• ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H nie uruchamia się proszę o identyfikacje

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#21 Re: ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H nie uruchamia się proszę o identyfikacje

da matic 4 ottobre 2020, 21:30
Bartex4 ha scritto:pole pod tranzystorem nr2 gdzie jest nóżka nr8 ma zwarcie do masy czy to jest poprawnie?
According to the picture, the short circuit to ground is actually on the pin 1.
If so, it is okay.

Replace the charger chip and solder transistor "5" to the board. You can test the board with removed transistors "2" and "3".

Re: Re: ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H nie uruchamia się proszę o identyfikacje

da Google Adsense [BOT] 4 ottobre 2020, 21:30

#22 Re: ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H nie uruchamia się proszę o identyfikacje

da Bartex4 5 ottobre 2020, 09:47
wymieniłem tylko tranzystor nr 5
miejsca 2,3 zostawiłem puste laptop odpalił

Immagine
Immagine
bateria ma cały czas 92,2% czy ona może być przyczyna uszkodzenia tych transformatorów?

#23 Re: ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H nie uruchamia się proszę o identyfikacje

da matic 5 ottobre 2020, 19:59
Check the transistor "1". If it is good, solder the transistors "2" and "3" to the place and test the board without battery connected.

#24 Re: ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H nie uruchamia się proszę o identyfikacje

da Bartex4 5 ottobre 2020, 20:11
czy w miejsce tranzystorów 2 i 3 (oryginalnie były 4C09B) mogę zastosować tranzystory 6554? niestety zamówiłem tylko 5szt oryginalnych i wszystkie już się spaliły

#25 Re: ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H nie uruchamia się proszę o identyfikacje

da matic 5 ottobre 2020, 20:25
Bartex4 ha scritto:czy w miejsce tranzystorów 2 i 3 (oryginalnie były 4C09B) mogę zastosować tranzystory 6554?
Yes, the transistors AON6554 should be also suitable.

#26 Re: ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H nie uruchamia się proszę o identyfikacje

da Bartex4 6 ottobre 2020, 09:14
Wlutowałem tranzystory 2,3 (bateria odpięta) laptop odpalił testowałem go 3 godziny robiłem aktualizacje wyłączyłem odpinałem zasilacz podłączałem wszystko działało
Dziś rano podłączam zasilacz brak reakcji. Sprawdzam napięcie na zasilaczu jest 19v otwieram laptopa sprawdzam wszystkie 5 tranzystorów czy maja zwarcie jednak są wszystkie sprawne
Nowość niestety znalazłem zwarcie na nowym tranzystorze (jeszcze nieruszany) ma zwarcie miedzy pinem 1 a 4 dodam ze bateria cały czas odpięta
Niestety jest to tranzystor 4c09b które mi się skończyły wiec mogę zastąpić jedynie 6554
Immagine

#27 Re: ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H nie uruchamia się proszę o identyfikacje

da matic 6 ottobre 2020, 10:49
Measure the resistance to ground on pin 4 of both transistors. If both resistances are high (in kΩ range), replace both transistors (picture below), regardless of whether, if another one seems functional or not.

Immagine

#28 Re: ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H nie uruchamia się proszę o identyfikacje

da Bartex4 6 ottobre 2020, 20:05
jeden tranzystor to 4C09B zastąpię go 6554
Drugi to 4983b czy mogę go zastąpić PKCH2BB ? albo mam jeszcze 6414A

#29 Re: ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H nie uruchamia się proszę o identyfikacje

da matic 6 ottobre 2020, 21:51
Bartex4 ha scritto:Drugi to 4983b
Please, post a picture with visible markings on this transistor.

#30 Re: ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H nie uruchamia się proszę o identyfikacje

da Bartex4 6 ottobre 2020, 22:20
Immagine

#31 Re: ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H nie uruchamia się proszę o identyfikacje

da matic 6 ottobre 2020, 22:43
This picture is not enough clear to read the markings from the transistor.
Please, post a better picture. You can apply a small amount of white thermal paste to the transistor, to expose the markings on it.

#32 Re: ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H nie uruchamia się proszę o identyfikacje

da Bartex4 6 ottobre 2020, 22:55
Immagine

Jednak to niejest problemem bo wylutowalem mosfety i są sprawne wlutowalem zamienniki i dalej nieodpala prąd przechodzi przez mosfety 5 i 4 połączyłem i odłączyłem wtyczkę do
gniazda zasilania i za 20 razem lampka się zapaliła i mogłem uruchomić laptopa poużywałem go z 3 godziny wyłączyłem odpaczylem zasilanie i podłączyłem ponownie i znowu brak reakcji cos jak by wykrywał zle podłączony zasilacz uruchomienie laptopa to loteria :evil:

#33 Re: ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H nie uruchamia się proszę o identyfikacje

da matic 7 ottobre 2020, 22:30
Check, if the main standby voltages 3V and 5V are present on the coils, when the machine does not start.

