• Tuning kart graficznych

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Tuning kart graficznych

Calineczka 27 Квітня 2010, 12:50
Witam
Chciał bym dowiedzieć się, jakie macie zdanie w temacie nie tyle podkręcania co..."odkręcania" kart graficznych w laptopach.
Jak wiemy zdarza się, że chłodzenie nie jest bardzo dobrze rozwiązane a ilości ciepła wydzielane w czasie pracy są spore. W związku z tym, że trafił mi się do naprawy laptop z GF7600 który do grania raczej nie służy, zastanawiam się nad dodatkowym spowolnieniem karty poprzez modyfikacje biosu.
Jak myślicie, czy ma to sens? Czy ktoś z Was robił już coś podobnego? Czy zmniejszenie osiągów przedłuży życie karty, zapewni jej lepsze warunki pracy?

Jeśli już to robiliście to jakich narzędzi w tym celu użyliście?

Proszę o wypowiedzi...

Re: Tuning kart graficznych

Google Adsense [BOT] 27 Квітня 2010, 12:50

#2 Re: tuning kart graficznych  [РІШЕНО]

michallus 27 Квітня 2010, 13:53
Wg mnie nic to nie da skoro notebook nie jest użytkowany w stresie.

Zmiana lutowia na ołowiowe + przeczyszczenie + świeża pasta termo-przewodząca.

Poza tym nie tylko temperatura wpływa na usterki BGA.

#3 Re: tuning kart graficznych

Calineczka 29 Квітня 2010, 23:03
...ale jeśli nie tylko temperatura, to warto choć parę stopni odjąć przez zmniejszenie częstotliwości taktowania?
Przynajmniej ten czynnik byłby mniej stresogenny dla karty...

#4 Re: Tuning kart graficznych

Usunięty Użytkownik 402 30 Квітня 2010, 01:39
Najlepiej zamontować chłodzenie wodne, może obniżyć o jedną dziesiątą wolta zasilanie ?

#5 Re: Tuning kart graficznych

Calineczka 30 Квітня 2010, 06:48
Lazy, wodne do laptopa powiadasz :lol:
Ciekawe, czy są takie, z przyłączami hydraulicznymi po bokach. "Pracujesz-ogrzewaj mieszkanie!"... :mrgreen:

#6 Re: Tuning kart graficznych

Usunięty Użytkownik 402 30 Квітня 2010, 07:30
Widziałem chłodzenie wodne do kart graficznych PC - jest dość małe i pracuje w swoim obiegu, to dla czego nie można w laptopie upchać?
W niektórych laptopach mają miejsce na upchanie kilograma aluminium czy miedzi i 4 wentylatorów.

#7 Re: Tuning kart graficznych

Calineczka 30 Квітня 2010, 07:54
może i można, ale chyba w niewielu jednak jest na to miejsce. A obniżenie ilości ciepła wydzielanego w chipsecie będzie i zdrowsze dla karty, i dla akumulatora. Czytałem nawet o włączaniu trybów 2D i o zmianach jakie grzebanie w biosie karty mogą poczynić w ilości zużywanej energii.
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=5132
bardzo ciekawy artykuł ;-)

#8 Re: Tuning kart graficznych 

sisk1 25 Травня 2010, 13:14
Witam
Może trochę po czasie, ale mogę się podzielić paroma doświadczeniami. Obniżanie taktowania kart mobilnych przynosi mierny efekt. Są to już przez producenta okrojone na miarę możliwości układy, pracujące na granicy możliwie niskiego prądu zasilania. Stąd dodatkowe obniżenie taktowania powoduje obniżenie temperatury o 2-3 st. C. Zdecydowanie lepszy efekt daje wymiana pasty termoprzewodzącej, staranne ułożenie radiatora na chipsecie i pamięciach oraz regularne czyszczenie układu chłodzenia. Największe doświadcznie mam w Compalach, szczegónie FL90 / 92. Moja grafika GF 8600M GT 512 max dochodzi do 70st. Ostatnio pracowałem nad montażem ATI HD3650 512 i uzyskałem max. temp. 68 st. C. Obie karty nie obciążone pracują z temperaturą około 40 - 45 st.C. Mój GF jest z tej feralnej serii. Chodzi świetnie. Natomiast trafiały do mnie egzemplarze laptopów z temperaturami o 30 st. większymi. Czyszczenie i wymiana past przywracała laptopom pożądaną temperaturę.

Warto zwrócić uwagę na to, że w wielu laptopach nie przystosowanych do Penrynów zostały one zamontowane. Efektem jest chłodny procesor i gorąca grafika. Dzieje się tak dlatego, że Penryn produkuje jednak zdecydowanie mniej ciepła od Santa Rosy, szczególnie nie obciążony. A w większości laptopów z MXM I i MXM II o tempie pracy wentylatora decyduje tylko temperatura procesora. Nie wydaję klientom laptopów, w których doinstalowuję "tajny" soft obniżający temperaturę, bo uważam, że może on sobie i co tydzień instalować system. Dlatego gdy chcę obniżyć temperaturę grafiki, w zasadzie tylko dla procesorów Intela, pomiędzy procesor a radiator daję zwykłą silikonową pastę termoprzewodzącą. Jeśli grafika jest szczegónie gorąca, właśnie dla laptopów serii Santa Rosa z Penrynami daję pad termoprzewodzący ze sterej Pentium 3. Gorzej przewodzi temperaturę, więc dla utrzymaia temperatury procesora częściej włącza się wentylator. Tą metodą można obniżyć temperaturę grafiki nawet o 15 - 20 st. C, regulując grubością pada czy pastą temperaturę procesra. Natomiast sam procesor wcale specjlnie cieplejszy nie jest, ponieważ wentylator pracuje intensywniej.

Kwestia wodnego chłodzenia laptopa nie wydaje mi się trafiona. Mamy równie sprawne chłodzenie rurą cieplną. W sytuacjach ekstremalnych zawsze można sięgnąć właśnie po takie rozwiązanie i do oryginalnego chłodzenia dokleić drugą rurkę, a nawet rurkę z radiatorem. Tylko proszę, niech to nie wystaje poza obręb laptopa, bo ostatnio widziałem coś takiego, masakra. Z boku FLa wystawał radiator od Asusa A2, przycięty na wymiar!!!!!

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість