• HP OMEN MB QUANTA G38D - ADAPTER_ID-voltage

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 HP OMEN MB QUANTA G38D - ADAPTER_ID-voltage

przez ADAMK101 7 listopada 2021, 08:07
Temat wtyku HP (dużego lub małego) wałkowany od dawna.
w zasilaczach 200W i 230W -co jest w zasilaczu - rezystor do VIN czy dzielnik ?
jakie "okienko" napięciowe jest detektowane jako poprawne i zapala LED-a na gnieździe ?

Moja wtyczka pochodzi z chińskiego kompletu wtyczek uniwersalnych i ma zatopione w obudowie dwa rezystory:
VIN-100k-PIN-75k-GND, co daje około PIN=8V5 dla VIN=20V z laboratoryjnego bez podłączenia do laptopa i pomiar to potwierdza.
Po podłączeniu zmienia się podział , bo na płycie jest PIN-100R-ADAPTER_ID-7k5-GND i napięcie spada do około 1V22 , co też potwierdza obliczenie matematyczne i pomiar.
Dla symulacji 90W -300k napięcie jest poniżej 0V5
Od jakiego napięcia ADAPTER_ID na pinie KBC (port ustawiony jako analog-in) KBC firmware zezwoli na zapalenie kontrolki i w efekcie możliwość włączenia komputera.
Jakiś czas temu robiłem doktorat z tego problemu dla lenovo gaming i PWRBTN było aktywne jedynie dla okienka 2V2-2V6 mniej więcej.
poniżej i powyżej okienka brak reakcji na PWRBTN.
Podejrzewam , że nikt nie ma takiej wiedzy , żeby ustawić we wsadzie KBC tymczasową dezaktywację tej detekcji oraz wyczytanie z rejestru GPIO wartości analogowej podawanej na konkretny port.
Jesteśmy na etapie dokładania takiej funkcjonalności do SVOD3/SVOD4 , ale to trudny temat...

Re: HP OMEN MB QUANTA G38D - ADAPTER_ID-voltage

przez Google Adsense [BOT] 7 listopada 2021, 08:07

#2 Re: HP OMEN MB QUANTA G38D - ADAPTER_ID-voltage

przez michalmwp 7 listopada 2021, 13:14
Zapoznaj się z tym wątkiem: hp-omen-plyta-dag3aambago-rev-g-brak-reakcji-na-wlacznik-t65470.html
Nawet jeśli środkowy pin podepniesz do +19,5V przez rezystor 100k (emulacja 240W) to napięcie na wejściu KBC powinno mieć 1,36V więc portu nie upalisz lecz to mnie oznacza że płyta ruszy. Niektóre starsze HP nie tolerowały dużego przewymiarowania. Sugerował bym stosowanie kabla o mocy zalecanej do danego modelu laptopa lub ewentualnie tylko trochę mocniejszego.

#3 Re: HP OMEN MB QUANTA G38D - ADAPTER_ID-voltage

przez ADAMK101 7 listopada 2021, 20:16
Bardzo trafiona odpowiedź.
Miałem nawet 1, 46 V podkręcając VIN do 23V.
Jeśli chodzi o moją wtyczkę , to bardzo sprytne rozwiązanie z tym wewnętrznym dzielnikiem.
Dla DELL-a krytyczne napięcie na VIN to około 13V (programowanie układu DS-onewire).
Mogę tę wtyczkę używać dowolnie.
Mam więc problem na płycie z KBC lub programem w KBC lub inny hardware-owy.
Potwierdza się również informacja, że program jest napisany na wartość analogową okienkową , powyżej której mamy stan zabroniony.
Jutro coś pomyślę.
Do posiadacza płyty pytanie : czy port AD_ID jest skanowany w czasie rzeczywistym (tak jak w DELL-u) i czy przy zapalonym LED w gnieździe , zwarcie lini AD_ID do masy lub wyjście poza okienko, spowoduje zgaśnięcie LED-a ???.
W DELL-u po poprawnej identyfikacji , jeśli rozłączymy onewire, po trzech sekundach pojawi się PS-UNKNOWN.

#4 Re: HP OMEN MB QUANTA G38D - ADAPTER_ID-voltage

przez michalmwp 8 listopada 2021, 10:56
ADAMK101 napisał(a):Dla DELL-a krytyczne napięcie na VIN to około 13V (programowanie układu DS-onewire).
Mogę tę wtyczkę używać dowolnie.

Istotnie, w Dell-u nigdy nie zadziała a w HP nie ze wszystkimi. Ciekawy wynalazek :)
Ale trzeba przyznać że to rozwiązanie jest bezpieczniejsze dla Dell-i gdzie obecnie producent równolegle do PS_ID wstawia transile na 5,6V.

Niestety, nie pamiętam czy HP Omen po poprawnym zidentyfikowaniu zasilacza nadal testował wejście AD_ID. Wydaje mi się że nie. To nie stary Pavilion gdzie wejście AD_ID było obsługiwane sprzętowo i brak właściwej polaryzacji zatykał ACFET.

ADAMK101 napisał(a):W DELL-u po poprawnej identyfikacji , jeśli rozłączymy onewire, po trzech sekundach pojawi się PS-UNKNOWN.

Ja nie zauważyłem takiej reakcji, przynajmniej we względnie nowych Dell-ach. Tam po odczycie DS-a całkowicie zanika komunikacja, w niektórych modelach KBC dodatkowo ściąga PS-ID do masy. Ponowne testowanie pojawia się po zmianach ACOK chargera.

#5 Re: HP OMEN MB QUANTA G38D - ADAPTER_ID-voltage

przez ADAMK101 9 listopada 2021, 10:14
Próg detekcji jest ustawiony na 1V25 . Po jego przekroczeniu otrzymujemy EN czyli PWRLED=ON i skanowanie zostaje zakończone.
Dokładne zmiany uzyskałem kręcąc gałką VIN ze skokim 100mV, przy napięciu 20,3V (wynika to z tego dodatkowego rezystora 75k).
Ponowne obniżenie tego progu nawet poniżej 1V już nie zmieia stanu PWRLED i możliwości załączenia urządzenia.

DELL jest poza tym tematem , ale testy robiłem na grubej wtyczce ,czyli starsze modele.

#6 Re: HP OMEN MB QUANTA G38D - ADAPTER_ID-voltage

przez michalmwp 9 listopada 2021, 13:45
Jakiej mocy zasilacza wymaga ten laptop?

#7 Re: HP OMEN MB QUANTA G38D - ADAPTER_ID-voltage

przez ADAMK101 9 listopada 2021, 14:12
pin 73=0,59V

#8 Re: HP OMEN MB QUANTA G38D - ADAPTER_ID-voltage

przez michalmwp 9 listopada 2021, 15:10
Chodziło mi o moc zasilacza wpisaną na tabliczce na obudowie.

#9 Re: HP OMEN MB QUANTA G38D - ADAPTER_ID-voltage

przez ADAMK101 10 listopada 2021, 10:13
Wszystko jest poprawnie.
KBC73=0,59V i na obudowie jest 11,8A czyli 230W.
Mogę zmienić jego stan na GND lub 3V3 i sprawdzić zmianę poziomu detekcji ADAPTER_ID.
Mam jeszcze na pewno problem w obwodzie PQ1002 (zabezpieczenie przed rewersem).
Staram sie zrozumieć jak działają razem PQ1002 i PQ1004 jeśli rewersu nie ma ?
Może masz na to pomysł ?
Płytę otrzymałem martwą "po walkach" i krok po kroku idę do rozwiązania.
Już mam obraz w trybie MPM po nowej inicjalizacji ME i możliwość włączenia dla ID> 1V25 .

Re: HP OMEN MB QUANTA G38D - ADAPTER_ID-voltage

przez Google Adsense [BOT] 10 listopada 2021, 10:13
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).