• SAMSUNG NP350 np350e7c - długie uruchamianie BIOSU

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 SAMSUNG NP350 np350e7c - długie uruchamianie BIOSU

przez Pixelx 21 listopada 2020, 19:51
Witam.

Samsung NP350E7C
Płyta LA-8861P rev 2.0.
Procesor I3 3 gen

Problem pojawił się gdy zrobiłem format na Widnowsa 10, sterowniki same się zainstalowały.
Uruchomiłem ponownie i pojawił się czarny obraz, po włączeniu przyciskiem świeci się dioda power i po chwili gaśnie.
Zacząłem od sprawdzenia RAM, reset BIOS (bateria CMOS) i nic nie dało.
Następnie przeprogramowałem BIOS programatorem SVOD3 zgrywając wcześniej stary wsad. Laptop ten ma dwa BIOSY 4MB (BIOS + ME) i 2MB (dla windowsa jest tam klucz windows). Po wgraniu wsadów z Internetu efekt był ten sam albo się w kółko restartował. Zmieniłem też wsad dla KBC (ENE KB9012). Efekt ten sam.
Następnie stwierdziłem, że może jest problem z komunikacją między chipsetem a BIOSEM i ME REGION się uszkodził, wyczyściłem ME REGION w ORYGINALNYM WSADZIE BIOSU (kość 4MB) co zgrałem i laptop ruszył, wsad dla 2MB kości był też oryginalny. Problem jest taki, że uruchamia się około 30 sekund.
Czy mógłbyś coś doradzić jak rozwiązać ten problem?

Tak wygląda przeanalizowany wasd.
Chciałby też, zapytać bo robiąc CLEAR ME nie wszystko jest dla mnie jasne.
Dobierając me region przykładowo który nazywa się 8.1.0.1248_1.5MB_PRD_RGN.bin należy patrzeć na:
- Version 8.1.0.1248
-Release - Production --> PRD
- Type Region, Extracted -->RGN
- SKU 1.5MB --> 1,5MB
- Size 0x17D000 - ilość miejsca która zajmuje

Jeżeli się mylę to prosiłbym o wytłumaczenie.
A co z resztą parametrów? Widocznych na zrzucie ekranu.

Obrazek

Re: SAMSUNG NP350 np350e7c - długie uruchamianie BIOSU

przez Google Adsense [BOT] 21 listopada 2020, 19:51

#2 Re: SAMSUNG NP350 np350e7c - długie uruchamianie BIOSU

przez xamledyD 21 listopada 2020, 19:59
Witam.
Na Forum jest sprawdzony i zweryfikowany zestaw wsadów do tego laptopa: post110021.html#p110021 Testowałeś go?
Pozdrawiam

#3 Re: SAMSUNG NP350 np350e7c - długie uruchamianie BIOSU

przez Pixelx 21 listopada 2020, 20:53
Nie sprawdzałem, właśnie pobrałem. Pytanie skoro to ma 2 pliki BIOS i EC to muszę wgrać wszystkie 3 pliki + CLEAR ME robić?

#4 Re: SAMSUNG NP350 np350e7c - długie uruchamianie BIOSU

przez kowalcook 21 listopada 2020, 21:18
2 pliki - BIOS i EC
nie wiem jaki trzeci plik chcesz wgrywać, ten co podałeś to repozytor ME regionu który zastępujesz ME region znajdujący się w konkretnym wsadzie BIOS

robiąc to na przykład w flash image tools

czasem masz jeszcze wsad samego KBC (zwykle ma rozmiar ok 128k) ale to programujesz tylko KBC programatorem np SVODem jaki masz - i jest tylko w niektórych płytach

w twoim przypadku stawiałbym na problem z MEregionem, tak się czasem objawia właśnie problem czyli po włączeniu obraz potrafi się pokazać po ok 30sek. Jeżeli czyściłeś ME region uzyłeś prawdopodobnie złego repozytora

#5 Re: SAMSUNG NP350 np350e7c - długie uruchamianie BIOSU

przez Pixelx 21 listopada 2020, 21:29
Wgrałem 2 pliki laptop działa, pobrane plik stąd mi pomogły. Dzięki!

Pisząc o 3 pliku miałem na myśli wsad do KBC.
Podsumowując:
Na początku miałem czarny obraz wyczyściłem ME REGION złym wsadem dlatego laptop ruszył ale długo się włączał. Powodem czarnego obrazu był uszkodzony ME REGION?

Skoro ME ANALYZER pokazał mi, że mam użyć takiego regionu bo tak go zidentyfikował to dlaczego pokazał to źle?

#6 Re: SAMSUNG NP350 np350e7c - długie uruchamianie BIOSU

przez kowalcook 21 listopada 2020, 21:36
Pixelx napisał(a): Powodem czarnego obrazu był uszkodzony ME REGION?

tak, taki może być objaw

wg tego co podałeś użyłeś prawidłowego regionu, pytanie czy prawidłowo go podmieniłeś robiłeś to ręcznie w HEX czy przez Flash Image Tools ?

#7 Re: SAMSUNG NP350 np350e7c - długie uruchamianie BIOSU

przez Pixelx 21 listopada 2020, 21:42
Używałem intel ME/TXE injector. Przez HEX robiłem też kiedyś na laptopie co testowałem sobie jak to działa i gdybym tutaj chciał tak robić to bym znalazł początek me regionu i zaznaczył 0x17D000. Więc chyba coś jeszcze w tym wsadzie co miałem i zmieniłem region było uszkodzone. Dobrze myślę?

#8 Re: SAMSUNG NP350 np350e7c - długie uruchamianie BIOSU

przez kowalcook 21 listopada 2020, 21:44
dobrze ;)

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).