• IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#1 IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

Napisal/-a karhur1988 25 Oktober 2020, 15:10
Witam.
Jak w temacie proszę o pomoc w identyfikacji elementów zaznaczonych na zdjęciach. Płyta została prawdopodobnie zalana podczas czyszczenia jej kompresorem. Nie jestem elektronikiem wiec jak miał by ktoś chwilkę i napisał co mogę sprawdzić czy się nie spaliło, był bym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam Karol

Slika

Slika

Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 25 Oktober 2020, 15:10

#2 Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

Napisal/-a Vogelek23 25 Oktober 2020, 23:06
Proszę zamieścić zdjęcia PO wyczyszczeniu płyty i wymianie tego skorodowanego kondensatora (1uF/25V obudowa 0805), a także kondensatora obok (tego z paskiem na jednym z wyprowadzeń). Na pierwszym zdjęciu pierwszy i drugi od dołu sterownik przetwornicy mają także ślady korozji, więc zdjęcia tych sterowników po wyczyszczeniu płyty też proszę zamieścić.

#3 Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

Napisal/-a karhur1988 26 Oktober 2020, 12:37
Kondensatory zamówione będą ok środy. Czy to prawda ze najlepiej od razu wymienić cały rząd?

#4 Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

Napisal/-a Vogelek23 26 Oktober 2020, 16:03
karhur1988 napisal/-a:Czy to prawda ze najlepiej od razu wymienić cały rząd?
Właściwie to nie ma znaczenia. Ja zwykle wymieniam tylko te elementy, które są uszkodzone lub wykazują jakiekolwiek problemy podczas pracy urządzenia. Kondensatorów w głównej linii zasilania są dziesiątki, o różnych parametrach i wymiarach, więc taka wymiana wszystkich jest kosztowna i pochłania mnóstwo pracy.

#5 Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

Napisal/-a karhur1988 30 Oktober 2020, 13:00
Kondensator dziś dotarł. Od razu go wlutowałem, wymyłem płytę i zabieliłem miejsca które wyglądały źle (według mnie). mniej wiecej sprawdziłem co potrafiłem i wygląda że wszystko jest ok.
Proszę o opinie i porady co mogę jeszcze sprawdzić.
Slika

#6 Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady  [REŠENO]

Napisal/-a Vogelek23 30 Oktober 2020, 22:49
karhur1988 napisal/-a:Proszę o opinie i porady co mogę jeszcze sprawdzić.
Właściwie to nic - po prostu podłącz konsolę do zasilania i sprawdź, czy się uruchomi.

#7 Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

Napisal/-a karhur1988 31 Oktober 2020, 14:57
Niestety operacja chyba się nie powiodła. Konsola włączyła się na 5 min, załadował się system i po chwili zgasł obraz i przestała reagować na jakiekolwiek działania. Nie dało się jej wyłączyć nawet guzikiem tylko musiałem ją z kabla potraktować.

Dodano: Chciałem podziękować Ci za pomoc, jednak konsola ożyła po wymianie dysku twardego i nowej instalacji systemu. Sprawa rozwiązana.

Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 31 Oktober 2020, 14:57

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost