• Acer eMachines G640 MS2294 - brak obrazu na matrycy i wyjściach VGA/HDMI

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Acer eMachines G640 MS2294 - brak obrazu na matrycy i wyjściach VGA/HDMI

przez pompej 14 lutego 2021, 12:21
Dzień dobry
Proszę o pomoc w diagnostyce laptopa Acer eMachines G640 MS2294 (JE70-DN MB 09929-1).
Objawy:
  • brak obrazu na matrycy oraz wyjściach VGA/HDMI,
  • laptop włącza się, wentylator kręci się kilka sekund (w zależności od stopnia nagrzania CPU czy GPU czasem chodzi trochę dłużej), operacja powtarza się co kilkanaście sekund przy czym laptop cały czas jest włączony (diody led świecą się, płyta w okolicy CPU i GPU jest ciepła, sam się nie wyłącza),
    • (gdy udało mi się uruchomić laptopa z obrazem (Xubuntu Live z pendrive'a) wentylator włączał się w podobnych odstępach czasu - stąd wnioskuję, że laptop działa, ale bez obrazu),
  • ładowanie baterii działa,
  • pamięć RAM włożona czy wyjęta, zachowanie bez zmian,
  • próbowałem lekkiego podgrzania suszarką GPU jak i schłodzenia całej płyty głównej - bez zmian,
  • nie wiem czy to akurat pomogło ale przeprogramowałem BIOS czystym WSAD'em i laptop włączył się z działającą matrycą oraz wyjściem na monitor VGA, więc włączyłem OCCT (Hiren’s BootCD PE z pendrive'a), który testował sprzęt przez godzinę i nie zwrócił żadnych błędów,
    • laptopa udało mi się uruchomić 3 razy z rzędu więc stwierdziłem, że usterka naprawiona, ale po kilku godzinach chciałem włączyć go ponownie i niestety obraz ponownie zniknął z wszystkich wyjść. Od tamtej pory nie udało mi się go uruchomić z obrazem,
    • ciekawostka - laptop od razu po uruchomieniu podawał obraz zarówno na matrycę jak i zewnętrzny monitor (na obydwu ekranach widać ekran startowy Acer i informację o możliwości wejścia do BIOS).

Re: Acer eMachines G640 MS2294 - brak obrazu na matrycy i wyjściach VGA/HDMI

przez Google Adsense [BOT] 14 lutego 2021, 12:21

#3 Re: Acer eMachines G640 MS2294 - brak obrazu na matrycy i wyjściach VGA/HDMI

przez pompej 20 lutego 2021, 11:28
Machine napisał(a):Measure the voltages on pins 1, 4, 27, 28, 32, 33, 40 of LCD CONN (LCD1).
Surely the North Bridg or / and the Ati GPU are broken.

Dziękuję za odpowiedź. Też podejrzewałem GPU, bo nie ma obrazu nawet na wyjściach VGA i HDMI. Aktualnie popsułem coś więcej, bo zniknęło napięcie na cewkach wyjściowych z przetwornicy 3V/5V (wgrałem jeszcze raz czysty BIOS, złożyłem laptopa ale zapomniałem dać pastę na rdzeń procesora i przykręciłem chłodzenie - myślę, że to przez to upaliłem coś na płycie głównej). Na razie odpuszczam temat.

Re: Acer eMachines G640 MS2294 - brak obrazu na matrycy i wyjściach VGA/HDMI

przez Google Adsense [BOT] 20 lutego 2021, 11:28
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).