#34 Re: ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H nie uruchamia się proszę o identyfikacje

da Bartex4 8 ottobre 2020, 19:56
Kiedy laptop nie chce się uruchomić i podłączę zasilacz napięcie 19v przechodzi przez tranzystor nr ( 5 ) i( 4 ) i tez pojawiło się na nodze nr 8 tranzystora nr( 1 ). Po drugiej stronie tego tranzystora na nodze 1 jest napięcie 0,4v ,
kiedy robię pomiar miernikiem diody na nodze 1 i 4 tranzystor zwiera się i jest przejście miedzy noga 8 i 1 wtedy podłączam zasilacz zapala się dioda ładowania laptop odpala lecz kiedy go wyłączę znów to samo brak reakcji. wiec znów zrobiłem pomiar miernikiem dioda na nodze 1 i 4 tranzystor się zwiera i zapala się dioda, laptop się uruchomił niestety podczas użytkowania za drugim razem laptop się niespodziewanie wyłączył i teraz jak robię pomiary to tranzystory( 2 ) i ( 3 ) są zwarte wiec się pewnie uszkodziły.

Myślę ze problemem jest tranzystor nr ( 1 )który jest uszkodzony raz działa raz nie albo cos co nim steruje i tu chyba układ ładowania.
Niestety skończyły mi się tranzystory nawet zamienniki wiec czekam aż przyjdą poprawne z chinczykowa

#35 Re: ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H nie uruchamia się proszę o identyfikacje

da matic 8 ottobre 2020, 20:32
Bartex4 ha scritto:I think the problem is transistor number (1), which is damaged once it works, once not or something that controls it, and here probably the charging circuit.
The machine should work normally (except the battery) even without transistors "1", "2" and "3".
Remove this three transistors from the board and test the machine.
Measure the voltages to ground on pins 1, 4, 8 of transistors "4" and "5", when the machine does not turn on.

#36 Re: ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H nie uruchamia się proszę o identyfikacje

da Bartex4 8 ottobre 2020, 22:03
3 tranzystory wylutowane zasilacz podpięty brak reakcji nie chce się odpalić na tranzystorach 4 i 5 napięcia jak na foto
Immagine
oczywiście bateria już dawno niepodłączana najpierw musi chodzić bez awaryjnie na kablu

Napięcie zasilania układu chargera 19,65v
z tego co widzę to z tranzystora 1 idzie zasilanie na ta duża cewkę obok niego od czego ona jest?

#37 Re: ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H nie uruchamia się proszę o identyfikacje

da matic 8 ottobre 2020, 22:47
Check the transistors "4" and "5", if they are not shorted.

Bartex4 ha scritto:z tego co widzę to z tranzystora 1 idzie zasilanie na ta duża cewkę obok niego od czego ona jest?
This coil is an output coil of battery charger circuit.

#38 Re: ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H nie uruchamia się proszę o identyfikacje

da Bartex4 8 ottobre 2020, 22:58
Tak tranzystor 5 ma zwarcie między noga 1 a 8

#39 Re: ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H nie uruchamia się proszę o identyfikacje

da matic 8 ottobre 2020, 23:49
Replace the burned transistor and test the board again.
For now it is best to test the board on laboratory power supply with the current limit set to 2,5A. This way there is much less chance to burn the transistors again.

#40 Re: ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H nie uruchamia się proszę o identyfikacje

da Bartex4 10 ottobre 2020, 14:13
po wylutowaniu obu tranzystorów ''4'',''5'' uszkodzonym okazał się nr 4 wiec na wszelki wypadek zmieniłem oba po podłączeniu zasilacza brak reakcji .
zwarcie na nodze 1 i 4 tranzystora nr ''6'' (wystepje tylko po podpieciu zasilacza , kiedy go odepne po kilku minutach zwarcia niema)

Po Wylutowaniu ''6'' opor miedzy padami 1 i 4 wynosi około 500ohm tranzystor sprawny wlutowałem nowy, brak zwarcia. Po podłączeniu zasilacza brak reakcji i zwarcie znowu na tranzystorze ''6'' na nodze 1 i 4 na zdjęciach pomiar zasilania

(Brak baterii i tranzystorów ''1'',''2'',''3'')
Immagine

EDIT: Dla testu wlutowalem tranzystor ''1'' na pinie 8 jest 19v na pinie 1 jest 1v kiedy robie pomiar diody pinu 4 i 1 robi sie zwarcie pinu 8 i 1 i zapala sie lampka laptop odpala oco chodzi?
czyli jak cewka obok tranzystora dostanie 19v laptop odpala

Re: ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H nie uruchamia się proszę o identyfikacje

da Google Adsense [BOT] 10 ottobre 2020, 14:13