• Lenovo Z510 płyta ailza NM-A181 Rev 1.0 BRAK REAKCJI

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 Lenovo Z510 płyta ailza NM-A181 Rev 1.0 BRAK REAKCJI

от kazzzjdm 31 Август 2021, 13:12
Witam.
Posiadam laptop Lenovo z510. Płyta to: ailza NM-A181 Rev 1.0.
Całkowity brak reakcji, nie ładuje się, nie uruchamia, kontrolki nie świecą. Nie kręci wentylator. Było luźne gniazdo DC, przerywało, nagle pojawiły się dwa BSOD niestety nie wiem jakie i laptop umarł. Od tego czasu zero reakcji.
Prześledziłem kilka wątków i dokonałem takich pomiarów:
Podłożyłem nowe gniazdo. Napięcie na samym gnieździe jest. Na PQ301 po obu stronach jest 20v/20v. Na PQ302 po stronie cewki jest 0v (po drugiej jest 20v). Na cewce PL302 jest 0,4V. Na zasilaczu serwisowym na ułamek sekundy pojawia się 0,09 A i znika i tak co 2-3 sekundy. Wskakuje i znika. Na włączniku 0v. Na 74 nóżce KBC 0V. Przeprogramowałem kości BIOS UH3 UH4. Bez żadnej poprawy/zmiany. Gołym okiem nie widać uszkodzonych elementów, nie ma śladów zalania, nic się szczególnie nie grzeje.
Będę wdzięczny za każdą pomoc. Mam płytę na miejscu więc mogę dokonać potrzebne pomiary.

Re: Lenovo Z510 płyta ailza NM-A181 Rev 1.0 BRAK REAKCJI

от Google Adsense [BOT] 31 Август 2021, 13:12

#2 Re: Lenovo Z510 płyta ailza NM-A181 Rev 1.0 BRAK REAKCJI

от Vogelek23 31 Август 2021, 14:49
1. Niepotrzebnie programowałeś BIOS, skoro nie działa obwód wejściowy zasilania. Przeprogramuj UH3 i UH4 z powrotem oryginalnymi wsadami.
2. Czytałeś Szkolenie nr 1 w dziale SZKOLENIA? Jeśli nie, to sugeruję przeczytać, bo tam masz dużą porcję wiedzy, jak radzić sobie z takimi usterkami.

Wracając do samej diagnostyki - ponieważ PQ302 nie przepuszcza napięcia dalej, należy w pierwszej kolejności ustalić przyczynę braku napięcia na jego drenie. W tym celu należy sprawdzić, jakie jest napięcie na bramce (n. 4) tego tranzystora. Jeśli będzie w okolicy napięcia zasilania (20V), to całkiem możliwe, że któryś z tranzystorów PQ301 lub PQ302 jest uszkodzony (np. zwarcie lub upływność złącza G-S). Jeśli napięcie na bramce wynosi ok. 5-6V, to sterowanie z chargera PU301 jest poprawne a brak napięcia na źródle PQ302 jest spowodowany prawie na pewno przez uszkodzenie PQ302. Zalecam pomiar rezystancji do masy na dowolnym padzie rezystora PR301.

Proszę wykonać i opublikować wyniki wszystkich pomiarów, zasugerowanych powyżej.

#4 Re: Lenovo Z510 płyta ailza NM-A181 Rev 1.0 BRAK REAKCJI

от kazzzjdm 1 Сентябрь 2021, 16:10
Na PQ302 na n.4 19.5V
Rezystancja PR301 do masy 2.3 oma

#5 Re: Lenovo Z510 płyta ailza NM-A181 Rev 1.0 BRAK REAKCJI

от Vogelek23 1 Сентябрь 2021, 17:00
Czyli masz zwarcie w głównej gałęzi zasilania. Zgodnie ze wskazówkami w dziale SZKOLENIA (przeczytaj je bardzo uważnie, aby nie uszkodzić bardziej płyty!) wykonaj próbę zwarciową ZA rezystorem PR301 i poszukaj grzejącego się elementu.

#6 Re: Lenovo Z510 płyta ailza NM-A181 Rev 1.0 BRAK REAKCJI

от kazzzjdm 2 Сентябрь 2021, 14:50
Przy około 4A grzeje się mosfet PQ981. Oznaczenie R472 W34M. Wymienić go? Mam pod ręką 6414A jest również N-Channel 30V czy mogę go zastosować?

#7 Re: Lenovo Z510 płyta ailza NM-A181 Rev 1.0 BRAK REAKCJI

от Vogelek23 2 Сентябрь 2021, 16:26
Jeśli grzeje się PQ981, to sprawdź najpierw, czy między drenem a źródłem masz przejście lub niską rezystancję (najlepiej po jego wylutowaniu z płyty). Jeśli ma zwarcie, to oczywiście jest do wymiany - AON6414A, który masz, jest dokładnie taki, jaki jest zalecany w tym miejscu, więc śmiało możesz zastosować. Natomiast zanim podasz napięcie na płytę, zmierz rezystancję do masy na cewce PL982.

