• HP OMEN płyta DAG3AAMBAGO rev. G brak reakcji na włącznik

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP OMEN płyta DAG3AAMBAGO rev. G brak reakcji na włącznik

przez Krzys 14 października 2021, 18:25
Laptop jak w temacie HP OMEN płyta DAG3AAMBAGO rev. G, jest kilka wątków na forum ale niestety bez rozwiązania.
Przypadek podobny bo podłączeniu zasilania jest napięcie 5V, jest napięcie na włączniku 3,3V brak jest napięcia na przetwornicy 3,3V, powodem jest brak napięcia EN1 i EN2 na SY8286BRAC. Zauważyłem, że po czasie około 2 minuty ginie napięcie 19V za pierwszym mosfetem, który jest sterowany przez charger.
Jest brak ładowania baterii, a po podłączeniu baterii zanika napięcie 19V za pierwszym mosfecie który jest sterowny przez charger.
Przy zaczytywaniu układu KBC pojawia się napięcie 3,3V na przetwornicy.
Bateria jest całkiem rozładowana więc nie mogę sprawdzić czy na samej baterii była by jakaś zmiana.
Charger podmieniałem, programowałem bios, niestety nie mam wsadu do KBC.

Re: HP OMEN płyta DAG3AAMBAGO rev. G brak reakcji na włącznik

przez Google Adsense [BOT] 14 października 2021, 18:25

#2 Re: HP OMEN płyta DAG3AAMBAGO rev. G brak reakcji na włącznik

przez marcin223344 16 października 2021, 21:15
En1 zazwyczaj idzie z głównej gałęzi przez rezystor wiec sprawdz czemu sie nie pojawia....?
Nie rozumie jak moze byc zasilany kbc skoro zasilanie kbc idzie z ldo3.3v a zeby pojawilo się ldo 3.3v to potrzeba sygnalu en1 ..... wiec pomierz jeszcze raz jak to jest tymi sygnałami....
Ile plyta pobiera prądu?? Czy są jakieś zmiany po naciśnięciu włącznika???
Czy pch Czyta bios (sprawdz oscyloskopem nogę 5 i 6 biosu)
Rezystancje na wszyskich dlawikach ok?

#3 Re: HP OMEN płyta DAG3AAMBAGO rev. G brak reakcji na włącznik

przez Krzys 21 października 2021, 18:26
Przepraszam za pomyłkę na EN2 czyli ENLDO jest 4,5v dlatego KBC jest zasilany. Na EN1 pojawia się napięcie ale przy programowaniu KBC.
Pobór prądu na poziomie 4,5mA jak płyta się wyłącza to prą wzrasta do 10mA.
Niestety nie mam oscyloskopu więc nie mogę sprawdzić czy czyta bios.
Rezystancja na wszystkich dławikach OK.

#4 Re: HP OMEN płyta DAG3AAMBAGO rev. G brak reakcji na włącznik

przez michalmwp 21 października 2021, 22:41
Wczoraj miałem identyczne objawy w HP Omen 15-ax204nw na płycie DAG35DMBAD0. Problemem był zasilacz o zbyt niskiej mocy.

Ta płyta nie wystartuje z rozładowaną baterią (lub bez niej) na najpopularniejszym kablu 45W choć na wyłączonym laptopie bateria może być czasami doładowywana. Natomiast jeśli bateria będzie miała wystarczającą energię do uruchomienia laptopa to po podłączeniu zasilacza 45W (lub bez identyfikacji) zostanie on odłączony przez klucz ACFET.

W pierwszej kolejności sprawdź na naklejce na obudowie jakiej mocy wymaga laptop a następnie zaemuluj zasilacz wg poniższej rozpiski:
45W: rezystor 498k
65W: rezystor 383k
90W: rezystor 294k
120W: rezystor 221k
135W: rezystor 169k
180W: rezystor 130k
240W: rezystor 100k

U mnie po przestawieniu kabla serwisowego na moc 180W laptop zaczął się prawidłowo włączać i ładować baterię.

#5 Re: HP OMEN płyta DAG3AAMBAGO rev. G brak reakcji na włącznik

przez Krzys 22 października 2021, 10:43
michalmwp napisał(a):U mnie po przestawieniu kabla serwisowego na moc 180W laptop zaczął się prawidłowo włączać i ładować baterię.

Laptop uruchomił się na samym kablu bez baterii ?. W moim przypadku bateria jest uszkodzona, klient oddając mówił, że na baterii laptop nie działa.
Jak zmodyfikowałeś swój kabel serwisowy (te rezystancje co podałeś to rezystor pomiędzy plusem, a ID ? )bo u mnie potrzebuję minimum 150W ( 19,5V 7,7A )
Ja mam kabel serwisowy zrobiony w/g tego schematu :
Obrazek

#6 Re: HP OMEN płyta DAG3AAMBAGO rev. G brak reakcji na włącznik  [ROZWIĄZANY]

przez michalmwp 22 października 2021, 11:30
Tak, zaczął działać na samym kablu a z założoną baterią dodatkowo ją ładował.

Dziwny ten kabel. Oryginalnie środkowy pin w zasilaczach do HP jest podłączony przez rezystor do +19V. Nie ma żadnego innego rezystora. Nie wiem jaki powinien być rezystor dla 150W. Większa moc na pewno nic nie uszkodzi. Gniazdo DC masz na kablu więc na szybko możesz wyjąć ze złącza przewód od ID i na płytę wlutować rezystor 130k, drugą końcówkę do plusa zasilania .

#7 Re: HP OMEN płyta DAG3AAMBAGO rev. G brak reakcji na włącznik

przez Krzys 26 października 2021, 16:55
Kabel zrobiony i laptop się uruchomił, dzięki za pomoc.

Re: HP OMEN płyta DAG3AAMBAGO rev. G brak reakcji na włącznik

przez Google Adsense [BOT] 26 października 2021, 16:55