• Toshiba Satellite Pro R50-B-11C - Brak reakcji, zwarcie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Toshiba Satellite Pro R50-B-11C - Brak reakcji, zwarcie

przez pawel5196 8 marca 2019, 18:22
Witam.
Trafił do mnie laptop Toshiba Satellite Pro R50-B-11C . Płyta główna - FALESY1. Niestety brak schematu.
Do rzeczy:
Po podłączeniu do zasilacza laboratoryjnego zwarcie. Znalazłem zwarty mosfet AON7409 (widoczny na zdjęciu) oraz uszkodzony rezystor 10Ω, został on wymieniony. Jest on połączony z przetwornicą TPS51285B pin 12 VIN.
Na przetwornicy brak zwarcia.
Niestety nie mam AON7409, więc wstawiłem trochę słabszy AON7403. Niestety po chwili zwarcie, w tym samym miejscu.
Pytanie do was:
Czym mogę zastąpić AON7409 (oczywiście z dostępem w Polsce) ?
Czy AON7403 jest za słaby, że co chwile go uszkadza ?
Czy za uszkodzenie mosfetów może być odpowiedzialne coś innego ? Jeżeli tak, gdzie szukać usterki.
Na razie czekam na jakiś zamiennik AON7409 żeby dalej szukać usterki, więc liczę na waszą pomoc.
Obrazek
Obrazek

Re: Toshiba Satellite Pro R50-B-11C - Brak reakcji, zwarcie

przez Google Adsense [BOT] 8 marca 2019, 18:22

#2 Re: Toshiba Satellite Pro R50-B-11C - Brak reakcji, zwarcie

przez przemko21 8 marca 2019, 23:58
Po wymianie jakiegokolwiek z mosfetów na płycie głównej po podaniu zasilania stopniowo zwiększamy prąd, obserwując temperaturę wymienionego elementu.
Jeżeli chodzi o zamiennik na słabszy to nie wróży nic dobrego, lepiej iść w drugą stronę czyli dać mocniejszy zamiennik.
Zrób pomiary rezystancji na wszystkich cewkach.
Zrób pomiary przetwornicy głównej, możliwe że jest do wymiany.

#3 Re: Toshiba Satellite Pro R50-B-11C - Brak reakcji, zwarcie

przez sebastiank 9 marca 2019, 16:56
Sprawdź rezystancję względem masy na obu pinach tego rezystora (jedna to będzie rezystancja głównej gałęzi, druga to rezystancja zasilania przetwornicy.
Wstawienie AON7403 w tym miejscu nie powinno powodować jego uszkodzenia jeśli pozostałe elementy będą sprawne.
Zacznij od znalezienia przyczyny (być może TPS51285B) - uszkodzenie klucza to raczej efekt innej usterki.

#4 Re: Toshiba Satellite Pro R50-B-11C - Brak reakcji, zwarcie

przez pawel5196 12 marca 2019, 17:52
Zakupiłem nowy układ TPS51285B oraz mocniejsze AON7405. Niestety efekt ten sam, z tym że mosfety jeszcze całe, ze względu na to iż nie podałem 19V. Stopniowo zwiększałem napięcie, aż przy 17.1V zasilacz wykazywał zwarcie i co chwilę się przełączał (czyli ok - zwarcie i tak cały czas. Jeżeli ustawiłem 17V i 2A ok).
Pomiary rezystancji na TPS51285B ze wstawionym AON7405:
pin1 - 21 kΩ
pin2 - 65 kΩ
pin3 - 56 kΩ
pin4 - 46 kΩ
pin5 - 16 kΩ
pin6 - 48 kΩ
pin7 - 129 kΩ
pin8 - 4 kΩ
pin9 - brak pomiaru 0L
pin10 - 4 kΩ
pin11 - 140 kΩ
pin12 - skacze od MΩ do kΩ i nie da się ustalić wartości
pin13 -335 kΩ
pin14 -100 kΩ
pin15 - 138 kΩ
pin16 - 230 kΩ
pin17 - brak pomiaru 0L
pin18 - 100 kΩ
pin19 - 199 Ω
pin20 - 48 kΩ

Pomiary rezystancji na AON7405:
pin1,2,3 - skacze MΩ - kΩ nie da się ustalić wartości
pin4 - 235 kΩ
pin5,6,7,8 - 0.5 Ω

Na zdjęciach rezystancja cewek.
Już nie wiem gdzie szukać przyczyny ... :|
Obrazek

Re: Toshiba Satellite Pro R50-B-11C - Brak reakcji, zwarcie

przez Google Adsense [BOT] 12 marca 2019, 17:52
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).