re: Układy VIA typu VN800 - zimne luty czy coś innego ?

by kamil198405 28 April 2011, 06:35
W tych płytach i układach jest to chyba tylko kwestia szczęścia. Tak jak było w acerach 5100 z układem ati ixp460 jeżeli nie był uszkodzony laminat to udawało się zrobić reballing. I tutaj myślę że jest tak samo.

#12 Re: Układy VIA typu VN800 - zimne luty czy coś innego ?

by ichtiamber 28 April 2011, 07:42
Witam
Potwierdzam wcześniejsze wypowiedzi ja już dawno zrezygnowałem z napraw tego typu wynalazków jak SIS, VIA , chyba że układ jest w mineralnej obudowie (sis 756).
Naprawiałem całe serie laptopów z chipem Via i często zdarzało się ,że efekty były podobne a najdłużej działającym laptopem po reballingu to fujitsu siemens v2035 (3 miesiące).
Generalnie zawsze wymieniałem układ na nowy a montaż odbywał się na kulach z zawartością ołowiu.

#13 Re: Układy VIA typu VN800 - zimne luty czy coś innego ?

by opelr 28 April 2011, 16:46
Południe jest ok, podmieniany wcześniej, laminat odpada, mam trzy płyty i ten sam schemat usterki, na moje oko to laminat by reagowal od razu.

Re: Układy VIA typu VN800 - zimne luty czy coś innego ?

by Google Adsense [BOT] 28 April 2011, 16:46
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).