#8 Re: Lenovo Z510 płyta ailza NM-A181 Rev 1.0 BRAK REAKCJI

от kazzzjdm 3 Сентябрь 2021, 10:35
Po wylutowaniu PQ981 między drenem z źródłem jest zwarcie (a rezystancja między tymi nóżkami to 0,5 oma).
Natomiast na PL982 z procesorem rezystancja wynosi 2.0 oma (po wyjęciu procesora 1k oma). Wynik przed i po wylutowaniu PQ981 taki sam. Można lutować i podawać napiecie na płytę?

#9 Re: Lenovo Z510 płyta ailza NM-A181 Rev 1.0 BRAK REAKCJI

от Vogelek23 4 Сентябрь 2021, 18:44
Myślę, że tak (oczywiście z nowym PQ981). Rezystancja 2Ω na PL982 nie wskazuje, żeby procesor był uszkodzony, choć oczywiście 100% pewności nie ma.

#10 Re: Lenovo Z510 płyta ailza NM-A181 Rev 1.0 BRAK REAKCJI

от kazzzjdm 6 Сентябрь 2021, 09:20
Po podłączeniu ładowarki świecą się wszystkie diody tak jakby laptop był włączany. Niestety nie ma obrazu ani wentylator się nie kręci. Pobór prądu 0.045A. Z podłączoną baterią 0.5A. Na włączniku jest 3.3V. Na PQ302 od pojawiło się 20V. Zarówno na PQ301 jak i na PQ302 na bramce jest 8.5v. Na 74 nóżce KBC jest 3.3V.
Bios oczywiscie wgrałem ten pierwotny.

#12 Re: Lenovo Z510 płyta ailza NM-A181 Rev 1.0 BRAK REAKCJI

от Vogelek23 6 Сентябрь 2021, 15:50
kazzzjdm писал(а):Po podłączeniu ładowarki świecą się wszystkie diody tak jakby laptop był włączany.
Czy dzieje się to w momencie podłączenia ładowarki, czy po chwili?

kazzzjdm писал(а):Pobór prądu 0.045A.
Możliwe zatem, że procesor jednak został uszkodzony. Trzeba podstawić inny procesor.

#13 Re: Lenovo Z510 płyta ailza NM-A181 Rev 1.0 BRAK REAKCJI

от kazzzjdm 6 Сентябрь 2021, 17:08
[url][/url]Od razu po uruchomieniu. Podłożyłem nowy procesor i3-4200. Włączył się. Pojawił się komunikat o braku dysku, działał może z 10 sekind i nagle dym i teraz jest zwarcie cały czas na zasilaczu serwisowym. Na PR301 zwarcie do masy (0.6 oma). Na cewce PL982 zwarcie do masy (0.5 oma). Na PQ981 między D-S zwarcie (nie wylutowywałem jeszcze). Próbować podstawić kolejny 6414 czy szukać innego uszkodzenia?
EDIT
Wymieniłem PQ981. W załączniku pomiary do masy na cewkach. Próba zwarciowa w poprzednim miejscu przebiegła ok. Nie było zwarcia. Po podłączeniu normalnie do zasilacza i wciśnięciu POWER następuje zwarcie płyta się wyłącza i wraca 20v. Za każdym naciśnięciem Power jest zwarcie sekundowe. Nie jest to wina płytki POWER, bez niej jest tak samo. Dodatkowo widzę że na PQ982 i PQ984 jest zwarcie miedzy D-S, no i niska rezystancja na PL982 i PL983 z procesorem 0.5 om a z wyjętym prockiem 0.7 om. Mogę prosić o poradę co dalej
Изображение

#14 Re: Lenovo Z510 płyta ailza NM-A181 Rev 1.0 BRAK REAKCJI

от kazzzjdm 10 Сентябрь 2021, 09:33
Wymieniłem PQ981. W załączniku pomiary do masy na cewkach. Próba zwarciowa w poprzednim miejscu przebiegła ok. Nie było zwarcia. Po podłączeniu normalnie do zasilacza i wciśnięciu POWER następuje zwarcie płyta się wyłącza i wraca 20v. Za każdym naciśnięciem Power jest zwarcie sekundowe. Nie jest to wina płytki POWER, bez niej jest tak samo. Dodatkowo widzę że na PQ982 i PQ984 jest zwarcie miedzy D-S, no i niska rezystancja na PL982 i PL983 z procesorem 0.5 om a z wyjętym prockiem 0.7 om. Mogę prosić o poradę co dalej?

Re: Lenovo Z510 płyta ailza NM-A181 Rev 1.0 BRAK REAKCJI

от Google Adsense [BOT] 10 Сентябрь 2021, 09:33
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).