#1 Acer eMachines G640 MS2294 - brak obrazu na matrycy i wyjściach VGA/HDMI
przez pompej • 14 lutego 2021, 12:21
Dzień dobry
Proszę o pomoc w diagnostyce laptopa Acer eMachines G640 MS2294 (JE70-DN MB 09929-1).
Objawy:
Proszę o pomoc w diagnostyce laptopa Acer eMachines G640 MS2294 (JE70-DN MB 09929-1).
Objawy:
- brak obrazu na matrycy oraz wyjściach VGA/HDMI,
- laptop włącza się, wentylator kręci się kilka sekund (w zależności od stopnia nagrzania CPU czy GPU czasem chodzi trochę dłużej), operacja powtarza się co kilkanaście sekund przy czym laptop cały czas jest włączony (diody led świecą się, płyta w okolicy CPU i GPU jest ciepła, sam się nie wyłącza),
- (gdy udało mi się uruchomić laptopa z obrazem (Xubuntu Live z pendrive'a) wentylator włączał się w podobnych odstępach czasu - stąd wnioskuję, że laptop działa, ale bez obrazu),
- ładowanie baterii działa,
- pamięć RAM włożona czy wyjęta, zachowanie bez zmian,
- próbowałem lekkiego podgrzania suszarką GPU jak i schłodzenia całej płyty głównej - bez zmian,
- nie wiem czy to akurat pomogło ale przeprogramowałem BIOS czystym WSAD'em i laptop włączył się z działającą matrycą oraz wyjściem na monitor VGA, więc włączyłem OCCT (Hiren’s BootCD PE z pendrive'a), który testował sprzęt przez godzinę i nie zwrócił żadnych błędów,
- laptopa udało mi się uruchomić 3 razy z rzędu więc stwierdziłem, że usterka naprawiona, ale po kilku godzinach chciałem włączyć go ponownie i niestety obraz ponownie zniknął z wszystkich wyjść. Od tamtej pory nie udało mi się go uruchomić z obrazem,
- ciekawostka - laptop od razu po uruchomieniu podawał obraz zarówno na matrycę jak i zewnętrzny monitor (na obydwu ekranach widać ekran startowy Acer i informację o możliwości wejścia do BIOS).