• Lenovo G50-80 80E5 - BSoD IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1Lenovo G50-80 80E5 - BSoD IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

przez chrisbp 5 grudnia 2020, 14:39
Laptop jak w temacie.
CPU: Intel i7-5500U
GPU: AMD M550
MB: NW-A361
RAM: Samsung 4GB
Najnowszy BIOS
Trafił do mnie z objawami braku obrazu, również pod HDMI, włączał się, dysk sie kręcił. Pierwsza myśl - grafika. Wygrzałem, nie pomogło. Druga myśl - BIOS. Wylutowałem, wrzuciłem do programatora (uprzednio z pomocą przenosząc dane DMI i Win Key). Wlutowałem, wstał. Odpaliła się 10 (od razu zauważyłem po katalogach i zamuleniu, że po aktualizacji po 8), podziałał chwilę i BSoD z tematu.
Zaczęło sie sprawdzanie: RAM, dysk. Dysk miał błędy i 8 badów, ale ogólnie chodził normalnie i został przetestowany pod innym latopem bez problemów. Testowanie RAMu w Windowsie programem MemTest64 powoduje, że cały laptop zawiesza na 75% sprawdzania dostępnej pamięci (czy jakoś tak to brzmiało), natomiast pod MemTest86+ w BIOS bez problemów idzie do końca. RAM przełożony też do innego laptopa, działanie bezproblemowe.
Wcześniej ogólnie wyglądało to tak, że dało się zainstalować 7 i 10 i wszystko było OK do czasu uruchomienia systemu, po załadowaniu po pewnym okresie czasu wyskakiwał BSoD - zawsze ten sam, sporadycznie zdarzało się, że wyskoczyło PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA, ale bardzo rzadko. RAZ udało się zainstalować 7 i 10 w ten sposób, że 7 działała po wejściu na pulpit beż żadnych problemów (nie próbowałem instalować sterowników, chciałem sprawdzic stabilność na świeżo), a 10 działała całe 2 dni po wrzuceniu i zainstalowaniu sterowników, potem błąd.
Obecnie wygląda to tak, że jak wchodzę w instalator to do poziomu wyboru partycji nie dzieje sie kompletnie nic, natomiast jak zacznę robić cokolwiek z dyskiem - usuwanie partycji, formatowanie itp. - to od razu BSoD.
SMART sprawdzony, bez problemu, stan dysku dobry. BIOS cofałem do dwóch poprzednich wersji, to samo.
Ogólnie wychodzi na to, że nie dzieje sie kompletnie nic w BIOS i DOS, dopiero przy korzystaniu z dysku twardego są błędy. Oczywiście podmieniany inny sprawny i to samo.
Dochodzę do wniosku, że może być uszkodzony port SATA lub kontroler dysku na płycie?
Ciekawostką jest to, że 2 takie same pendrivy GOODRAM 32GB i jeden 64GB zrobione na bootowalne pod UEFI nie były wykrywane na tym laptopie, a na moim już tak, a trzeci z tej samej firmy, ale inny rodzaj i 8GB, już był. SanDisk Cruzer Blade 32GB też.
Proponowana cena za rozwiązanie to 70zł, płatne przelewem.

Re: Lenovo G50-80 80E5 - BSoD IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

przez Google Adsense [BOT] 5 grudnia 2020, 14:39

#2 Re: Lenovo G50-80 80E5 - BSoD IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

przez yasiu83 7 grudnia 2020, 12:35
Spróbuj przełączyć w BIOS grafikę z discrete na UMA i daj znać czy coś to zmieni.

#3 Re: Lenovo G50-80 80E5 - BSoD IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

przez chrisbp 7 grudnia 2020, 16:20
yasiu83 napisał(a):Spróbuj przełączyć w BIOS grafikę z discrete na UMA i daj znać czy coś to zmieni.

Próbowałem, bez skutku.

#4 Re: Lenovo G50-80 80E5 - BSoD IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

przez SebastianR 7 grudnia 2020, 20:59
Witam,

Proszę spróbuj jeszcze Instalacji Windowsa w trybie Legacy, walczyłem kiedyś z ponownym przypadkiem w Lenovo (nie pamiętam dokładnie jaki tam był BSOD), pamietam natomiast że w trybie legacy z wyłączonym secure boot problem ustąpił.

Pozdrawiam,
Sebastian

#5 Re: Lenovo G50-80 80E5 - BSoD IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

przez chrisbp 7 grudnia 2020, 23:56
SebastianR napisał(a):Proszę spróbuj jeszcze Instalacji Windowsa w trybie Legacy

7 czy 10? 7 instalowałem już 4 razy w Legacy, 10 jeszcze nie. Tak się w ogóle da? Win8 wzwyż = UEFI.

#6 Re: Lenovo G50-80 80E5 - BSoD IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

przez yasiu83 8 grudnia 2020, 12:57
Da się, zarówno 8 jak i 10.

#7 Re: Lenovo G50-80 80E5 - BSoD IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

przez chrisbp 8 grudnia 2020, 21:52
Klient odebrał uszkodzonego laptopa nie naprawionego, bo kupił nowego.
Zamykam.

Re: Lenovo G50-80 80E5 - BSoD IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

przez Google Adsense [BOT] 8 grudnia 2020, 21:52