Witam.
Samsung NP350E7C
Płyta LA-8861P rev 2.0.
Procesor I3 3 gen
Problem pojawił się gdy zrobiłem format na Widnowsa 10, sterowniki same się zainstalowały.
Uruchomiłem ponownie i pojawił się czarny obraz, po włączeniu przyciskiem świeci się dioda power i po chwili gaśnie.
Zacząłem od sprawdzenia RAM, reset BIOS (bateria CMOS) i nic nie dało.
Następnie przeprogramowałem BIOS programatorem SVOD3 zgrywając wcześniej stary wsad. Laptop ten ma dwa BIOSY 4MB (BIOS + ME) i 2MB (dla windowsa jest tam klucz windows). Po wgraniu wsadów z Internetu efekt był ten sam albo się w kółko restartował. Zmieniłem też wsad dla KBC (ENE KB9012). Efekt ten sam.
Następnie stwierdziłem, że może jest problem z komunikacją między chipsetem a BIOSEM i ME REGION się uszkodził, wyczyściłem ME REGION w ORYGINALNYM WSADZIE BIOSU (kość 4MB) co zgrałem i laptop ruszył, wsad dla 2MB kości był też oryginalny. Problem jest taki, że uruchamia się około 30 sekund.
Czy mógłbyś coś doradzić jak rozwiązać ten problem?
Tak wygląda przeanalizowany wasd.
Chciałby też, zapytać bo robiąc CLEAR ME nie wszystko jest dla mnie jasne.
Dobierając me region przykładowo który nazywa się 8.1.0.1248_1.5MB_PRD_RGN.bin należy patrzeć na:
- Version 8.1.0.1248
-Release - Production --> PRD
- Type Region, Extracted -->RGN
- SKU 1.5MB --> 1,5MB
- Size 0x17D000 - ilość miejsca która zajmuje
Jeżeli się mylę to prosiłbym o wytłumaczenie.
A co z resztą parametrów? Widocznych na zrzucie ekranu.

Samsung NP350E7C
Płyta LA-8861P rev 2.0.
Procesor I3 3 gen
Problem pojawił się gdy zrobiłem format na Widnowsa 10, sterowniki same się zainstalowały.
Uruchomiłem ponownie i pojawił się czarny obraz, po włączeniu przyciskiem świeci się dioda power i po chwili gaśnie.
Zacząłem od sprawdzenia RAM, reset BIOS (bateria CMOS) i nic nie dało.
Następnie przeprogramowałem BIOS programatorem SVOD3 zgrywając wcześniej stary wsad. Laptop ten ma dwa BIOSY 4MB (BIOS + ME) i 2MB (dla windowsa jest tam klucz windows). Po wgraniu wsadów z Internetu efekt był ten sam albo się w kółko restartował. Zmieniłem też wsad dla KBC (ENE KB9012). Efekt ten sam.
Następnie stwierdziłem, że może jest problem z komunikacją między chipsetem a BIOSEM i ME REGION się uszkodził, wyczyściłem ME REGION w ORYGINALNYM WSADZIE BIOSU (kość 4MB) co zgrałem i laptop ruszył, wsad dla 2MB kości był też oryginalny. Problem jest taki, że uruchamia się około 30 sekund.
Czy mógłbyś coś doradzić jak rozwiązać ten problem?
Tak wygląda przeanalizowany wasd.
Chciałby też, zapytać bo robiąc CLEAR ME nie wszystko jest dla mnie jasne.
Dobierając me region przykładowo który nazywa się 8.1.0.1248_1.5MB_PRD_RGN.bin należy patrzeć na:
- Version 8.1.0.1248
-Release - Production --> PRD
- Type Region, Extracted -->RGN
- SKU 1.5MB --> 1,5MB
- Size 0x17D000 - ilość miejsca która zajmuje
Jeżeli się mylę to prosiłbym o wytłumaczenie.
A co z resztą parametrów? Widocznych na zrzucie ekranu.