• Lenovo Y700-15ISK - Brak obrazu po zwarciu na taśmie Pod HDMI działa prawidłowo

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Y700-15ISK - Brak obrazu po zwarciu na taśmie Pod HDMI działa prawidłowo

przez artmon 11 marca 2021, 19:28
Witam i proszę o pomoc.

Lenovo Lenovo Y700-15ISK
Płyta główna BY511 NM-A541 Rev:1.0

Problem polega na tym że po zwarciu na taśmie matrycy nie wyświetla obrazu.
Objaw jest taki że po włączeniu laptopa matryca na chwilę robi się ciemniejsza i znowu jasna jak by była wyłączona.Nie wyświetla i nie podświetla się matryca.
Dodam że matryca jest sprawna i taśma wymieniona na nową.

Zrobiłem pomiary na gnieździe taśmy matrycy (JEDP1) gniazdo jest 30 pin i jedynie gdzie jest napięcie to pin 24,pin 25 i pin 26 gdzie jest 19,97V na wszystkich innych 0v.Wymieniłem układ u9 nie potrzebnie gdyż po wymianie jest to samo a na nogę 5 dochodzi 3,3v ale już z niego nie wychodzi.Brak na gnieździe matrycy 3v gdzie mam szukać usterki? Proszę o pomoc.

Dodam że pod HDMI laptop działa bez problemu

Re: Lenovo Y700-15ISK - Brak obrazu po zwarciu na taśmie Pod HDMI działa prawidłowo

przez Google Adsense [BOT] 11 marca 2021, 19:28

#2 Re: Lenovo Y700-15ISK - Brak obrazu po zwarciu na taśmie Pod HDMI działa prawidłowo

przez matic 11 marca 2021, 21:40
Hello!

Measure the resistance to ground on pin 5 of chip U9 with LCD screen connected.
If the resistance is high (in kΩ range or greater), measure the voltages to ground on pins 1, 4, 5 of chip U9, when the machine is turned on with LCD screen connected and with disconnected HDMI output.

#3 Re: Lenovo Y700-15ISK - Brak obrazu po zwarciu na taśmie Pod HDMI działa prawidłowo

przez artmon 11 marca 2021, 22:38
Dziękuję matic za zainteresowanie.
Więc na pin 1 oraz pin 4 0v natomiast na pin 5 3,3v nie wiem czemu dalej nie idzie

Czy naprawdę drodzy koledzy nie ma nikogo kto mógłby pomóc?

#4 Re: Lenovo Y700-15ISK - Brak obrazu po zwarciu na taśmie Pod HDMI działa prawidłowo

przez matic 12 marca 2021, 16:01
How about the resistance measurement?
matic napisał(a):Measure the resistance to ground on pin 5 of chip U9 with LCD screen connected.

Also measure the resistances to ground on pins 20, 23, 27 of LVDS connector JEDP1.

#5 Re: Lenovo Y700-15ISK - Brak obrazu po zwarciu na taśmie Pod HDMI działa prawidłowo

przez artmon 12 marca 2021, 21:06
A więc tak na układzie u9 pin5 bez matrycy 3,75 kohm a z podpiętą matrycą 3,66kohm
na JEDP1 bez matrycy pin20-11,24 kohm na pinie 23-10 hohm na pinie 27-12,20 kohm
po podpięciu matrycy na pinach 20,23,27 wszędzie 0 kohm

Dodam że na układzie u9 przy włączeniu laptopa na pinach 1 i 4 na chwilę pokazuje się napięcie 3,3v

#6 Re: Lenovo Y700-15ISK - Brak obrazu po zwarciu na taśmie Pod HDMI działa prawidłowo

przez matic 12 marca 2021, 22:43
artmon napisał(a):po podpięciu matrycy na pinach 20,23,27 wszędzie 0 kohm
There should definitely be no short circuit to ground here.
It is one of two options:
- Damaged / incompatible LVDS cable
- Damaged / incompatible LCD screen (matrix)

Remeasure the resistances to ground on pins 20, 23, 27 of LVDS connector JEDP1 with LVDS cable connected only (without LCD screen (matrix)).
If a short circuit will be still present, the issue is related to the LVDS cable, otherwise it is LCD screen (matrix).

#7 Re: Lenovo Y700-15ISK - Brak obrazu po zwarciu na taśmie Pod HDMI działa prawidłowo

przez artmon 13 marca 2021, 10:34
Po podpięciu samej taśmy bez matrycy na pinie 20-11,45 kohm na pinie 23-9,95 kohm na pinie 27-12,28 kohm

#8 Re: Lenovo Y700-15ISK - Brak obrazu po zwarciu na taśmie Pod HDMI działa prawidłowo

przez matic 13 marca 2021, 12:23
The LCD screen (matrix) is most likely damaged or incompatible. Replace it.
Make sure to use the replacement matrix with the same resolution as the original one.

