• LG 42 cale model 42LC51 z objawem - brak obrazu po HDMI

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.

#1 LG 42 cale model 42LC51 z objawem - brak obrazu po HDMI

gozdowianin 16 Травня 2019, 18:47
Witam,
trafił mi się telewizor LG 42 cale model 42LC51 z objawem - brak obrazu po HDMI.
Na pierwszy rzut przetestowałem oba gniazda HDMI podłączając laptopa - na obydwu wejściach brak sygnału.
Podłączyłem również dekoder - też brak sygnału,
Zmiana kabla HDMI również nie pomogła.
Po otwarciu okazało się, że siedzi tam płyta główna o numerach: CHASSIS: LP78A(B) EAX32572506(0)
na tej płycie układ odpowiedzialny za wejścia HDMI to: ANALOGIX ANX9021.
Na włączonym telewizorze podgrzałem hotairem ten układ. Ustawiłem hotair na 150 stopni i grzałem przez maksymalnie minutę - obraz i dźwięk się pojawił, kiedy układ się schłodził obraz znikł.
Zamówiłem dwa takie układy. Wlutowałem jeden nowy układ ale niestety problem pozostał tzn - brak sygnału ale po podgrzaniu układu obraz i dźwięk pojawił się. Założyłem, że układ trefny się trafił tak więc wlutowałem drugi - i to samo brak sygnału.
Zamówiłem kolejne dwa układy od innego sprzedawcy - po ich wlutowaniu problem pozostał - po podgrzaniu układu obraz się pojawia.

Piszę tego posta bo nie wiem czy znowu trafiły mi się trefne układy czy może gdzieś indziej leży problem.

Re: LG 42 cale model 42LC51 z objawem - brak obrazu po HDMI

Google Adsense [BOT] 16 Травня 2019, 18:47

#2 Re: LG 42 cale model 42LC51 z objawem - brak obrazu po HDMI

Vogelek23 16 Травня 2019, 20:42
Zacznij od wymiany kwarcu X300 (27.000MHz).

#3 Re: LG 42 cale model 42LC51 z objawem - brak obrazu po HDMI

gozdowianin 16 Травня 2019, 21:08
kwarc x300 też podmieniałem co prawda w innej obudowie go miałem ale też 27.000MHz
efekt bez zmian

#4 Re: LG 42 cale model 42LC51 z objawem - brak obrazu po HDMI

Vogelek23 16 Травня 2019, 21:32
A sprawdziłeś, czy na X300 masz w ogóle oscylacje przy zimnym układzie? I jeśli nie, to czy po podgrzaniu układu oscylacje się pojawiają? Warto także wymienić oba kondensatory przy kwarcu, czyli C308 i C310 (18pF). Ponadto, czy grzałeś układ pośrodku obudowy, czy dookoła (po pinach)?

#5 Re: LG 42 cale model 42LC51 z objawem - brak obrazu po HDMI

gozdowianin 16 Травня 2019, 21:57
Nie sprawdzę bo nie mam oscyloskopu,
grzałem po środku na układ nie na piny
co do kondensatorów to musiałbym zamówić bo nie mam takich na stanie

#6 Re: LG 42 cale model 42LC51 z objawem - brak obrazu po HDMI

Vogelek23 16 Травня 2019, 22:09
gozdowianin написав:Nie sprawdzę bo nie mam oscyloskopu
To trzeba się wyposażyć w to absolutnie podstawowe narzędzie pracy.

gozdowianin написав:co do kondensatorów to musiałbym zamówić bo nie mam takich na stanie
Skoro masz Service Level = 3, to pewnie masz jakieś płyty na części?

gozdowianin написав:grzałem po środku na układ nie na piny
To teraz podgrzewaj (pojedynczo i punktowo!) drabinki dławików nad układem i sprawdź, czy przy podgrzaniu konkretnej drabinki pojawi Ci się obraz po HDMI.

#7 Re: LG 42 cale model 42LC51 z objawem - brak obrazu po HDMI

gozdowianin 23 Травня 2019, 21:04
temat można zamknąć gdyż udało mi się dorwać całą płytę w dobrych pieniądzach.

Re: LG 42 cale model 42LC51 z objawem - brak obrazu po HDMI

Google Adsense [BOT] 23 Травня 2019, 21:04

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість