• Dell Inspiron 7520 (LA-8241P) nie ładuje po ponownym podpięciu zasilacza.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell Inspiron 7520 (LA-8241P) nie ładuje po ponownym podpięciu zasilacza.

przez matrixmm 17 marca 2020, 20:46
Mam na stole płytę LA-8241P (Dell Inspiron 7520). Mam dziwny przypadek z ładowaniem. Płyta poprawnie rozpoznaje zasilacz. Po podłączeniu na wyłączonym kompie normalnie ładuje baterię. Jak go włączę też ładuje. Jednak jak wyciągnę zasilacz podczas pracy i włożę znowu to zasilacz się blokuje (gaśnie led) jak przy zwarciu i nie ładuje. Jak wyłączę komputer, odłączę zasilacz na chwilę i znowu podłączę na wyłączonym komputerze to będzie prawidłowo ładował do momentu aż go znowu nie wyjmę przy włączonej płycie. Dzieje się tak wyłącznie na załączonej płycie. Jak płyta nie pracuje to wszystko jest ok. Mogę odłączać i podłączać dowolnie zasilacz i za każdym razem poprawnie ładuje. Zmieniłem bios ale niczego to nie zmieniło. Sprawdzałem na innym zasilaczu i jest to samo. Niestety nie mam w tej chwili drugiej.
Może ktoś miał taki przypadek i mi poradzi czy to bateria czy raczej szukać czegoś na płycie. Jak zawsze będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Re: Dell Inspiron 7520 (LA-8241P) nie ładuje po ponownym podpięciu zasilacza.

przez Google Adsense [BOT] 17 marca 2020, 20:46

#2 Re: Dell Inspiron 7520 (LA-8241P) nie ładuje po ponownym podpięciu zasilacza.

przez matrixmm 19 marca 2020, 13:33
Sprawdziłem na innej baterii i niestety to sam. Znaczy to nie bateria.

#3 Re: Dell Inspiron 7520 (LA-8241P) nie ładuje po ponownym podpięciu zasilacza.

przez matic 19 marca 2020, 14:01
matrixmm napisał(a):Jednak jak wyciągnę zasilacz podczas pracy i włożę znowu to zasilacz się blokuje (gaśnie led) jak przy zwarciu i nie ładuje.
Hello!
Does the laptop stays on in this case and run on battery?

#4 Re: Dell Inspiron 7520 (LA-8241P) nie ładuje po ponownym podpięciu zasilacza.

przez matrixmm 19 marca 2020, 17:23
Tak, po odpięciu zasilacza pracuje normalnie na baterii i nie wyłącza się po ponownym podpięciu zasilacz. Po prostu zasilacz wyłącza się a po podpięciu zasilacza serwisowego pokazuje zwarcie. Laptop dalej działa na baterii. aż do wyłączenia i wtedy ponowne podłączenie zasilacza (na wyłączonym laptopie) nie powoduje zwarcia i normalnie ładuje.

#5 Re: Dell Inspiron 7520 (LA-8241P) nie ładuje po ponownym podpięciu zasilacza.

przez matic 19 marca 2020, 17:41
I think the cause may be incorrectly driven transistor PQ102, but I'm not sure.
If so, the issue may be corrupted KBC chip or bad charger chip.

Try to reflash the KBC and BIOS chips. If it does not change anything try to replace the charger chip.

#6 Re: Dell Inspiron 7520 (LA-8241P) nie ładuje po ponownym podpięciu zasilacza.

przez matrixmm 29 marca 2020, 20:39
Przeprogramowałem BIOS -> bez efektu,
przeprogramowałem KBC -> bez efektu,
wymieniłem charger PU100 (BQ24747) -> bez efektu,
wymieniłem KBC -> bez efektu,
wymieniłem PQ102 -> bez zmian.
Zauważyłem, że jak na włączonej płycie odepnę zasilacz serwisowy (z podłączoną baterią) podpinając z powrotem zasilacz jest na chwilę zwarcie. Prąd skacze do 8A po czym zwarcie znika i normalnie ładuje. Niestety zwykły zasilacz nie wytrzymuje przeciążenia 8A i się wyłącza.

#7 Re: Dell Inspiron 7520 (LA-8241P) nie ładuje po ponownym podpięciu zasilacza.

przez matrixmm 1 kwietnia 2020, 16:06
Na próbę wylutowałem PR121 i zwarcie dalej się pojawia. Natomiast po wylutowaniu PQ102 zwarcie ustępuje. Płyta działa na baterii nie zwiera po odłączeniu i załączeniu zasilacza ale oczywiście baterii nie ładuje. Kompletnie nie wiem co może być przyczyna zwarcia i gdzie go szukać :(

#8 Re: Dell Inspiron 7520 (LA-8241P) nie ładuje po ponownym podpięciu zasilacza.  [ROZWIĄZANY]

przez matic 1 kwietnia 2020, 17:20
A reason for this fault is incorrectly driven one of the transistors PQ100, PQ101 or PQ102 almost for sure.

Measure the voltages to ground on pins 1, 4, 8 of transistors PQ100, PQ101, PQ102 when the laptop is turned on with connected battery only (without power supply).

#9 Re: Dell Inspiron 7520 (LA-8241P) nie ładuje po ponownym podpięciu zasilacza.

przez matrixmm 1 kwietnia 2020, 18:58
Zwarty PQ101. Wielkie dzięki. Po wymianie wszystko wygląda na ok.

Re: Dell Inspiron 7520 (LA-8241P) nie ładuje po ponownym podpięciu zasilacza.

przez Google Adsense [BOT] 1 kwietnia 2020, 18:58