#9 Re: Lenovo Y700-15ISK - Brak obrazu po zwarciu na taśmie Pod HDMI działa prawidłowo

przez artmon 13 marca 2021, 12:39
Dziękuję matic za zainteresowanie.Delikatnie rozebrałem starą taśmę lcd, uszkodzony rozerwany był czerwony kabelek który dochodzi jak policzyłem na pin 11 lub pin12 gniazda JEDP1

Oryginalna matryca od laptopa jest całkowicie sprawna została podłączona do asusa rog gl552j i działa bez problemu

Może to ja błądzę i szukam przyczyny awarii tam gdzie nie trzeba bo w sumie usterka mogła powstać na skutek i to jest bardzo prawdo podobne zwarcia na taśmie nie matrycy lecz osobnej taśmy kamery a taśma lcd to po prostu zbieg okoliczności.
Opiszę dokładnie jak to się stało.
Laptopa kupiłem z niedziałającą kamerką 3D,jak się okazało na zgięciu taśmy były uszkodzone aż 4 kabelki.Połączyłem je i za izolowałem i kamerka zaczęła działać.Niestety taśmy kamerki praktycznie nie można nigdzie dostać dlatego taka moja naprawa.
Gdy usterka laptopa powstała spód laptopa miałem zdjęty gdyż chciałem dołożyć pamięć ram i zmienić dysk ssd ale przed dołożeniem podzespołów postanowiłem go włączyć i sprawdzić czy wszystko jest dobrze.Laptop bez problemu się włączył więc postanowiłem włączyć kamerkę.Niestety kamerka przestała działać i wyświetlał się błąd kamerki że niby nie jest podłączona więc wyłączyłem laptopa.Taśmę kamerki wypiąłem i poprawiłem jej ułożenie wpiąłem z powrotem włączyłem laptopa ale już obraz na matrycy się nie pojawił dlatego nie wiedząc co się dzieje wyłączyłem laptopa i podpiąłem pod port HDMI.Okazało się że pod hdmi normalnie laptop działa i obraz wyświetla na monitorze zewnętrznym,włączyłem również kamerkę która wcześniej nie działała a po poprawieniu taśmy znów zaczęła działać,choć działała tym razem poprawnie wypiąłem ją całkowicie ale i tak to nic nie dało obraz już na matrycy od tamtej pory się nie pojawił.Czy zwarcie na taśmie kamery mogło unieruchomić matrycę?

#10 Re: Lenovo Y700-15ISK - Brak obrazu po zwarciu na taśmie Pod HDMI działa prawidłowo

przez matic 15 marca 2021, 23:20
Are you sure that you repaired the broken wires of LVDS cable correctly?
artmon napisał(a):after connecting the matrix to pins 20, 23.27 everywhere 0 kohm
If this measurements are correct, it indicates one of two things:
- The broken wires of LVDS cable was repaired incorrectly, or there is more damage in the LVDS cable.
- The LCD matrix is damaged (or less likely incompatible).

Try to connect another LCD matrix and remeasure the resistances to ground on pins 20, 23.27 of LVDS connector JEDP1. If the resistances will be still low, the issue is most likely related to the LVDS cable.
As mentioned, the wires may be repaired incorrectly, ore there is more damage on the wires of LVDS cable.

#11 Re: Lenovo Y700-15ISK - Brak obrazu po zwarciu na taśmie Pod HDMI działa prawidłowo

przez artmon 15 marca 2021, 23:50
Jak pisałem oryginalna matryca lcd która chodziła w tym laptopie jest 100% sprawna gdyż podłączyłem ją do asusa rog.Taśma LVDS o tych samych numerach jest nowa.Zmierzyłem rezystencję na wszystkich pinach JEDP1 przy wyjętej płycie z laptopa.
Na mierniku ustawione 20K
1pin-0,00 kohm
2pin-0.L (tak miernik pokazuje)
3pin-0.L
4pin-0,00 kohm
5pin-0.L
6pin-0.L
7pin-0,00 kohm
8pin-0.L
9pin-0.L
10pin-0,00 kohm
11pin-0.L
12pin-0.L
13pin-0,oo kohm
14pin-0.L
15pin-0.L
16pin-0,00 kohm
17pin-9,45 9,54 kohm tak skacze
18pin-9,44 kohm
19pin-9,44 kohm
20pin-12,10 kohm
21pin-0,00 kohm
22pin-0,oo kohm
23pin-9,96 kohm
24pin-0.L
25pin-0.L
26pin-0.L
27pin-12,05 kohm
28pin-0,00 kohm
29pin-0,00 kohm
30pin-0,00 kohm

Piny 24,25,26 w sumie nie mogę zmierzyć gdyż na tych pinach przez chwilę pokazuje 15kohm innym razem 19kohm ale zawsze na końcu 0.L

#12 Re: Lenovo Y700-15ISK - Brak obrazu po zwarciu na taśmie Pod HDMI działa prawidłowo

przez matic 16 marca 2021, 09:40
How about the resistances to ground on pins 20, 23, 27 of JEDP1 with LCD screen (matrix) connected to the motherboard?

#13 Re: Lenovo Y700-15ISK - Brak obrazu po zwarciu na taśmie Pod HDMI działa prawidłowo

przez artmon 11 kwietnia 2021, 17:13
po podpięciu matrycy
20pin-11,99 kohm
23pin-9,17 kohm
27pin-12,90 kohm

Re: Lenovo Y700-15ISK - Brak obrazu po zwarciu na taśmie Pod HDMI działa prawidłowo

przez Google Adsense [BOT] 11 kwietnia 2021, 17:13