#1 Lenovo Y700-15ISK - Brak obrazu po zwarciu na taśmie Pod HDMI działa prawidłowo
przez artmon • 11 marca 2021, 19:28
Witam i proszę o pomoc.
Lenovo Lenovo Y700-15ISK
Płyta główna BY511 NM-A541 Rev:1.0
Problem polega na tym że po zwarciu na taśmie matrycy nie wyświetla obrazu.
Objaw jest taki że po włączeniu laptopa matryca na chwilę robi się ciemniejsza i znowu jasna jak by była wyłączona.Nie wyświetla i nie podświetla się matryca.
Dodam że matryca jest sprawna i taśma wymieniona na nową.
Zrobiłem pomiary na gnieździe taśmy matrycy (JEDP1) gniazdo jest 30 pin i jedynie gdzie jest napięcie to pin 24,pin 25 i pin 26 gdzie jest 19,97V na wszystkich innych 0v.Wymieniłem układ u9 nie potrzebnie gdyż po wymianie jest to samo a na nogę 5 dochodzi 3,3v ale już z niego nie wychodzi.Brak na gnieździe matrycy 3v gdzie mam szukać usterki? Proszę o pomoc.
Dodam że pod HDMI laptop działa bez problemu
Lenovo Lenovo Y700-15ISK
Płyta główna BY511 NM-A541 Rev:1.0
Problem polega na tym że po zwarciu na taśmie matrycy nie wyświetla obrazu.
Objaw jest taki że po włączeniu laptopa matryca na chwilę robi się ciemniejsza i znowu jasna jak by była wyłączona.Nie wyświetla i nie podświetla się matryca.
Dodam że matryca jest sprawna i taśma wymieniona na nową.
Zrobiłem pomiary na gnieździe taśmy matrycy (JEDP1) gniazdo jest 30 pin i jedynie gdzie jest napięcie to pin 24,pin 25 i pin 26 gdzie jest 19,97V na wszystkich innych 0v.Wymieniłem układ u9 nie potrzebnie gdyż po wymianie jest to samo a na nogę 5 dochodzi 3,3v ale już z niego nie wychodzi.Brak na gnieździe matrycy 3v gdzie mam szukać usterki? Proszę o pomoc.
Dodam że pod HDMI laptop działa bez problemu