• Asus K70IO - lokalizacja danych w BIOS

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Asus K70IO - lokalizacja danych w BIOS

przez Piotr160292 18 grudnia 2021, 13:15
Witam, posiadam stary laptop Asus K70IO, w którym podejrzewam uszkodzenie biosu, ponieważ napięcia są, stoi na poborze około 1,24A z czarnym ekranem,. nie reaguje na wyjęcie grafiki, ponad to jest wgrany nowy BIOS, a więc jak laptop nie działa i jest nowy BIOS, coś czuję w kościach, że kogoś podkusiło zaktualizować, no i mu nie wyszło. Udało mi się wyciągnąć z pamięci stary BIOS, pobrałem ze strony producenta nowy, no i mam problem, ponieważ naklejki są wytarte i mam kłopot z namierzeniem nazwijmy to danych identyfikacyjnych typu numer seryjny itd. Wpadłem na pomysł, aby wrzucić do HXD oba wsady i porównać, no i chyba znalazłem, ale nie jestem pewny. Wygląda to tak:

Obrazek
To będzie to? W nowym są w tym bloku same F-ki, tak więc jakby to było to... Mam jeszcze jedno pytanie. Jeżeli chcę to wrzucić do nowego biosu to dobrze rozumiem, że muszę to skopiować od F-ek zaraz nad tym blokiem do F-ek zaraz pod i wkleić, wskazując dokładnie taki sam offset startowy i końcowy, tak?

Re: Asus K70IO - lokalizacja danych w BIOS

przez Google Adsense [BOT] 18 grudnia 2021, 13:15

#2 Re: Asus K70IO - lokalizacja danych w BIOS

przez Vogelek23 18 grudnia 2021, 13:58
Zamieść do porównania te same adresy z HxD z nowego wsadu.

#3 Re: Asus K70IO - lokalizacja danych w BIOS

przez Piotr160292 18 grudnia 2021, 16:21
Zamieszczać nie ma co, bo jak pisałem są tam same FF w tych samych
adresach, no ale ok. Wsad jest pusty, pozyskany ze strony Asusa - w sumie
mogłem wspomnieć, a nie innego laptopa. Znalazłem jeszcze tutaj bios w wersji 217, ale to chyba jest czysty bios, bo pobrałem ze strony Asusa i jak pobrałem to HxD mi wyrzucił że pliki są takie same - szkoda, bo być może dałoby się zlokalizować jakieś cechy wspólne poprzez odczytanie z bios setup zakładając, że laptop by ruszył i udało ustalić gdzie to siedzi...
Obrazek

Hmm, ja się zastanawiam, czy czasami w tym miejscu na screenie nie ma numeru seryjnego, tylko że bios był wymieniany i to nie jest od tego laptopa. Jak doświetliłem mocną łampką tą naklejkę i użyłem lupy to udało mi sie jakby zdekodować ten serial z obudowy i nawet jak wpiszę ostatnie 6 znaków, które akurat dość dobrze są czytelne nie odnajduje takiego ciągu, jakby bios był wymieniony. Możliwe, aby w takim trupie S/N był zaszyfrowany?

#4 Re: Asus K70IO - lokalizacja danych w BIOS

przez Piotr160292 22 grudnia 2021, 21:38
No ok, pacjent jakoś rokuje. Shlashowałem go po swojemu i jest reakcja - pobór ponad 2A, na starym po staremu 1 z groszami. Niestety ciemnica nadal i wychodzi na to, że na przestał?? "odzywać się" ISL od Vcore, ponieważ na jednym i drugim BIOS jest 0,97V bodaj, a raczej powinno być ponad 1V, co nie? Wyhaczyłem w necie schemat do rev. 2.0, moja mobo to K51IO rev. 2.1, ale widzę, że przetwornice np. Vcore i 3/5V oraz KBC się zgadza. Rzuciłem więc okiem na KBC, no i taka niespodzianka, że Lid_SW =1, w sensie wysoki stan, ALL_PWR_GOOD=1, ale VR_ON jest wysoki po włączeniu i po chwili przechodzi na niski, albowiem napięcie spada do 1 z groszami. Podpowiedzcie mi Mistrzowie, czy coś może powstrzymywać innego, w sensie jakiś sygnał od mostka, czy coś, czy w tym momencie jest to definitywnie kwestia martwego ISL/mosfetów, że pojawia się stan wysoki, znika, i przetwornica nie rusza?

Re: Asus K70IO - lokalizacja danych w BIOS

przez Google Adsense [BOT] 22 grudnia 2021, 21:38
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).