• LENOVO YOGA 500 -14ISK 80R5 - po uśpieniu nie wstaje LCD losowo znika lcd

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 LENOVO YOGA 500 -14ISK 80R5 - po uśpieniu nie wstaje LCD losowo znika lcd

przez inventco 11 kwietnia 2019, 15:48
Witam.
Laptop nowy kupiony w sieci marketowej po mniej więcej pół roku zaczął znikać LCD laptop trzeba było wyłaczyć na sztywno przyciskiem power.
Po włączeniu znów działał poprawnie.
Pojechał do niemiec do serwisu fabrycznego wrócił podobno z wymienioną płytą główną.
Po miesiącu efekt powrócił.

sprawdziłem czy nic nie ma zabrudzonego czy taśmy są ok do matrycy itd.
przeinstalowałem windowsa na nowym dysku bo stary strasznie mulił.
Ma teraz dysk ssd. Naginanie pcb nic nie zmienia. 2 dni leżał w jednej pozycji włączony po czym zniknął obraz na matrycy. wyłączenie właczenie laptopa i znów jest ok. gniazda wyczyszczone. Windows 10 nowy
Efekt praktycznie był zawsze jak windows uśpił laptopa ruszenie myszą powodowało wznowienie pracy ale brak treści na lcd

nie ma żadnych uszkodzeń mechanicznych nie był zalany ani przegrzany ... wygląda jak nówka ....

Mamoże krórys z kolegów jakiś pomysł ?

płyta: LT41 SKL 14292-1
cpu : i5-6200U
GPU - NVIDIA N16S-GT-S-A2

Re: LENOVO YOGA 500 -14ISK 80R5 - po uśpieniu nie wstaje LCD losowo znika lcd

przez Google Adsense [BOT] 11 kwietnia 2019, 15:48

#2 Re: LENOVO YOGA 500 -14ISK 80R5 - po uśpieniu nie wstaje LCD losowo znika lcd

przez Vogelek23 11 kwietnia 2019, 16:23
Czy na pewno nie ma kompletnie treści na matrycy, czy tylko podświetlenia? Należy także ustalić, czy komputer działa w dalszym ciągu po zaniku obrazu na matrycy - w tym celu można podłączyć zewnętrzny monitor, lub puścić film z dźwiękiem na youtube i sprawdzić, czy po zaniku obrazu można spacją zatrzymać i ponownie uruchomić odtwarzanie filmu.

#3 Re: LENOVO YOGA 500 -14ISK 80R5 - po uśpieniu nie wstaje LCD losowo znika lcd

przez inventco 11 kwietnia 2019, 18:13
Cały kłpot w tym, że np od kilku godzin laptop ma włączone usypianie i gaszenie po kilku minutach i działa poprawnie budzi się i działa.
Leci w tle film na YT
Ogólnie jak się wyłączył nie widziałem nic na ekranie a był tak ustawiony, że raczej bym zauważył, treść.
Ale nic dajmy mu szansę :D
Jedyne co się zmieniło to wgrałem mu bios pobrany tu ze strony forum i nie odpalił w ogóle ekran (w sensie po wciśnięciu power zaczął pobierać 300mA i kręcił wentylatorem dało się wyłączyć tylko długim naciśnięciem power)
Po wgraniu z powrotem biosa, który zgrałem z niego chwilę wcześniej odpalił normalnie.
I od tamtej pory działa póki co cały czas poprawnie.

#4 Re: LENOVO YOGA 500 -14ISK 80R5 - po uśpieniu nie wstaje LCD losowo znika lcd

przez Vogelek23 11 kwietnia 2019, 23:34
inventco napisał(a):Po wgraniu z powrotem biosa, który zgrałem z niego chwilę wcześniej odpalił normalnie.
I od tamtej pory działa póki co cały czas poprawnie.
Możliwe, że zmianą wsadu na inny i przywróceniem oryginału spowodowałeś reset pamięci CMOS, której niepoprawna zawartość mogła być bezpośrednią przyczyną opisywanych problemów. No nic, poczekajmy jeszcze kilka dni na Twoje podsumowanie.

#5 Re: LENOVO YOGA 500 -14ISK 80R5 - po uśpieniu nie wstaje LCD losowo znika lcd

przez inventco 12 kwietnia 2019, 08:46
Witam ponownie.
Niestety radość była przedwczesna. Około 1-wszej w nocy poszedłem do domu laptop cały czas odtwarzał film na yt ale był wygaszony ekran po ruszeniu myszą się normalnie obudził.
Ale dziś jak wszedłem do zakładu brak audio (nic nie odtwarzał pewnie YT skończyło się playlista).
Laptop świecił, że jest włączony ale nie zareagował na myszkę, na klawisze ani na naciskanie przycisku power....
Brak treści na LCD brak podświetlania, brak treści na monitorze zewnętrznym.
Zadziałało tylko wymuszone wyłączenie przyciskiem power .

Po ponownym wciśnięciu power laptop normalnie wstał i działa ....
Co ciekawe. Bez działającego YT w tle laptop się dość długo budzi nawet po kilku minutach pracy z wygaszonym ekranem.
A jak się go ruszy zaraz po wygaszeniu budzi się szybko.
W ustawieniach windowsa ma wyłączoną funkcje wyłączania dysków itd. jedyne co to może wyłączyć ekran ustawione na 1minute żeby testować.

Kurde zgupłem...
jak wygasi monitor poczekam kilka minut i chcę go obudzić to czas budzenia jest zależny od czasu ile był wygaszony ekran. W sensie widzę, że gaśnie ekran ruszę myszą budzi się od razu, ale jak dłużej jest wygaszony ekran to wybudzenie trwa kilkanaście sekund a pewnie jak go zostawię na dłuzej z wygaszonm lcd to już nie wstanie albo bedzie to trwać kilka minut :(

#6 Re: LENOVO YOGA 500 -14ISK 80R5 - po uśpieniu nie wstaje LCD losowo znika lcd

przez Vogelek23 13 kwietnia 2019, 21:52
inventco napisał(a):a pewnie jak go zostawię na dłuzej z wygaszonm lcd to już nie wstanie albo bedzie to trwać kilka minut
A tego to nie wiemy, a we wróżki się nie bawimy - proszę to sprawdzić empirycznie. Według mnie warto przyjrzeć się pamięci RAM.

#7 Re: LENOVO YOGA 500 -14ISK 80R5 - po uśpieniu nie wstaje LCD losowo znika lcd

przez inventco 16 kwietnia 2019, 17:15
Laptop po wygaszeniu się i dłuższym "postoju" w trybie uspienia nigdy się nie budzi.
RAM podmieniony był na inny nic to nie zmienia. Testowałem kilka różnych biosów znalezionych w sieci żaden nie powoduje poprawnego działania laptopa (albo w ogóle nie wstaje albo tylko 300mA). Tu na forum nie wiem, który pobrać :P ten który pobrałem nie działa.
A fabryczny ze strony lenovo update nie uruchamia się twierdząc, że jest najnowsza wersja.
Ogólnie efekt działania usterki wygląda w ten sposób, że niezależnie co laptop robi lub nie w losowych czasach gaśnie (świeci się czasem podświetlenie a czasem nie). Z takiego stanu nie da się go obudzić w inny sposób niż wyłączenie zasialania długim przytrzymaniem power - po czym wciskamy ponownie i laptop startuje.
Naginanie płyty itd metody siłowe nic nie zmieniają.
Dysk nowy system nowy , pamięci podstawione zupełnie inne efekt ciągle pozostaje.
Wg serwisu niemieckiego laptop miał wymienioną płytę główną po 2-3 mcach użytkowania efekt pojawił się ponownie.
Jest to dobry znajomy, więc tu bardziej chodzi o znalezienie dlaczego niż zarobienie na tej naprawie.

Re: LENOVO YOGA 500 -14ISK 80R5 - po uśpieniu nie wstaje LCD losowo znika lcd

przez Google Adsense [BOT] 16 kwietnia 2019, 17:15
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).