• Kabel do zasilacza z trzecim pinem.

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Kabel do zasilacza z trzecim pinem.

by DjDave 12 March 2011, 10:15
Chcę w końcu zrobić sobie kabel do zasilacza warsztatowego do laptopów z trzecim pinem. Chciałbym zasięgnąć porady, czy dobrym rozwiązaniem będzie umieszczenie na kablu stabilizatora np. na 9V. Czy może znacie lepsze rozwiązanie, tak aby wszystkie tego typu laptopy bez problemu na tym pracowały?

Re: Kabel do zasilacza z trzecim pinem.

by Google Adsense [BOT] 12 March 2011, 10:15

#2 Re: Kabel do zasilacza z trzecim pinem.

by Vogelek23 12 March 2011, 10:43
Wszystkie laptopy nie będą na tym pracowały.
Dell potrzebuje specjalnej pamięci, która poprzez ten pin (magistrala 1-wire) udostępnia laptopowi informację o modelu i mocy zasilacza (pamięć jest wbudowana w zasilacz), HP natomiast potrzebuje na tym pinie ściśle określonego napięcia stałego.
Do większości modeli HP wystarczy wlutować pomiędzy pin środkowy a plus rezystor o wartości 330kΩ, jednak z Dellem to nie będzie takie łatwe.

#3 Re: Kabel do zasilacza z trzecim pinem.

by oneeye 12 March 2011, 10:59
Trzeba również dodać, iż w konstrukcjach HP opartych głównie na Inventec'u pin potrzebny jest do uruchomienia płyty. W przypadku Dell'a, bez pinu będziemy w stanie zdiagnozować większość usterek, niestety poza ładowaniem baterii.

#4 Re: Kabel do zasilacza z trzecim pinem.

by DjDave 12 March 2011, 11:01
Czyli nie ma recepty na zasilanie tych laptopów z zasilacza warsztatowego?
A jak sobie radzicie z takimi laptopami?
Do mnie np. trafił laptop HP do którego podłączono ładowarkę gdzie omawiany pin był podłączony pod +.
Trafił też Dell który się czasami włącza a czasami nie i nie wiem czy to wina ładowarki.
A jak sobie z tym radzą ładowarki uniwersalne?

#5 Re: Kabel do zasilacza z trzecim pinem.

by oneeye 12 March 2011, 11:18
Wyraźnie masz napisane, że jest taka opcja. Przeczytaj dokładnie. Jak podłączyć HP, napisał ci Vogelek23, w Dellu możesz spokojnie użyć tylko dwóch przewodów - "+" oraz masy. Nie będziesz jednak w stanie zweryfikować jedynie ładowania baterii, ponieważ tak jak napisał Vogelek23 do rozpoznania ładowarki potrzebna jest pamięć zwykle w niej umieszczona.

#6 Re: Kabel do zasilacza z trzecim pinem.

by Usunięty Użytkownik 402 12 March 2011, 11:39
Kabelek serwisowy do della można zrobić ze spalonego zasilacza od della, czyli pobrać z niego kabelek i wspomnianą wcześniej pamięć. Warunkiem poprawnego działania ładowania przez taki kabelek to sprawna pamięć. W internecie jest opisany sposób jak zastąpić oryginalną uszkodzoną pamięć nową i zaprogramować ją odpowiednim wsadem< to jak by ktoś miał nie ładujący zasilacz.
Z laptopami HP czy Sony Vaio nie ma takich problemów, w HP wystarczy rezystor lub dzielnik na dwóch rezystorach, w Vaio wystarczy sam kabel.
W starych jabłuszkach z okrągłym wtykiem zasilacza również wystarczają dwa przewody - choć wtyczka ma kilka wyprowadzeń.
Do reszty laptopów wystarczają w sumie 4 kable o dwóch średnicach zewnętrznych- cieńszy i grubszy i o dwóch otworach wewnętrznych na grubszy i cieńszy bolec. Do samsungów jest przejściówka z samsungowego gniazda na klasyczne typowe dla większości laptopów. Do starszych toshib z zasilaniem 15v potrzeba osobnego kabla ze znacznie grubszą wtyczką.
Podsumowując do większości laptopów wystarczy 7 kabli, no chyba że ktoś naprawia stare delle typu CPI, nowe jabłuszka z wtykiem na magnes, starsze FS z wtykiem podobnym do HP.

#7 Re: Kabel do zasilacza z trzecim pinem.

by KWRTV 12 April 2011, 22:50
A ja mam pytanie o kabelek do laptopa APLE A1095. Dostałem takiego do naprawy, z uszkodzoną baterią i bez zasilacza. Nie mam doświadczenia w naprawach laptopów, gdyż zajmuję się serwisem RTV. Nowy zasilacz mogę kupić za 100 zł, lecz laptop może być uszkodzony w stopniu uniemożliwiającym naprawę. Jak widać był już grzebany. Napięcie zasilania to 24,5V. Mam taki zasilacz lecz bez wtyku. Może ktoś mi podpowie jak go załączyć z zasilacza labolatoryjnego i jak wygląda topologia wyprowadzeń wtyku. Co znajduje się na kołku i czy we wtyku są jakieś elementy elektroniczne?
Kolejne pytanie dotyczy możliwości zakupienia samej wtyczki lub wtyczki z kablem w rozsądnej cenie.

#8 Re: Kabel do zasilacza z trzecim pinem.

by Usunięty Użytkownik 402 12 April 2011, 22:53
KWRTV wrote:A ja mam pytanie o kabelek do laptopa APLE A1095. Dostałem takiego do naprawy, z uszkodzoną baterią i bez zasilacza. Nie mam doświadczenia w naprawach laptopów, gdyż zajmuję się serwisem RTV. Nowy zasilacz mogę kupić za 100 zł, lecz laptop może być uszkodzony w stopniu uniemożliwiającym naprawę. Jak widać był już grzebany. Napięcie zasilania to 24,5V. Mam taki zasilacz lecz bez wtyku. Może ktoś mi podpowie jak go załączyć z zasilacza labolatoryjnego i jak wygląda topologia wyprowadzeń wtyku. Co znajduje się na kołku i czy we wtyku są jakieś elementy elektroniczne?
Kolejne pytanie dotyczy możliwości zakupienia samej wtyczki lub wtyczki z kablem w rozsądnej cenie.

Otwórz laptopa i będzie widać tam gdzie gniazdo małą płytkę i od niej idą wiązką przewody łatwo się połapać który to plus, bo masa jak wiadomo jest ogólnie dostępna. Będzie też widać podwójny dławik- jak jesteś elektronikiem to łatwo znajdziesz.

#9 Re: Kabel do zasilacza z trzecim pinem.

by Usunięty Użytkownik 1038 13 April 2011, 05:58
Apple pracuje na napięciu 17V. Wystarczy masa i plus. Dwa zewnętrzne to masa dwa wewnętrzne to plus, środkowy pin - dioda w złączce

#10 Re: Kabel do zasilacza z trzecim pinem.

by KWRTV 13 April 2011, 10:41
Dziękuję za odpowiedź.

Re: Kabel do zasilacza z trzecim pinem.

by Google Adsense [BOT] 13 April 2011, 10:41